Γυναίκες και νέοι το νέο… στοίχημα του υπουργείου Εργασίας

Κίνητρα για την αύξηση των προσλήψεων γυναικών και των νέων με στόχο την αντιμετώπιση της υψηλότερης ανεργίας που αντιμετωπίζουν οι ηλικιακές αυτές ομάδες και την κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, με τα προγράμματα της ΔΥΠΑ να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Άλλωστε, 6 στους 10 ωφελούμενους των προγραμμάτων απασχόλησης της Υπηρεσίας, κατά τα τελευταία 5 χρόνια, είναι γυναίκες, ενώ σχεδόν οι μισοί ωφελούμενοι είναι νέοι, σε ηλικία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα η απασχόληση των γυναικών βρίσκεται μόλις στο 53,4% με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η αύξηση του ποσοστού αυτού, θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση τόσο για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, όσο και για την κάλυψη των κενών θέσεων. Παράλληλα, μόνο το 44,8% των νέων ηλικίας μεταξύ 15 και 29 ετών συμμετέχει ενεργά στην αγορά εργασίας έναντι 56% στην Ε.Ε..
Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση της Επικεφαλής της Μονάδας Ειδικών για την Απασχόληση, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Ευημερία και τις Κοινωνικές Υποθέσεις (ΜΕΚΥ) Ειρήνης Ανδριοπούλου, σε μία από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατο Φόρουμ των Δελφών, ότι αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται βελτίωση στους δείκτες απασχόλησης, με τη συμμετοχή του ενεργού ελληνικού πληθυσμού να αγγίζει το 61%, έναντι 65% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, σε επιμέρους ομάδες παρατηρούνται σημαντικότερα κενά.
Ενδεικτικά, η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας ανέρχεται στο 53,4%, ποσοστό που υπολείπεται κατά 7,2 ποσοστιαίες μονάδες του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αντίστοιχα, χαμηλά ποσοστά συμμετοχής καταγράφονται και στις ηλικιακές ομάδες 15-24 και 25-29 ετών, οι οποίες επίσης κινούνται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Νίκος Μηλαπίδης, σημείωσε πως με την υποχώρηση της κρίσης και της ανεργίας, έρχονται πλέον στην επιφάνεια τα διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Μηλαπίδη, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια αντιστροφή της τάσης στην αγορά εργασίας, καθώς δεν είναι τα άτομα που αναζητούν εργασία, αλλά οι εργοδότες που βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση προσωπικού.
Βάσει του σχεδιασμού, στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθηθούν πολιτικές ώστε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας όσες γυναίκες έχουν ξαναεργαστεί και σε δεύτερο επίπεδο την επανένταξη γυναικών που έχουν βρεθεί εκτός της αγοράς και δεν μπορούν να επιστρέψουν είτε γιατί δεν βρίσκουν θέσεις ανάλογες των προσόντων τους, είτε ικανοποιητικό μισθό.
Σε αυτό το σημείο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του Χρήστου Γούλα, από το βήμα του συνεδρίου των Δελφών, καθώς ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) αναρωτήθηκε αν θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης στην αγορά εργασίας και απάντησε ότι, αν ληφθούν υπόψη οι ταχύτατοι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα και το γεγονός ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα σταματήσουν σύντομα, η κατάσταση δεν είναι καθόλου ευχάριστη.
Τόνισε ότι, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας, δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η απαιτούμενη ποιότητα, ενώ υπάρχουν σοβαρές απειλές. Χαρακτήρισε την αγορά εργασίας ως «μεγάλο ασθενή» και υπογράμμισε πως το πρόβλημα δεν είναι το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά οι θέσεις που προσφέρονται.
Η επιτυχία των προγραμμάτων
Εστιασμένα στην αντιμετώπιση της στενότητας στην εγχώρια αγορά εργασίας, ήτοι στην ύπαρξη κενών θέσεων εργασίας σε συγκεκριμένες ομάδες στόχους, όπως οι γυναίκες, οι νέοι έως 29 ετών αλλά και οι ηλικιωμένοι – τουλάχιστον άνω των 55 ετών – άνεργοι, είναι τα προγράμματα απασχόλησης της αρμόδιας Δημόσιας Υπηρεσίας (ΔΥΠΑ).
Τα στοιχεία δείχνουν πως τουλάχιστον 6 στα 10 προγράμματα που υλοποιήθηκαν ή και εξακολουθούν να «τρέχουν» από το καλοκαίρι του 2019 έως και σήμερα, αφορούν γυναίκες, σχεδόν ένα στα 2 καλύφθηκε από νέους σε ηλικία άνεργους, μεταξύ 15 και 29 ετών, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 18%, αφορά άνεργους σε μεγαλύτερη ηλικία, που όπως φαίνεται είναι και η πλέον «σκληρή» ομάδα για να ενταχθεί στην εγχώρια αγορά εργασίας.
Αναλυτικά, την τελευταία πενταετία (2019-2025) η ΔΥΠΑ έχει υλοποιήσει 55 προγράμματα απασχόλησης εκ των οποίων τα 29 είναι Προγράμματα Νέων Θέσεων Εργασίας (Επιχορήγησης Επιχειρήσεων και Ολοκληρωμένες Δράσεις Κατάρτισης και Απασχόλησης Ανέργων), 9 Προγράμματα αφορούν τη Νέα Επιχειρηματικότητα (προγράμματα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών), 7 είναι Ειδικά Προγράμματα και 10 είναι Προγράμματα Προεργασίας ή Απόκτησης Εργασιακής – Επαγγελματικής Εμπειρίας.
Από τα ανωτέρω 55 προγράμματα, τα 42 προήλθαν μετά από νέες προκηρύξεις, τα 4 αφορούν τροποποιήσεις παλαιότερων προγραμμάτων και τα 9 αφορούν προγράμματα που είχαν προκηρυχθεί αλλά συνεχιζόταν η υλοποίησή τους κατά το διάστημα αναφοράς.
Σύμφωνα δε, με τα στοιχεία που υπάρχουν, από τους συνολικά 220.255 ωφελούμενους, οι 134.424, ή 61% του συνόλου, ήταν γυναίκες. Τα 103.803 άτομα από αυτά που συνολικά συμμετείχαν στα προγράμματα ήταν νέοι, ηλικίας έως 29 ετών, ενώ υπήρχαν και 40.267 ωφελούμενοι, που αντιστοιχούν στο 18% του συνόλου, ηλικίας από 55 ετών και άνω. Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 40% των συμμετεχόντων (77.239 άτομα) ήταν άνεργοι, για διάστημα μεγαλύτερο των 10 μηνών (μακροχρόνια άνεργοι).
Η συγκεκριμένη στόχευση των προγραμμάτων, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην ελληνική αγορά εργασίας, όμως η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλά, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ και η ανεργία των γυναικών, διαμορφώθηκε στο 11,9% σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν, πολύ ψηλότερα όμως σε σχέση με το 7,6% των ανδρών αλλά και το 5,8% της Ε.Ε..
Αντίστοιχα, στους νέους, είναι ενδεικτικό ότι το 45% δεν συμμετέχει στην αγορά εργασίας, ενώ υπάρχει ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό της τάξης του 16% που δεν συμμετέχει ούτε σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης ή στην εκπαίδευση.
Η άμβλυνση του ελλείμματος διασύνδεσης που παρατηρείται μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, είναι σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, Διοικητή της ΔΥΠΑ, αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης να αντιμετωπίσει.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, τα στοχευμένα προγράμματα εργασίας, διά βίου μάθησης και κατάρτισης, είναι η «απάντηση» σε αυτό, με στόχο αφενός την ενίσχυση της απασχολησιμότητας αλλά και της διαπραγματευτικής ικανότητας του ανθρώπινου δυναμικού, γυναικών, νέων και ηλικιωμένων σε ένα άκρως ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον και αφετέρου την καλύτερη αντιστοίχιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των ανέργων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.