Δοκιμάζεται ο εμπορικός άξονας Κίνας-Ρωσίας: Βουτιά εξαγωγών στο χαμηλότερο 8μήνου – FinanceNews.gr
H χαμηλή ζήτηση και οι δυτικές κυρώσεις επιβραδύνουν τον εμπορικό άξονα Πεκίνου–Μόσχας. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών υποχωρεί 22%
Σημαντική κάμψη κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι κινεζικές εξαγωγές σε γιουάν προς τη Ρωσία, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οκτώ μηνών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι αποστολές προϊόντων προς τη ρωσική αγορά μειώθηκαν κατά 22% σε ετήσια βάση, στα 60,46 δισ. γιουάν, συνεχίζοντας μια πτωτική πορεία που διαρκεί ήδη επτά συνεχόμενους μήνες. Τον Σεπτέμβριο η αντίστοιχη μείωση είχε διαμορφωθεί στο 21,2%.
Η πτώση αντανακλά την επιβράδυνση της ζήτησης, αλλά και τις αυξανόμενες επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων, οι οποίες συνεχίζουν να δυσχεραίνουν το διμερές εμπόριο. Παράλληλα, η Κίνα δεν δημοσίευσε αναλυτική κατηγοριοποίηση ανά προϊόν, αφήνοντας ασαφές ποιοι κλάδοι δέχθηκαν τη μεγαλύτερη πίεση.
Εισαγωγές και συνολικός όγκος συναλλαγών
Οι εισαγωγές της Κίνας από τη Ρωσία αυξήθηκαν οριακά τον Οκτώβριο κατά 2,5%, επίδοση χαμηλότερη από το 3,8% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2025, οι εξαγωγές της Κίνας προς τη Ρωσία μειώθηκαν συνολικά κατά 11,9%, ενώ το συνολικό διμερές εμπόριο υποχώρησε κατά 8,7%, στα 1,31 τρισ. γιουάν.
Η εξασθένηση της δυναμικής έρχεται σε αντίθεση με το ιστορικό ρεκόρ εμπορικής δραστηριότητας που είχαν καταγράψει οι δύο χώρες το 2024, παρά τις προσπάθειές τους να απομονώσουν τις συναλλαγές από την πίεση των δυτικών κυρώσεων.
Κυρώσεις, ενέργεια και νέες ισορροπίες
Το Πεκίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με αυξημένα εμπόδια λόγω των αμερικανικών δασμών και των περιορισμών στην πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες, ενώ η Μόσχα καλείται να διαχειριστεί το βάρος των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, κινεζικές κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες ανέστειλαν αγορές ρωσικού αργού που μεταφέρεται διά θαλάσσης, μετά την επιβολή κυρώσεων σε Rosneft και Lukoil.
Την ίδια στιγμή, η επίσημη διπλωματική γραμμή παραμένει σαφώς υποστηρικτική. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν στο Πεκίνο, οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν σε κοινές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση «μονομερών κυρώσεων» και να ενισχύσουν τη συνεργασία σε ενέργεια, αγροδιατροφή και εφοδιαστικές αλυσίδες.
Παρά τη δημόσια βούληση για ενίσχυση των οικονομικών δεσμών, ο συνδυασμός διεθνών πιέσεων και μεταβαλλόμενων συνθηκών ζήτησης καθιστά αβέβαιη την επιστροφή της εμπορικής δυναμικής στα επίπεδα του 2024. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επόμενη περίοδος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των κυρώσεων και την προσαρμοστικότητα των γραμμών εφοδιασμού.
Διαβάστε επίσης: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για Κίνα – Σπάνιες γαίες: «Η Ευρώπη δεν θα επαναλάβει το λάθος που έκανε με τη Ρωσία»
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




