«Δίκτυο «ρούχων-βιτρίνα» με ζημιά 2,1 εκατ.€ στον ΕΦΚΑ: Στη φυλακή δύο αδέλφια από τη Συρία – FinanceNews.gr

«Δίκτυο «ρούχων-βιτρίνα» με ζημιά 2,1 εκατ.€ στον ΕΦΚΑ: Στη φυλακή δύο αδέλφια από τη Συρία



Δύο αδέλφια από τη Συρία κρίθηκαν προφυλακιστέα για απάτη σε βάρος του ΕΦΚΑ μέσω εννέα εταιρειών ενδυμάτων

 

Δύο αδέλφια από τη Συρία οδηγήθηκαν χθες στη φυλακή, κατόπιν απολογίας ενώπιον της 25ης Ανακρίτριας, στο πλαίσιο έρευνας για εγκληματική οργάνωση η οποία φέρεται να διέπραττε απάτες σε βάρος του ΕΦΚΑ, σε συνδυασμό με πράξεις πλαστογραφίας και φοροδιαφυγής.

Η δικογραφία περιλαμβάνει εννέα εταιρείες ενδυμάτων, εταιρείες «βιτρίνα» σύμφωνα με τις αρχές, μέσω των οποίων υποβάλλονταν κανονικά αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις στον ΕΦΚΑ. Οι εταιρείες αυτές ισχυρίζονταν ότι απασχολούνταν νόμιμα πολλοί εργαζόμενοι, ενώ ταυτόχρονα δεν καταβάλλονταν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Το κατηγορητήριο και το μέγεθος της ζημιάς

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ζημιά στο Δημόσιο υπολογίζεται σε τουλάχιστον 2.136.063 ευρώ, εκ των οποίων 1.634.976 € αφορούν μη καταβληθείσες εισφορές προς τον ΕΦΚΑ και 501.086 € φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ.

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες περί «εικονικών εταιρειών». Ισχυρίζονται ότι απασχολούσαν 108 δηλωμένους εργαζόμενους οι οποίοι είχαν ασφάλιση και πληρώνονταν κανονικά: «Οι οφειλές ήταν από μη καταβεβλημένες εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ και φόρους προς την Εφορία. Δεν υπάρχουν εικονικές εταιρείες με ανύπαρκτους επιχειρηματίες», φέρονται να δήλωσαν.

Οι εμπλεκόμενοι και η διαδικασία

Οι δυο Σύροι δράστες κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους, ενώ τέσσερις άλλοι κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών ένας 55χρονος λογιστής, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Ο λογιστής φέρεται να υποστήριξε ότι η εμπλοκή του ήταν περιορισμένη, απλώς να έχει περάσει δικαιολογητικά που αφορούσαν νόμιμη αμοιβή του στα έξοδα της εταιρείας.

Πώς φέρεται να λειτουργούσε το σχέδιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το δίκτυο δημιουργήθηκε με εννέα επιχειρήσεις ενδυμάτων που φέρονταν να «λειτουργούν», ενώ δήλωναν εργαζόμενους και υποβολές προς τον ΕΦΚΑ, παρόλο που δεν κατέβαλλαν τις αντίστοιχες εισφορές.

Οι Αρχές εντόπισαν στοιχεία που παραπέμπουν σε καταχώρηση υπαρκτών ή φαινομενικά υπαρκτών εργαζομένων, αλλά χωρίς αντίστοιχες ασφαλιστικές καταβολές.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων