Γιατί δεν πετούν αεροπλάνα πάνω από το Θιβέτ

Αν παρατηρήσει κανείς τον χάρτη της εφαρμογής Flight Radar, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μια εκτεταμένη ζώνη στην Ασία, πάνω από την οποία δεν εντοπίζονται αεροπλάνα. Αυτή η περιοχή είναι το οροπέδιο του Θιβέτ, γνωστό και ως «Στέγη του Κόσμου».
Αλλά γιατί τα επιβατικά αεροσκάφη αποφεύγουν να πετούν πάνω από αυτήν τη γεωγραφική περιοχή;
Το Θιβέτ βρίσκεται σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, με τα βουνά της περιοχής να φτάνουν, κατά μέσο όρο, τα 4.500 μέτρα. Στην καρδιά του δεσπόζει το Έβερεστ, η υψηλότερη κορυφή του πλανήτη στα 8.848 μέτρα. Παρόλο που τα αεροπλάνα πετούν συνήθως πάνω από τα 9.000 μέτρα, σε περίπτωση αποσυμπίεσης, είναι απαραίτητο να κατέβουν γρήγορα σε ασφαλές ύψος – περίπου στα 3.000 μέτρα – για να εξασφαλιστεί η αναπνοή των επιβατών. Στο Θιβέτ, όμως, δεν υπάρχει χώρος με τόσο χαμηλό υψόμετρο.
Επιπλέον, σε περίπτωση βλάβης στον έναν από τους κινητήρες ενός δικινητήριου αεροσκάφους, το αεροσκάφος πρέπει να κατέβει σε χαμηλότερο ύψος για να διατηρηθεί η ασφάλεια της πτήσης – κάτι που η μορφολογία του εδάφους δεν επιτρέπει.
Ωστόσο, το δύσβατο ανάγλυφο δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ο καιρός στο Θιβέτ είναι συχνά απρόβλεπτος και επικίνδυνος. Ισχυρές αναταράξεις είναι συχνό φαινόμενο, ενώ οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να προκαλέσουν μέχρι και πάγωμα των καυσίμων.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η πλήρης απουσία υποδομών: δεν υπάρχουν κοντινά αεροδρόμια, ενώ σε περίπτωση ατυχήματος οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι σχεδόν αδύνατες λόγω του δύσκολου εδάφους και των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καταγράφηκαν εκεί μερικά από τα σοβαρότερα αεροπορικά δυστυχήματα: πάνω από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 600 αεροσκάφη καταστράφηκαν. Αν κάποιος συγκρίνει αυτά τα περιστατικά με εκείνα στο Τρίγωνο των Βερμούδων, η περιοχή του Θιβέτ αποδεικνύεται σαφώς πιο επικίνδυνη και φονική.
Διαβάστε στο financenews.gr
Ο εφευρέτης που άλλαξε την τεχνολογία και δεν πληρώθηκε ποτέ
Η μεγάλη ατάκα του Μπάφετ: Πώς εκείνος κερδίζει ενώ όλοι χάνουν;
Τι είναι ο «αποπροσανατολισμός ύπνου» και το μυστικό με το φως στο δωμάτιο
Πηγή εσωτερικής φωτογραφίας: pexels.com
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.