Ανοδος για τις ασιατικές μετοχές λόγω των ελπίδων για μείωση επιτοκίων της Fed – Financial Report
Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές ανέκαμψαν την Τρίτη, καθώς αυξήθηκαν οι ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, ενώ οι επενδυτές στράφηκαν μαζικά προς τις μετοχές τεχνολογικών εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο, αγνοώντας τις ανησυχίες ότι ο τομέας αυτός έχει υπερθερμανθεί.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, σημείωσε άνοδο 1%, με κύρια ώθηση τις μετοχές τεχνολογίας, ανακτώντας μέρος των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας, όταν είχε υποχωρήσει 4%. Ο δείκτης βρίσκεται σε πορεία για πτώση 3,8% τον μήνα, την πρώτη μηνιαία πτώση από τον Μάρτιο.
Ο ιαπωνικός Nikkei, σημείωσε άνοδο 0,8% στις πρώτες συναλλαγές της Τρίτης, μετά την επιστροφή από τις αργίες της Δευτέρας.
Ο δείκτης υποχώρησε 3,5% την περασμένη εβδομάδα, καθώς μια περίοδος αποφυγής κινδύνου κυρίευσε τις αγορές.
«Είναι ευχάριστο να βλέπουμε σήμερα το πρωί μια γενικευμένη άνοδο σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, καθώς η μεταβλητότητα μειώνεται ελαφρώς και η Fed επανέρχεται στο προσκήνιο», ανέφερε σε σημείωμά του ο Charlie Aitken, διευθυντής επενδύσεων της Regal Partners.
«Αυτή είναι η κλασική συμπεριφορά μιας ανοδικής αγοράς μετοχών. Μια σύντομη, απότομη υποχώρηση των μετοχών και των τομέων που έχουν οδηγήσει την αγορά, μια εκκαθάριση των υπερβολικά μοχλευμένων στο κατώτατο σημείο και μια ανάκαμψη που ξεκινά, με επικεφαλής τις πιο πληγείσες μετοχές ανάπτυξης και τις κυκλικές μετοχές».
Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ αυξάνεται μετά τη δήλωση του κυβερνήτη της Fed Christopher Waller ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει αρκετά αδύναμη ώστε να δικαιολογεί μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%.
Σύμφωνα με το FedWatch Tool της CME, οι αγορές εκτιμούν ότι η πιθανότητα μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 85,1%, από 42,4% πριν από μια εβδομάδα. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεδριάσει στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, δήλωσε στο Wall Street Journal ότι υποστηρίζει τη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον επόμενο μήνα, καθώς διαπιστώνει επιδείνωση στην αγορά εργασίας.
Στην ασιατική συνεδρίαση, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου παρέμεινε σταθερή στο 4,0344%. Η απόδοση των 2ετών ομολόγων, η οποία αυξάνεται με τις προσδοκίες των επενδυτών για υψηλότερο επιτόκιο της Fed, παρέμεινε σταθερή στο 3,4872% κατά τις ασιατικές ώρες, μετά από πτώση 2,5 μονάδων βάσης στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Η συνεδρίαση σηματοδότησε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο του Nasdaq από τις 12 Μαΐου και την καλύτερη διήμερη άνοδο από τον Νοέμβριο του 2024.
Οι αγορές μετοχών και ομολόγων των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές την Πέμπτη λόγω της εορτής των Ευχαριστιών και θα λειτουργήσουν για μισή ημέρα την Παρασκευή.
Στον τομέα των εμπορευμάτων, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent crude υποχώρησαν 0,2% στα 63,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού υποχώρησαν επίσης 0,2% στα 58,70 δολάρια το βαρέλι.
Ο χρυσός spot υποχώρησε 0,2% στα 4.130 δολάρια την ουγγιά.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




