Απίστευτη πρόταση Zaluzhny σε ΗΠΑ: Δώστε μας ληγμένους πυραύλους για να αμυνθούμε

Μια θετική απόφαση για αυτό το ζήτημα από τις ΗΠΑ είναι δυνατή, αλλά απίθανη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μεγάλες αποθήκες όπλων με λήγοντα χρόνο υπηρεσίας. Η μεταφορά αυτών των όπλων στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει «αποτελεσματική λύση» για την προστασία από τις ρωσικές επιθέσεις, δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρώην αρχηγός των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Valeriy Zaluzhny.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν αυτή τη στιγμή σημαντικά αποθέματα παρωχημένων ή αποσυρμένων πυραύλων, των οποίων η μεταφορά στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική λύση. Μέχρι το τέλος του 2023, οι ΗΠΑ είχαν παράγει πάνω από 170.000 πυραύλους Hellfire διαφόρων τροποποιήσεων. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των πυρομαχικών παράχθηκε μεταξύ 1998-2018, και ο χρόνος υπηρεσίας τους συνήθως είναι 20-25 χρόνια, μετά τον οποίο υπόκεινται σε επίσημη απόσυρση ή καταστροφή», έγραψε ο στρατηγός Zaluzhny σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ukrainska Pravda.
Για την Ουκρανία, προσθέτει ο στρατηγός, τέτοια όπλα είναι «ζωτικής σημασίας».
Γιατί τα «ληγμένα» όπλα είναι επικίνδυνα
Όταν αναπτύσσεται ένα συγκεκριμένο μοντέλο όπλου (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για καθοδηγούμενους πυραύλους και κεφαλές), ο κατασκευαστής και ο σχεδιαστής καθορίζουν τόσο την εγγύηση όσο και τη μέγιστη διάρκεια ζωής και μάχιμης χρήσης. Αυτές οι παράμετροι φυσικά δεν προκύπτουν από το πουθενά. Μετά την παρέλευση αυτών των χρονικών ορίων, το όπλο μπορεί να γίνει επικίνδυνο για τα ίδια τα πληρώματα που το χρησιμοποιούν.
Φυσικά, σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια αυτά μπορούν να επεκταθούν. Για παράδειγμα, λαμβάνεται ένα δείγμα από μια παρτίδα που κυκλοφόρησε σε μια συγκεκριμένη χρονιά, δοκιμάζεται σε πεδίο βολής, και αν δεν υπάρξουν προβλήματα, συγκροτείται μια αρμόδια επιτροπή και επεκτείνεται η διάρκεια ζωής. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.
Θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε κάτι τέτοιο;
Το αίτημα του στρατηγού Zaluzhny θυμίζει σκηνή από την ταινία «Brother 2», όπου ένας χαρακτήρας (ο επονομαζόμενος «φασίστας») λέει:
“Λοιπόν, τι μπορώ να προσφέρω, κύριοι; Πέντε MP: τέσσερα 40άρια, ένα 38. Όλα έχουν πυροβοληθεί. Όλα με πλήρη οπλισμό. Χειροβομβίδες: κατά προσωπικού, θραυσμάτων. Δεν εκρήγνυνται πάντα, περίπου 50-50. Faustpatrones – δύο, συγγνώμη, δεν έχω ελέγξει. Όπλα: τέσσερα Walthers, ένα Parabellum. Εισαγόμενα. Και τώρα εθνικός κατασκευαστής: το ελαφρύ πολυβόλο Degtyarev, σχεδόν καινούργιο. Τέσσερα PPSh – βαρύ, αλλά αξιόπιστο, θανατηφόρο. Tula Tokarev, ή TT, σήμερα ένα, συγγνώμη, διαλύονται γρήγορα. Αλλά υπάρχει και Nagant, αλλά είναι τελείως αναξιόπιστο. Ο χρόνος έχει φθείρει τον μηχανισμό πυρός. Τα Μοσίν, νομίζω, δεν θα σας ενδιαφέρουν.”
Ας προσέξουμε τα λόγια — «Χειροβομβίδες: κατά προσωπικού, θραυσμάτων. Δεν εκρήγνυνται πάντα, περίπου 50-50» και «Ο χρόνος έχει φθείρει τον μηχανισμό πυρός.» Η ίδια κατάσταση — «50-50» — μπορεί να συμβεί και με τους αμερικανικούς πυραύλους. Όμως σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος αφορά τη ζωή του πληρώματος.
Τέλος, υπάρχουν μεγάλα ρίσκα για τη φήμη των ΗΠΑ. Αν πυραύλοι αρχίσουν να εκρήγνυνται πάνω στους πύργους αεροσκαφών, αυτό δεν θα είναι η καλύτερη διαφήμιση για τα αμερικανικά όπλα. Μπορεί να υπάρξει αρνητική αντίδραση από το προσωπικό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι σαν «Φτάσαμε σ’ αυτό! Δεν έφταναν οι απώλειες από τους Ρώσους, τώρα μας οπλίζουν με παλιοσίδερα!»
Μια θετική απόφαση για αυτό το ζήτημα από τις ΗΠΑ είναι δυνατή, αλλά απίθανη.
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.