Γ. Χατζής (ΠΟΞ): Ο ελληνικός τουρισμός περνά κρίση ωριμότητας

financialreport.gr


Ζητήματα όπως οι υποδομές, η στελέχωση, η φορολογία, αλλά και η βραχυχρόνια μίσθωση βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου των Προέδρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννη Χατζή, το οποίο έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, με τον Πρόεδρο της ΠΟΞ, ωστόσο, να μιλά για ανάγκη επενδύσεων για σύγχρονες υποδομές, τονίζοντας, επίσης, ότι ο ελληνικός τουρισμός αντιμετωπίζει κρίση ωριμότητας: «Δεν αντιμετωπίζει κρίση ζήτησης ο ελληνικός τουρισμός, αλλά κρίση ωριμότητας», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η υπερεξάρτηση από δύο βασικές αγορές –Αγγλία και Γερμανία– και η απουσία στοχευμένης στρατηγικής αφήνουν τον κλάδο «στον αυτόματο πιλότο».

Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι «πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα στον τουρισμό. Χρειαζόμαστε μια Ελλάδα με σύγχρονες υποδομές, λειτουργική για κατοίκους και επισκέπτες· μια Ελλάδα που να αξιοποιεί με σχέδιο και σοβαρότητα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα», συμπληρώνοντας ότι χωρίς επενδύσεις σε υποδομές, προϊόν και ανθρώπινο δυναμικό, τα σημερινά νούμερα δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένα».

Έλλειψη προσωπικού

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΠΟΞ σε εισήγησή του ανέδειξε ως υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα την αδυναμία εύρεσης προσωπικού, προειδοποιώντας ότι το ζήτημα απειλεί πλέον ευθέως τη λειτουργία πολλών μονάδων, ενώ για τον ίδιο, το δεύτερο κρίσιμο θέμα αφορά τη μειωμένη διάθεση νέων να συνεχίσουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις, κάτι το οποίο λαμβάνει χώρα ευρέως τα τελευταία χρόνια.

Στο κάδρο, δε, βρέθηκε και η ανεξέλεγκτη άνοδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τον κ. Χατζή να τονίζει ότι στη Ρόδο, από το 2018 έως σήμερα οι κλίνες Airbnb ξεπέρασαν τις 60.000, χωρίς αντίστοιχες με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, προδιαγραφές, αλλά και χωρίς την αντίστοιχη αύξηση στα τουριστικά καταλύματα.

Θετικό πρόσημο το 2025

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΠΟΞ χαρακτήρισε το 2025 θετικό, επισημαίνοντας ότι Σεπτέμβριος και Οκτώβριος κινήθηκαν καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, κάτι που αποτυπώνεται στα στοιχεία επιβατικής κίνησης των αεροδρομίων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι τελευταίες τρεις εβδομάδες του Οκτωβρίου ήταν εντυπωσιακές. Σε πολλούς μεγάλους προορισμούς οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 40% – 50%, ακόμη και 70% σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για μικρά νούμερα σε απόλυτες τιμές, αλλά η τάση είναι ξεκάθαρη και δείχνει ότι η σεζόν μετακινείται προς το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους».

Αναφορικά με το 2026, ο πρόεδρος της ΠΟΞ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, προειδοποιώντας όμως ότι η στάση αναμονής των Βρετανών λόγω πιθανών νέων επιβαρύνσεων απαιτεί προσεκτική διαχείριση.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων