ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Δική της τράπεζα θέλει η Πελοπόννησος: Τι ζητά από την Τράπεζα Ελλάδας

Share:

Την ίδρυση περιφερειακής τράπεζας για αποταμιευτές και για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποφάσισε η Περιφέρεια Πελοποννήσου και πλέον αναμένεται να υποβάλει σχετική αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για την παροχή τραπεζικής άδειας.

Όπως σημειώνεται στην εισήγηση που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, διαβλέποντας ότι το υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε την πολιτική πρωτοβουλία να ιδρύσει περιφερειακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Μετά από εξέταση διαφόρων μοντέλων λειτουργίας χρηματοπιστωτικών συστημάτων επελέγη το πρότυπο των Γερμανικών Ταμιευτηρίων Sparkassen, τα οποία έχουν επιτυχημένα υποστηρίξει την περιφερειακή ανάπτυξη της Γερμανίας εδώ και 200 χρόνια.

Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, η πλειοψηφία των μετοχών του περιφερειακού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ανήκει στην περιφερειακή αρχή και στο μετοχικό του κεφάλαιο μπορούν να συμμετάσχουν άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, νομικά και φυσικά πρόσωπα, κυρίως από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το νέο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σύμφωνα με το economistas.gr, θα έχει μεν ως αυτονόητο στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του, αλλά όχι τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει, αφενός τη διάχυση περισσοτέρων κεφαλαίων με ευνοϊκά επιτόκια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου αφετέρου, τη μη αξίωση απαγορευτικών εγγυήσεων από αυτές.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε συνεχή και αγαστή συνεργασία με την ηγεσία του Ιδρύματος των Γερμανικών Ταμιευτηρίων Sparkassen, η οποία υποστηρίζει τη διαδικασία τόσο σε τεχνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο υποστήριξης της πρότασης στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Υπάρχει επίσης στενή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικών Ιδρυμάτων), ώστε η αίτηση της Περιφέρειας για την ίδρυση του Χρηματοπιστωτικού Περιφερειακού Ιδρύματος να είναι πλήρως σύμφωνη με το νομικό και θεσμικό πλαίσιο τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Τελευταία προσπάθεια συμβιβασμού κυβέρνησης – τραπεζών για τον νέο ν. Κατσέλη

Next Article

DBRS: Ενδείξεις ανάκαμψης στην αγορά κατοικίας της Ελλάδας

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Προηγήθηκε ψηφοφορία στη Βουλή η οποία χαρακτηρίσθηκε «ιστορική» από τον…