ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Αυτό το sell-off των αναδυόμενων αγορών μοιάζει μεταδοτικό

Share:

Οι δυσκολίες για τις αναδυόμενες αγορές έχουν εισέλθει σε νέα φάση.

Αυτό που κάποτε ήταν μια κρίση σε μια μεμονωμένη χώρα, αυστηρά περιορισμένη εντός των συνόρων της, τώρα διαχέεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για να περιορίσει την κατρακύλα στο νόμισμά της, η Αργεντινή αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο εντυπωσιακό επίπεδο του 60% την Πέμπτη, αλλά το πέσο παρέμενε ακόμα 30% χαμηλότερα από τις αρχές της εβδομάδας. Αν και η Τουρκία δεν βρίσκεται πιο κοντά στην επίλυση των πολλών προβλημάτων της, είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η λίρα έπρεπε να πέσει 4% την ίδια μέρα. Οι εξηγήσεις ότι αυτό οφείλεται στην παραίτηση ενός από τους τέσσερις αναπληρωτές διοικητές της κεντρικής τράπεζας δεν πείθουν –έφυγε μόνο και μόνο για να αναλάβει ένα άλλο πόστο στον κρατικό μηχανισμό.

Αντίστοιχα, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος για τον οποίο το ραντ της Νότιας Αφρικής και το ρεάλ της Βραζιλίας χρειάστηκε να υποχωρήσουν κατά περίπου 3%.

Μοιάζει με μετάδοση κρίσης

Η κατάρρευση του νομίσματος της Αργεντινής οδήγησε προκάλεσε ζημιές σε άλλα hotspots της αναδυόμενης αγοράς

View© Παρέχεται από: Capital.gr View

Αυτό μοιάζει με μετάδοση κρίσης. Τα προβλήματα μιας αναδυόμενης χώρας έχουν γίνει προβλήματα άλλων αναδυόμενων χωρών και είναι δύσκολο να δει κανείς πώς θα σπάσει ο φαύλος κύκλος.

Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι ότι οι κινήσεις της περασμένης εβδομάδας δεν φάνηκε να καθοδηγήθηκαν από την ισχύ του δολαρίου –σε σταθμισμένους όρους, το δολάριο κινήθηκε πτωτικά την προηγούμενη εβδομάδα. Εάν ευθυνόταν η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος, ίσως ο Πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell να αποφάσιζε να επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Δεν είναι λάθος του δολαρίου

Οι ρευστοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας σε ορισμένα νομίσματα αναδυόμενων αγορών δεν προκλήθηκε από ένα ισχυρότερο δολάριο

View© Παρέχεται από: Capital.gr View

Αλλά μια ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων για την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο, στο 4,2%, υποδηλώνει ότι η αμερικανική οικονομία έχει αποκτήσει σχεδόν ανοσία στις αυξανόμενες δυσκολίες σε άλλες γωνιές του πλανήτη. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί ο Powell θα ήταν ανοικτός στη μετατόπιση της νομισματικής πολιτικής.

Δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ έχει πιέσει για κυρώσεις κατά της Τουρκίας και της Ρωσίας και ότι έχει τουιτάρει κατά της Νότιας Αφρικής, είναι σχεδόν αδύνατο να δούμε πώς οποιοσδήποτε στο Λευκό Οίκο θα έμπαινε στη διαδικασία να βοηθήσει.

Η καρδιά του προβλήματος για τις αναδυόμενες χώρες είναι ότι αποσύρεται το παγκόσμιο δίχτυ χρηματοοικονομικής ασφάλειας. Οι προσδοκίες των επενδυτών ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές την επόμενη χρονιά ενισχύονται. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι σταθερά σε καλό δρόμο για να επιτύχουν τον περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης. Είναι σαφές ότι η ρευστότητα αποσύρεται από το σύστημα.

Ποσοτική σύσφιξη

Η Fed θα μειώσει τους τίτλους του QE κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως από το 4ο τρίμηνο

View© Παρέχεται από: Capital.gr View

Αν και τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξακολουθούν να προσθέτουν ρευστότητα στο σύστημα, ο ρυθμός με τον οποίο το κάνουν αυτό επιβραδύνεται. Η ΕΚΤ σκοπεύει να σταματήσει αυτό το έτος – γεγονός που φέρνει τον πρόεδρο Mario Draghi σε δύσκολη θέση.

Η νέα λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας είναι μία κρύο, μία ζέστη για το αν θα παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως δημοσιονομικά υπεύθυνος. Οι επενδυτές αρνούνται να δώσουν στους αξιωματούχους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας και η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες τους.

Ωστόσο, η απόδοση του ιταλικού 2ετούς ομολόγου εκτοξεύτηκε κατά 16 μονάδες βάσης την Πέμπτη, παρόλο που νωρίτερα την ίδια ημέρα το δημόσιο ταμείο προσέλκυσε την υψηλότερη ζήτηση για νέα έκδοση χρεογράφων διάρκειας  ετών από το 2012. Αυτή η αύξηση του κόστους δανεισμού μοιάζει πολύ με μετάδοση από τις αναδυόμενες αγορές.

Η ΕΚΤ δεν είναι πολύ πιθανό να σπεύσει σε βοήθεια της Ιταλίας. Οι αξιωματούχοι καθορίζουν τη νομισματική πολιτική για ολόκληρο το μπλοκ και είναι προσηλωμένοι στη δέσμευση του Ιουνίου να ολοκληρώσουν τις αγορές ομολόγων μέχρι τον Δεκέμβριο. Η μεγαλύτερη οφειλέτης της Ευρώπης θα πρέπει να φροντίζει ολοένα και περισσότερο μόνη της τον εαυτό της.

Και τα μεγαλύτερα αναδυόμενα έθνη δεν μπορούν να στηρίζονται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα παρέμβει και θα αναστρέψει την κατρακύλα. Η σχεδιαζόμενη διάσωση 50 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή έχει αποδειχτεί εντελώς ανεπαρκής για να αναχαιτίσει τη βουτιά του πέσο, αν και κανείς τρέμει στη σκέψη του πόσο μεγάλη θα ήταν η κατρακύλα χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ.

Ήταν Αύγουστος, η ρευστότητα ήταν περιορισμένη και σε μια αγορά που αποστρέφεται τον κίνδυνο, πρέπει να αναμένονται απότομες κινήσεις. Αλλά το πρόβλημα αυτή τη φορά είναι ότι είναι δύσκολο να δούμε τις συναλλαγές να επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα όταν θα έχουν επιστρέψει όλοι από τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Κάθε μία από αυτές τις χώρες έχει σοβαρά προβλήματα, χωρίς προφανή λύση – ή σωτήρα.

capital

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Αυξήθηκαν τα επιτόκια στα δάνεια – Αμετάβλητα των καταθέσεων

Next Article

Μακρόν: Το όνειρο του Πούτιν είναι να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
«Φοβάμαι ότι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα θα είναι νίκη για την…