Γιατί οι ΗΠΑ κατασκευάζουν Χρυσό Θόλο αξίας 1 τρισ; – Γιατί η Γαλλία κάνει λάθος με νέο αεροπλανοφόρο και τα αδύναμα Rafale;

84fe5da9c9899e410371e3f5b6c8bd5e.jpg


Η Γαλλία εμφανίζεται στο προσκήνιο με πολεμικά αεροσκάφη 4ης Γενιάς, αδύναμο το Rafale

Δύο περίεργα… Γιατί θα εξηγήσουμε σήμερα…
Γιατί οι ΗΠΑ κατασκευάζουν Χρυσό Θόλο ή Golden Dome αξίας 1 τρισ. δολ.;
Γιατί η Γαλλία κατάλαβε αργά το λάθος με το νέο αεροπλανοφόρο που κατασκευάζει;

«Χρυσός Θόλος» για την προστασία των ΗΠΑ – Τι έχει στο μυαλό του το Πεντάγωνο για ένα τρισεκατομμύριο δολάρια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν το μεγαλύτερο πρόγραμμα αεροπορικής και διαστημικής άμυνας των τελευταίων δεκαετιών, τον «Χρυσό Θόλο» ή Golden Dome, αναφέρει το αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό Military Watch Magazine.
Το Golden Dome έχει φανταστικές δυνατότητές αλλά και αστρονομικό κόστος.

Το Golden Dome θέλει να αντιμετωπίσει Ρωσία και Κίνα

Σχολιάζοντας το πρόγραμμα «Golden Dome» του αμερικανικού στρατού για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας για το ηπειρωτικό τμήμα της χώρας, ο επικεφαλής του έργου, Αναπληρωτής Αρχηγός Διαστημικών Επιχειρήσεων της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ, Στρατηγός Michael A. Gateline, αποκάλυψε λεπτομέρειες για τους λόγους μιας τόσο μεγάλης κλίμακας επένδυσης.
«Οι αντίπαλοί μας έχουν γίνει πολύ ικανοί και αποφασισμένοι να απειλήσουν την πατρίδα μας», προειδοποίησε ο Michael A. Gateline.
«Οι αντίπαλοί μας εκσυγχρονίζουν με γοργούς ρυθμούς τις πυρηνικές τους δυνάμεις, κατασκευάζοντας βαλλιστικούς πυραύλους με πολλαπλές κεφαλές, αναπτύσσοντας υπερηχητικά όπλα που μπορούν να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μία ώρα ταξιδεύοντας με ταχύτητα 6.000 μίλια/ώρα, πυραύλους κρουζ που μπορούν να ξεφύγουν από τα ραντάρ και την αεράμυνά μας, υποβρύχια που μπορούν να πλησιάσουν κρυφά τις ακτές μας και, το χειρότερο απ’ όλα, διαστημικά όπλα».

Μπαίνουν οι δορυφόροι στο παιχνίδι

Σε απάντηση, το πρόγραμμα Golden Dome προβλέπει την ενσωμάτωση δορυφόρων και άλλων διαστημικών τεχνολογιών με αισθητήρες εδάφους και θάλασσας, εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για την αντιμετώπιση ποικίλων απειλών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump μίλησε επίσης για περαιτέρω σχέδια εφαρμογής του προγράμματος στις 20 Μαΐου, τονίζοντας ότι «αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την επιτυχία και ακόμη και την επιβίωση των ΗΠΑ».
«Ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο μέρος και αυτό το σύστημα είναι ένα βήμα προς τη σωτηρία μιας σπουδαίας Αμερικής», είπε ο Trump.

To Golden Dome θα ενσωματωθεί στα υπάρχοντα αμυντικά συστήματα

«Η ιδέα του Golden Dome θα ενσωματωθεί στα υπάρχοντα αμυντικά συστήματα και θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργική πριν από το τέλος της θητείας μου», συνέχισε o Trump.
Σύμφωνα με τον αμερικανό Πρόεδρο, «στην πλήρη διαμόρφωσή του, ο θόλος θα είναι σε θέση να αναχαιτίζει πυραύλους ακόμη και αν εκτοξεύονται από την άλλη άκρη του κόσμου – ή ακόμα και από το διάστημα».
Ο Trump υποσχέθηκε ότι το σύστημα θα είναι «μια πλατφόρμα υψηλής τεχνολογίας επόμενης γενιάς που θα εκτείνεται σε στεριά, θάλασσα και διάστημα, συμπεριλαμβανομένων διαστημικών αισθητήρων και αναχαιτιστών».

Το σχέδιο Reagan με 40 χρόνια καθυστέρηση

Κλείνοντας, είπε: «Θα ολοκληρώσουμε επιτέλους το έργο που ξεκίνησε ο Πρόεδρος Reagan πριν από 40 χρόνια, τερματίζοντας για πάντα την πυραυλική απειλή προς την Αμερική».
Η συζήτηση αφορούσε την Πρωτοβουλία Στρατηγικής Άμυνας, η οποία ανακοινώθηκε το 1983.
Το πρόγραμμα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου κόστισε στο Πεντάγωνο δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν πλησίασε στο να παρέχει πλήρη άμυνα έναντι βαλλιστικών επιθέσεων μεγάλης κλίμακας.
Το κόστος του εκτιμήθηκε σε 69,1 δισεκατομμύρια δολάρια και 145,7 δισεκατομμύρια δολάρια (με τον τρέχοντα πληθωρισμό, μεταξύ 210 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 443 δισεκατομμυρίων δολαρίων), με τα περαιτέρω στάδια να απαιτούν ακόμη περισσότερα κεφάλαια.

Μπορεί ο Χρυσός Θόλος να προστατεύει τις ΗΠΑ από όλα τα επιθετικά όπλα;

Ο Χρυσός Θόλος έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το έδαφος των ΗΠΑ από υπερηχητικά όπλα, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, καθώς και drones.
Όπως σημειώνει το περιοδικό Air & Space Forces Magazine της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, πρόκειται για «απειλές που οι τρέχουσες άμυνες της χώρας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν – είναι πολύ κατακερματισμένες, περιορισμένες σε εμβέλεια και στερούνται τεχνολογίας».

To κόστος από 831 δισεκ. έως 1 τρισεκ. δολάρια

Αν και ο Trump ισχυρίζεται ότι το σύστημα θα είναι έτοιμο σε λιγότερο από τρία χρόνια, η σκοπιμότητα του έργου παραμένει υπό αμφισβήτηση, όπως και η προθυμία του Κογκρέσου να διαθέσει κεφάλαια για την ανάπτυξή του.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου είχε προηγουμένως εκτιμήσει το πιθανό κόστος του Χρυσού Θόλου στα 831 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 20 χρόνια.
Μια πιο συντηρητική εκτίμηση από τον Αρχηγό των Διαστημικών Επιχειρήσεων, Στρατηγό B. Chance Saltzman, είναι πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ακόμη και αν διατεθούν κονδύλια, οι υπερβάσεις του προϋπολογισμού να καταστήσουν το έργο μη οικονομικά προσιτό, εμποδίζοντας την εφαρμογή της δηλωμένης προστασίας μεγάλης κλίμακας.

Η σημερινή αεράμυνα των ΗΠΑ είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει διεθνείς απειλές

Σήμερα, το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θεωρείται ανίκανο να σταματήσει μια θερμοπυρηνική επίθεση από οποιονδήποτε από τους τρεις πιθανούς αντιπάλους με οπλοστάσια διηπειρωτικού βεληνεκούς: την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.
Και οι τρεις χώρες έχουν εισαγάγει στα οπλοστάσιά τους υπερηχητικά συστήματα με πυρηνικές κεφαλές, καθιστώντας την αναχαίτιση σχεδόν αδύνατη, αν και η Βόρεια Κορέα δεν έχει ακόμη εγκαταστήσει τέτοιες κεφαλές σε πυραύλους ικανούς να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η υλοποίηση των δηλωμένων δυνατοτήτων του Golden Dome θα άλλαζε ριζικά τις εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες της τρέχουσας αμερικανικής αεράμυνας, ειδικά στον τομέα της πυραυλικής άμυνας.
Ωστόσο, η κλίμακα της περιοχής που πρέπει να προστατευτεί, το μέγεθος των πυρηνικών οπλοστασίων των αντιπάλων και η τεράστια πολυπλοκότητα της αναχαίτισης υπερηχητικών στόχων, μαζί με το συνηθισμένο υψηλό κόστος τέτοιων προγραμμάτων, θέτουν υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα του έργου.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο έχασε τον σκοπό του πριν καν καθελκυστεί – Ποιο είναι το πρόβλημα;

Η Γαλλία σκοπεύει να κατασκευάσει ένα νέο αεροπλανοφόρο, το οποίο θα είναι ξεπερασμένο μέχρι να τεθεί σε λειτουργία, γράφει το αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό Military Watch Magazine.
Το Γαλλικό Ναυτικό αποκάλυψε λεπτομέρειες για ένα μελλοντικό αεροπλανοφόρο επόμενης γενιάς που πρόκειται να αντικαταστήσει το μόνο ενεργό πλοίο ικανό να μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη με έδρα αεροπλανοφόρα, το προβληματικό Charles de Gaulle, ξεκινώντας γύρω στο 2038.
Ένας εκπρόσωπος του Γαλλικού Ναυτικού δήλωσε στο Combined Naval Event ότι η αεροπορική ομάδα του νέου πλοίου 75.000 τόνων θα συνεχίσει να κατασκευάζεται γύρω από το Rafale M, το μόνο μαχητικό αεροσκάφος της χώρας με έδρα αεροπλανοφόρα, το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία το 2006.
remy-trappier-vue-1.jpg
Η Γαλλία με πολεμικά αεροσκάφη 4ης Γενιάς, αδύναμο το Rafale

Αυτό εγείρει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το μαχητικό δυναμικό της αεροπορικής πτέρυγας του νέου αεροπλανοφόρου.
Ενώ οι ΗΠΑ άρχισαν να χρησιμοποιούν μαχητικά F-35C πέμπτης γενιάς στα αεροπλανοφόρα τους το 2018 και η Κίνα σχεδιάζει να αναπτύξει το J-31 έως το 2030, η Γαλλία σκοπεύει να διατηρήσει την αεροπορική της πτέρυγα αποκλειστικά σε μαχητικά τέταρτης γενιάς μέχρι τη δεκαετία του 2040.
Η θέση της Γαλλίας στην αεροπορία με βάση τα αεροπλανοφόρα φαίνεται ιδιαίτερα αδύναμη σε σύγκριση με ακόμη μικρότερα ναυτικά, όπως το βρετανικό και το ιταλικό ναυτικό, τα οποία χρησιμοποιούν το F-35B για σχεδόν μια δεκαετία, και η Ιαπωνία σύντομα θα τους ακολουθήσει.
Οι δοκιμές μάχης έχουν επανειλημμένα δείξει ότι ακόμη και τα βαρύτερα και ισχυρότερα μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, όπως τα F-15 και J-16, είναι σοβαρά κατώτερα από τους διαδόχους τους, για να μην αναφέρουμε το ελαφρύτερο Rafale με την περιορισμένη εμβέλεια, τα ραντάρ χαμηλής ισχύος και τους αδύναμους κινητήρες.

ΗΠΑ και Κίνα με μαχητικά 6ης Γενιάς

Όταν το νέο γαλλικό αεροπλανοφόρο τεθεί σε υπηρεσία στα τέλη της δεκαετίας του 2030, οι ΗΠΑ και η Κίνα θα γιορτάζουν ήδη μια δεκαετία λειτουργίας μαχητικών αεροσκαφών έκτης γενιάς, τα οποία πιθανότατα θα ενσωματωθούν και στις αεροπορικές ομάδες τους που βασίζονται στα αεροπλανοφόρα.
Τον Δεκέμβριο του 2024, η Κίνα παρουσίασε δύο πρωτότυπα μαχητικών αεροσκαφών έκτης γενιάς, τα οποία και τα δύο βρίσκονται ήδη σε ενεργό πτητική δοκιμή.
Αυτό έχει αυξήσει την πίεση στο αμερικανικό πρόγραμμα F/A-XX, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το γαλλικό έργο κατά χρόνια.
Αναμένεται ότι τουλάχιστον ένα από τα μαχητικά αεροσκάφη έκτης γενιάς της Κίνας θα προσαρμοστεί για αεροπορία με αεροπλανοφόρο.
Έτσι, η αεροπορική ομάδα του νέου γαλλικού αεροπλανοφόρου θα υστερεί όχι σε μία, αλλά σε δύο γενιές.
Δεδομένου ότι η πρώτη πτήση του Rafale πραγματοποιήθηκε το 1986, το αεροσκάφος θα είναι πάνω από μισό αιώνα ηλικίας όταν αντικατασταθεί.
Το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ των γαλλικών μαχητικών και των αμερικανικών και κινεζικών αεροσκαφών επηρεάζει όχι μόνο το ναυτικό αλλά και την αεροπορία.
Η Γαλλία θα μπορούσε να είναι η τελευταία πυρηνική δύναμη χωρίς μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης ή έκτης γενιάς.
Rafallleee_bn.jpg
Dassault: Έχουμε κολλήσει

Το κοινό γαλλο-γερμανο-ισπανικό πρόγραμμα Future Combat Air System (FCAS) δεν υπόσχεται μαχητικό αεροσκάφος για τουλάχιστον 20 χρόνια.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας Dassault, Eric Trappier, σημείωσε:
«Ο στόχος του 2040 δεν είναι πλέον εφικτός επειδή έχουμε κολλήσει.
Η συζήτηση για την επόμενη φάση θα είναι επίσης μεγάλη… επομένως πιθανότατα μιλάμε για τη δεκαετία του 2050».
Έτσι, το νέο μαχητικό θα εμφανιστεί περίπου 20 χρόνια αργότερα από τα αμερικανικά και κινεζικά αεροσκάφη έκτης γενιάς.
Ελλείψει σύγχρονων αεροσκαφών, τίθεται το ερώτημα: έχει νόημα να κατασκευαστεί ένα νέο αεροπλανοφόρο;
Το Γαλλικό Ναυτικό μπορεί να ασκήσει πιέσεις για την αγορά αμερικανικών F-35C ή ακόμα και των προηγμένων F/A-XXs, ώστε να αποκτήσει μια αεροπορική πτέρυγα με σύγχρονες δυνατότητες.
Αυτή δεν θα ήταν μια πρωτοφανής κίνηση – κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Γαλλία είχε ήδη αγοράσει μαχητικά F-8 από τις ΗΠΑ και μάλιστα επιδίωξε να αγοράσει το F-18 μέχρι που επιβλήθηκαν πολιτικά διακυβεύματα στο Rafale M.

www.bankingnews.gr



Source link

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων