Ανατροπή σεισμός: H CIA απορρίπτει τους ισχυρισμούς Trump και Ισραήλ για τα πυρηνικά όπλα του Ιράν

Ανατροπή σεισμός: H CIA απορρίπτει τους ισχυρισμούς Trump και Ισραήλ για τα πυρηνικά όπλα του Ιράν

Σε αμφισβήτηση οι ισχυρισμοί του Trump για τους στόχους της «Midnight Hammer»

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, μεταξύ των οποίων και οι αμερικανικές, δεν έχουν εντοπίσει καμία ένδειξη ότι η Τεχεράνη εμπλουτίζει ουράνιο σε βαθμό που να επιτρέπει την κατασκευή όπλων ή ότι προβαίνει σε βήματα για τη δημιουργία πολεμικής κεφαλής, όπως μετέδωσαν οι New York Times, επικαλούμενοι πηγές που γνωρίζουν τα δεδομένα των μυστικών υπηρεσιών.
«Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν βρήκαν στοιχεία εμπλουτισμού υψηλού επιπέδου για τη δημιουργία υλικού κατάλληλου για βόμβα ή άλλες δραστηριότητες παραγωγής πραγματικής πολεμικής κεφαλής. Το εμπλουτισμένο ουράνιο που αποθηκεύεται στις τρεις τοποθεσίες που επλήγησαν τον Ιούνιο παραμένει στη θέση του, προφανώς ανέπαφο», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, το Ιράν δεν έχει κατασκευάσει νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις, αν και έχει εντοπιστεί δραστηριότητα σε δύο ημιτελείς τοποθεσίες στη Natanz και το Isfahan, γράφει η εφημερίδα.

Σε αμφισβήτηση οι ισχυρισμοί του Trump για τους στόχους της «Midnight Hammer»

Οι Τρump και Netanyahu ισχυρίζονται ότι η στρατιωτική επιχείρηση του 2025 πήγε το ιρανικό πρόγραμμα πίσω κατά έξι μήνες έως ένα έτος, με τις συσκευές φυγοκέντρησης στην εγκατάσταση του Fordow να παραμένουν εκτός λειτουργίας.
Εντωμεταξύ, οι επίσημες αξιολογήσεις του Πενταγώνου αποκλίνουν κάπως από τις δημόσιες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.
Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι το πυρηνικό δυναμικό του Ιράν καταστράφηκε ολοσχερώς, η Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας κάνει λόγο μόνο για «σημαντική εξασθένησή» του.
Τη νύχτα της 22ης Ιουνίου 2025, ο Trump ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτέθηκαν σε τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις — στο Isfahan, τη Natanz και το Fordow.
Ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποίησε στρατηγικά βομβαρδιστικά stealth B-2 Spirit, οπλισμένα με βόμβες GBU-57 (bunker buster), σχεδιασμένες για την καταστροφή οχυρωμένων υπόγειων στόχων.
Ο Trump δήλωσε αργότερα ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς.

www.bankingnews.gr



Source link

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων