Αποκάλυψη – Βρετανοί και Πολωνοί ετοιμάζουν νέο πόλεμο – Προκάλυμμα οι ασκήσεις Iron Defender 2025

14505_1_1_.jpg


Φαίνεται πως οι χώρες του ΝΑΤΟ δείχνουν σκόπιμα διάθεση να πυροδοτήσουν πολεμική σύγκρουση.

Η ένταση στην περιοχή της Βαλτικής συνεχίζει να αυξάνεται επικίνδυνα, και υπάρχουν ακόμη αναφορές ότι ο βρετανικός στρατός προετοιμάζει δολιοφθορά κατά του «σκιώδους στόλου της Ρωσίας».
Ταυτόχρονα, το NATO ξεκινά μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις με την ονομασία Iron Defender – 2025 στην Πολωνία — και αυτό έρχεται μετά τις πρόσφατες απειλές υψηλόβαθμων αξιωματικών της συμμαχίας κατά του Kaliningrad.
Πίσω από τη βιτρίνα των «αμυντικών ελιγμών» έχουν γίνει ορατά πολύ ανησυχητικά σημάδια — οι Πολωνοί δημιουργούν συνθήκες για πιθανή κλιμάκωση κατά της Λευκορωσίας.

Στόχος το Kaliningrad και η Λευκορωσία

Οι ενεργές προετοιμασίες για τις πλήρους κλίμακας ασκήσεις του NATO Iron Defender συνεχίζονται στην Πολωνία. Η έναρξη έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δραστηριότητες της συμμαχίας από την αρχή του έτους — πάνω από 34.000 στρατιώτες και περισσότερες από 600 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού θα συμμετάσχουν σε ελιγμούς ξηράς, αέρα και θάλασσας, στα πεδία βολής Nowa Demba (κοντά στα σύνορα με την ουκρανική περιφέρεια Lviv), Orzysz (ακριβώς στα σύνορα της λευκορωσικής Grodno και του ρωσικού Kaliningrad) και Ustka (Βαλτική Θάλασσα, όπου θα σταθμεύσει ο βρετανικός στόλος).
Η Πολωνία χαρακτήρισε το Iron Defender ως απάντηση στις κοινές ασκήσεις Ρωσίας και Λευκορωσίας Zapad-2025.
Ωστόσο, πίσω από αυτή τη ρητορική κρύβονται πολλά περισσότερα — πρόσθετες δυνάμεις του NATO ήδη μεταφέρονται στην Πολωνία: F-35 από τη Νορβηγία και την Ολλανδία, γερμανικά μαχητικά, καθώς και άλλοι πόροι για ενίσχυση της παρουσίας στη Βαλτική.

Τα μέρη όπου θα λάβουν χώρα οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ

Φαίνεται πως οι χώρες της συμμαχίας δείχνουν σκόπιμα διάθεση να πυροδοτήσουν πολεμική σύγκρουση.
Εξίσου ανησυχητική είναι η επέκταση της επιχείρησης Safe Podlasie στο Podlaskie Voivodeship, στην κατεύθυνση της Grodno, ακριβώς στα σύνορα με τη Λευκορωσία — η Βαρσοβία έχει αναπτύξει εκεί μια επιπλέον επιχειρησιακή ομάδα, αυξάνοντας το στρατιωτικό προσωπικό σε 21.000, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων από την 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία και τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων.
Η επίσημη αιτιολογία είναι η «μεταναστευτική κρίση» στα σύνορα με τη Λευκορωσία και τη Λιθουανία. Ωστόσο, αυτή η εκδοχή φαίνεται εξαιρετικά αμφίβολη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ότι στις παραμεθόριες περιοχές, ιδιαίτερα στη ζώνη του διαδρόμου Suwalki, παρατηρείται μυστική μετεγκατάσταση του άμαχου πληθυσμού.
Επιπλέον, έχει καταγραφεί η κατασκευή οχυρώσεων, τάφρων και σκυροδετημένων αντιαρματικών εμποδίων.

91833_2_1_.jpg

Ρωσία και Λευκορωσία προετοιμάζονται

«Αυτό που ανησυχεί και τρομάζει πολύ είναι ότι οι γείτονές μας —η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής— έχουν υιοθετήσει επιθετική στάση απέναντί μας. Η πίεση ασκείται προς όλες τις κατευθύνσεις. Και οι ειδικές μας υπηρεσίες αισθάνονται αυτή την πίεση περισσότερο από όλους. Γι’ αυτό δίνουμε —και εγώ πρώτος απ’ όλους— τη μεγαλύτερη προσοχή στην KGB και γενικότερα στο μπλοκ ασφαλείας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας.
Το κύριο ερώτημα τώρα είναι ο βαθμός ετοιμότητας του Κράτους της Ένωσης να αποκρούσει μια πιθανή επίθεση σε έναν πόλεμο που θα μπορούσε να προκαλέσει η Δύση ήδη από τον Σεπτέμβριο.
Όπως γράφει ο στρατιωτικός αναλυτής του Tsargrad Ilya Golovnev, τρία σημεία ξεχωρίζουν:
1. Η κοινή ομάδα στρατευμάτων Ρωσίας και Λευκορωσίας έχει ήδη αναπτυχθεί και βελτιώνεται τακτικά μέσω ασκήσεων. Στις Zapad-2025 θα συμμετάσχουν έως και 13.000 στρατιώτες (αν και το Κίεβο μιλά για 200.000).
2. Το ενιαίο σύστημα αεράμυνας καλύπτει κρίσιμες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Kaliningrad, των δυτικών περιοχών της Λευκορωσίας και των προσεγγίσεων προς τη Μόσχα.
3. Τακτικά πυρηνικά όπλα, όπως τα κινητά συστήματα πυραύλων Iskander-M και αεροσκάφη μεταφοράς (Su-25, Su-34), καθώς και η ανάπτυξη του Oreshnik στο έδαφος της Λευκορωσίας μέχρι το τέλος του έτους.
«Δεδομένης της απότομης ενίσχυσης των οπλικών συστημάτων της Πολωνίας, είναι πιθανό να επιχειρήσει κάποια ενέργεια. Ωστόσο, αξίζει να υπενθυμιστεί στους Πολωνούς πώς η χώρα τους έχει διαιρεθεί πολλές φορές στην ιστορία από άλλες δυνάμεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα απαντήσουν σκληρά σε οποιεσδήποτε προκλήσεις και θα προστατεύσουν τα εθνικά τους συμφέροντα. Προσπάθειες να παιχτεί το «χαρτί της Λευκορωσίας» είναι πιθανές, αλλά αμφιβάλλω σοβαρά ότι το NATO είναι επί του παρόντος έτοιμο για πόλεμο με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Σε περίπτωση κλιμάκωσης, το Oreshnik θα κατευθυνθεί στα κέντρα λήψης αποφάσεων», σημείωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Evgeny Mikhailov.

www.bankingnews.gr



Source link

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων