Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων

Ελβετικό φράγκο: Τι φέρνει στις τιτλοποιήσεις η ρύθμιση για τα δάνεια - FinanceNews.gr


Στις 19 Φεβρουαρίου τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στη νομοθετική ρύθμιση των ενήμερων δανείων σε ελβετικό φράγκο, η οποία προβλέπει τη μετατροπή τους σε ευρώ με «κούρεμα» της τρέχουσας ισοτιμίας από 15% έως 50% και τη χορήγηση σταθερού επιτοκίου έως τη λήξη τους, ανάλογα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η ρύθμιση είναι προαιρετική και η εξάμηνη προθεσμία αποδοχής της ξεκινά στις 19 Φεβρουαρίου και λήγει στις 19 Αυγούστου 2026.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου επιμηκύνει τον κύκλο ζωής των τιτλοποιήσεων «Ηρακλής»

Λειτουργία της πλατφόρμας

Την ίδια ημερομηνία ενεργοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Μέσω της πλατφόρμας θα υποβάλλονται αιτήσεις από δανειολήπτες που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου να ενταχθούν στις κατηγορίες με αυξημένο ποσοστό «κουρέματος» της ισοτιμίας μετατροπής.

Η πλατφόρμα:

διενεργεί αυτόματο έλεγχο των κριτηρίων,

εκδίδει σχετική βεβαίωση επιλεξιμότητας,

διαβιβάζει τη βεβαίωση στην πιστώτρια τράπεζα, η οποία προχωρά στη ρύθμιση.

Οι δανειολήπτες που δεν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια – και οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των ενήμερων δανείων – θα υποβάλλουν αίτηση απευθείας στην τράπεζά τους, χωρίς να απαιτείται βεβαίωση από την πλατφόρμα του ΥΠΕΘΟ. Οι τράπεζες αναμένεται να ενημερώσουν τους πελάτες τους σχετικά.

Ειδικές προβλέψεις για ΑμεΑ

Για δανειολήπτες με αναπηρία τουλάχιστον 67% προβλέπεται η ευνοϊκότερη μεταχείριση, ήτοι:

κούρεμα της ισοτιμίας μετατροπής κατά 50%,

ανεξαρτήτως εισοδηματικής ή περιουσιακής κατάστασης.

Έκταση του προβλήματος

Σήμερα, στις τράπεζες παραμένουν περίπου 20.000 δάνεια σε ελβετικό φράγκο, συνολικού υπολοίπου 2,5 δισ. φράγκων, ενώ περισσότερα από 17.000 δάνεια, ύψους περίπου 3 δισ. φράγκων, διαχειρίζονται εταιρείες servicers. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ενταχθεί σε τιτλοποιήσεις του προγράμματος «Ηρακλής».

Συνολικά, η ρύθμιση αφορά περίπου 40.000 δάνεια, με ανοιχτό το ερώτημα του ποσοστού τελικής συμμετοχής.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο χαρακτηρίζει τη ρύθμιση ανεπαρκή, επισημαίνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις η πραγματική μείωση του υπολοίπου του δανείου είναι περιορισμένη.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Η νομοθετική παρέμβαση διαφοροποιεί τη διαδικασία ανάλογα με την κατάσταση του δανείου:

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Η ρύθμιση πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η λύση που προκύπτει από τον αλγόριθμο είναι υποχρεωτική για τους πιστωτές.

Δεν εφαρμόζονται πρόσθετα εισοδηματικά ή περιουσιακά φίλτρα.

Ενήμερα δάνεια

Οριστική μετατροπή του δανείου από ελβετικό φράγκο σε ευρώ.

Βελτιωμένη ισοτιμία μετατροπής, με μείωση του εναπομείναντος κεφαλαίου από 15% έως 50%.

Σταθερό επιτόκιο για το σύνολο της διάρκειας του δανείου.

Δυνατότητα επιμήκυνσης έως πέντε έτη.

Κατηγορίες ρύθμισης για ενήμερα δάνεια

Κούρεμα 50% – Σταθερό επιτόκιο 2,3%

Κούρεμα 30% – Σταθερό επιτόκιο 2,5%

Κούρεμα 20% – Σταθερό επιτόκιο 2,7%

Κούρεμα 15% – Σταθερό επιτόκιο 2,9%

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων