Βουλή: Στοιχεία για τους Έλληνες ναυτικούς εγκλωβισμένους στον Περσικό Κόλπο

Στενά του Ορμούζ: Ευρωπαϊκές χώρες ψάχνουν διπλωματική λύση για ενεργειακή ασφάλεια



Βουλή: Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει για την άμεση ανταπόκριση και την προστασία των Ελλήνων ναυτικών στις επικίνδυνες περιοχές του Περσικού Κόλπου.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση των Ελλήνων ναυτικών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον Περσικό Κόλπο, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α’ Πειραιώς του ΚΚΕ, Νικολάου Αμπατιέλου. Το θέμα αφορούσε τη «λήψη μέτρων για την προστασία και τον επαναπατρισμό όλων των ναυτεργατών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πολεμικές ζώνες».

Καταγραφή πλοίων και ναυτικών

Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, της Αραβικής Θάλασσας, του Κόλπου του Ομάν και του Περσικού Κόλπου βρίσκονται συνολικά 34 πλοία με ελληνική σημαία. Από αυτά:

Στον Περσικό Κόλπο παραμένουν 10 πλοία με 90 Έλληνες ναυτικούς.

Επιπλέον, 70 Έλληνες ναυτικοί υπηρετούν σε δύο κρουαζιερόπλοια στη Ντόχα και το Ντουμπάι.

Στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 1.000 πλοία κάθε προέλευσης εγκλωβισμένα, ενώ 168 πλοία ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται σε Περσικό Κόλπο, Στενά Ορμούζ και Κόλπο Ομάν.

Αντιδράσεις για τους εργαζόμενους σε εμπόλεμες ζώνες

Ο κ. Αμπατιέλος χαρακτήρισε «απαράδεκτη ενέργεια» την πρακτική ορισμένων εφοπλιστών να υποχρεώνουν τους ναυτικούς να υπογράφουν «θανατόχαρτα», δηλαδή δηλώσεις ανάληψης προσωπικής ευθύνης πριν τη διέλευση από εμπόλεμες περιοχές. Ζήτησε από την κυβέρνηση να περιορίσει τη διέλευση πλοίων σε ζώνες υψηλού κινδύνου.

Ο υφυπουργός κ. Γκίκας επισήμανε ότι οι Έλληνες ναυτικοί μπορούν να λύσουν τη σύμβασή τους όταν βρίσκονται σε πολεμικές ζώνες, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν κανένα αίτημα. Παράλληλα, όσοι εργάζονται σε περιοχές κινδύνου λαμβάνουν αυξημένες απολαβές. Το Διεθνές Φόρουμ Διαπραγματεύσεων (IBF) έχει κατατάξει σε περιοχές κινδύνου τον Περσικό Κόλπο, τα Στενά του Ορμούζ, τον Κόλπο του Ομάν, τη Μαύρη Θάλασσα, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Διπλωματική προσέγγιση και διεθνές δίκαιο

Ο κ. Γκίκας τόνισε ότι η ενέργεια του Ιράν να εμποδίζει τη διέλευση πάνω από 1.000 πλοίων στον Περσικό Κόλπο δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην επιχείρηση «Ασπίδες», με μέχρι στιγμής ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το υπουργείο Ναυτιλίας παραμένει σε επαφή με τους ναυτικούς, τις εταιρείες και τη ναυτιλιακή κοινότητα, στοχεύοντας στην άμεση επαναφορά όλων στο διπλωματικό τραπέζι και στην αποφυγή πολεμικών συγκρούσεων.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων