Δυσάρεστη έκπληξη από τις πληρότητες στα Airbnb το Μάρτιο

Νέες ισορροπίες στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων δημιουργεί η αύξηση των προσφερόμενων καταλυμάτων σε επίπεδα τέτοια που δεν μπορεί να απορροφήσει η, επίσης, αυξημένη ζήτηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία AirDNA, η πληρότητα στα καταλύματα που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες τον Μάρτιο, από 49% πέρυσι σε 45% φέτος.
Η κάμψη αυτή, ωστόσο, δεν οφείλεται στη μειωμένη ζήτηση, αλλά στην αύξηση των διαθέσιμων καταλυμάτων κατά 5%, τα οποία, όμως, είχαν ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί η δεξαμενή των προσφερόμενων διανυκτερεύσεων σε ποσοστό 20% σε σχέση με το 2024, ήτοι σε συνολικά 1,15 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις έναντι 964 χιλιάδων. Ως εκ τούτου, μπορεί η ζήτηση να ενισχύθηκε κατά 10% σε ετήσια βάση (522 χιλιάδες έναντι 474 χιλιάδων), ωστόσο, αυτή η δυναμική δεν στάθηκε αρκετή ώστε να συντηρηθεί η πληρότητα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα εισερχόμενα ταξίδια στην Ελλάδα επιβραδύνθηκαν ελαφρώς τον Μάρτιο, με πολλούς ξένους τουρίστες να μεταθέτουν τα ταξίδια τους τον Απρίλιο, τον μήνα που εορτάζεται το Πάσχα.
Σε ό,τι αφορά τα καταλύματα που προτίμησαν οι ταξιδιώτες με κριτήριο την τιμή, τα πιο φθηνά και τα πιο ακριβά ήταν εκείνα που κατέγραψαν τη μικρότερη πτώση σε επίπεδο πληρότητας. Πιο συγκεκριμένα, τα πολυτελή και τα πιο οικονομικά ακίνητα σημείωσαν υστέρηση σε ποσοστό 6,6% σε ετήσια βάση. Αντίθετα, τα καταλύματα των μεσαίων κατηγοριών επηρεάστηκαν περισσότερο από την αναντιστοιχία προσφοράς-ζήτησης, με το σχετικό ποσοστό μείωσης να προσεγγίζει το 9%.
Σε αντίθετο ρεύμα κινήθηκε η Θεσσαλονίκη, όπου τα υψηλού επιπέδου ακίνητα και τα πολυτελή κατάφεραν να καταγράψουν άνοδο πληρότητας κατά 4% και 6% αντίστοιχα σε ετήσια βάση. Τα πιο οικονομικά καταλύματα, από την άλλη πλευρά, σημείωσαν τις πιο αδύναμες επιδόσεις, ενισχύοντας την αυξανόμενη προτίμηση για περισσότερες premium εμπειρίες.
Η εικόνα πανευρωπαϊκά
Ο ταυτόχρονος εορτασμός του Πάσχα από Ορθόδοξους και Καθολικούς έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανακατανομή της ταξιδιωτικής δραστηριότητας το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο έξι χώρες σημείωσαν αύξηση άνω του 5% σε ετήσια βάση ως προς τις διανυκτερεύσεις, ποσοστό που παραπέμπει σε μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, όταν περισσότερες από τις μισές από τις 20 κορυφαίες χώρες της Ευρώπης (Κροατία, Δανία, Αυστρία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισπανία, Ουγγαρία, Σουηδία) σημείωσαν διψήφια ποσοστά.
Πιο αναλυτικά, τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν:
- Σουηδία +11,4%
- Ουγγαρία +10,5%
- Ισπανία +10,2%
- Ελβετία +6,7%
- Βέλγιο +5,4%
- Γαλλία +5,1%
Κάποιες χώρες, στον αντίποδα, επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό, καταγράφοντας αξιοσημείωτη πτώση σε ετήσια βάση. Μεταξύ αυτών ξεχώρισαν οι:
- Κροατία -19,2%
- Δανία -9,1%
- Αυστρία -8,3%
- Φινλανδία -3,0%
- Ηνωμένο Βασίλειο -0,9%
Σε κάθε περίπτωση, η πληρότητα κατέγραψε υστέρηση στις περισσότερες αγορές, καθώς η προσφορά συνέχισε να αυξάνεται ταχύτερα από τη ζήτηση. Η Κροατία, η Δανία και η Γερμανία σημείωσαν απότομη πτώση σε διψήφιο ποσοστό, με την πρώτη να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση κατά 15% σε ετήσια βάση.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.