Είδη πολυτελείας: Το μετέωρο βήμα των αγοραστών και των πωλήσεων…

financialreport.gr


Οι αγοραστές ειδών πολυτελείας παρουσιάζουν μια ανάμεικτη καταναλωτική συμπεριφορά όσον αφορά την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της συγκεκριμένης αγοράς, με τις χαμηλότερες πωλήσεις να εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τις προβλέψεις των εταιρειών, όπως μεταδίδει το CNBC.

Όμως, καλύτερα από τα αναμενόμενα ήταν αποτελέσματα από τον οίκο μόδας Bellwether LVMH. Οι μετοχές του κινήθηκαν ανοδικά την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην εμφάνιση νέων προοπτικών ανάκαμψης.

Η LVMH ανακοίνωσε πτώση 4% στις πωλήσεις του δεύτερου τριμήνου σε ετήσια βάση, στα 19,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά το κλείσιμο της αγοράς την Πέμπτη, ελαφρώς κάτω από την πρόβλεψη για πτώση 3%.

«Αυτό δεν ήταν ένα εξαιρετικό τρίμηνο για την LVMH», έγραψε σε σημείωμα της Παρασκευής ο Adam Cochrane της Deutsche Bank, αναλυτής έρευνας για μετοχές πολυτελών ειδών. «Ωστόσο, βλέπουμε κάποιες λάμψεις ελπίδας με μια διαδοχική βελτίωση στις πωλήσεις cFX [σταθερού νομίσματος] που αναμένεται από το τρίτο τρίμηνο και μετά και το μεγαλύτερο μέρος της αδυναμίας των πωλήσεων σχετίζεται με τον ασθενέστερο τουρισμό».

Ας ρίξουμε μια ματιά σε τέσσερις βασικές τάσεις που πρέπει να προσέξετε καθώς η περίοδος κερδοφορίας συνεχίζεται, με νέα στοιχεία να αναμένονται την επόμενη εβδομάδα από τις Kering, Hermes και Prada.

Η αδυναμία της Ιαπωνίας

Οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών αποτελούν διαχρονική ανησυχία για τις εταιρείες ειδών πολυτελείας, αλλά αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο αυτό το τρίμηνο, καθώς αντιμετωπίζουν υψηλές συγκρίσιμες πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι.

Μια απότομη πτώση του ιαπωνικού γεν πυροδότησε μια αύξηση στις τουριστικές ροές και τα καταστήματα πολυτελείας στη χώρα το 2024. Αλλά τώρα οι μάρκες αγωνίζονται για μια επανεξισορρόπηση.

Οι πωλήσεις του οίκου Richmond στην Ιαπωνία μειώθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση στο τρίμηνο έως τον Ιούνιο, μετά από αύξηση 59% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η Burberry ανέφερε επίσης μια «δύσκολη απόδοση» στην Ιαπωνία κατά το δεύτερο τρίμηνο, και η Moncler δήλωσε ότι η Ιαπωνία ήταν η μόνη αγορά της στην Ασία με αρνητικές επιδόσεις — και τα δύο χωρίς να παράσχει συγκεκριμένα στοιχεία.

Ορισμένες εταιρείες σημείωσαν, ωστόσο, ότι η μείωση του τουρισμού προς την Ιαπωνία – και σε μικρότερο βαθμό την Ευρώπη – έχει οδηγήσει σε αύξηση των εγχώριων δαπανών σε ορισμένες άλλες αγορές.

«Στην Κίνα έχουμε δει απτή βελτίωση σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε η Cécile Cabanis, οικονομική διευθύντρια της LVMH, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα την Πέμπτη, επικαλούμενη έναν «επαναπατρισμό από τη μεγάλη πτώση που έχουμε δει στον τουρισμό στην Ιαπωνία».

Αύξηση πωλήσεων στις ΗΠΑ

Αρκετές εταιρείες ειδών πολυτελείας έχουν επίσης επισημάνει την ενίσχυση των πωλήσεων στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο, παρότι οι καταναλωτές είναι εγκρατείς περιμένοντας τον αντίκτυπο των δασμών.

Burberry, Richemont, Moncler και Brunello Cucinelli, όλες ανέφεραν αυξημένες πωλήσεις στις αμερικανικές αγορές τους κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η LVMH σημείωσε ότι η αμερικανική ζήτηση παρέμεινε «σε γενικές γραμμές αμετάβλητη».

Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο αυτή η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί πελάτες προκαταβάλλουν τις αγορές τους πριν από την πλήρη έναρξη των δασμών δεν είναι ακόμη σαφής, σύμφωνα με τις εταιρείες.

Μικτή η εικόνα για τον γίγαντα πολυτελείας LVMH

«Να σας πω ότι αυτό οφειλόταν στην προσδοκία αγοράς συνδεδεμένων με τους δασμούς; Ειλικρινά, δεν μπορώ να σας πω», δήλωσε ο Roberto Eggs, επικεφαλής επιχειρηματικής στρατηγικής και παγκόσμιος υπεύθυνος αγοράς της Moncler, σε τηλεδιάσκεψη για την ανακοίνωση των κερδών την Τετάρτη.

Οι εταιρείες ειδών πολυτελείας έχουν επίσης στραφεί στην αγορά των ΗΠΑ τα τελευταία τρίμηνα, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τη συνεχιζόμενη χαμηλή ζήτηση στην βασική κινεζική αγορά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Burberry, Joshua Schulman, δήλωσε ότι η πρόσφατη ανάπτυξη της εταιρείας στις ΗΠΑ υποδεικνύει την «ποικιλομορφία των καταναλωτών ειδών πολυτελείας που υπάρχει σε αυτήν την αγορά», από τους ελίτ, τους αγοραστές υψηλών δαπανών έως τους αγοραστές υψηλής επισκεψιμότητας σε εμπορικά κέντρα.

Αυξήσεις τιμών

Ωστόσο, οι αμερικανικοί δασμοί επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς οίκους πολυτελείας, οι οποίοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην τοπική παραγωγή ως μέρος της κρυφής τους παγκόσμιας παραγωγής.

Ως εκ τούτου, πολλοί έχουν υπονοήσει ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν τις τιμές τα επόμενα τρίμηνα για να αντισταθμίσουν το πρόσθετο κόστος.

Ο Brunello Cucinelli προειδοποίησε για αυξήσεις τιμών κατά 3% έως 4% στις ΗΠΑ, ενώ η Moncler δήλωσε ότι εφαρμόζει ποσοστιαίες αυξήσεις «μεσαίου μονοψήφιου» ποσοστού για τους επόμενους 12 μήνες. Η Burberry, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι άρχισε να προσαρμόζει τις τιμές πέρυσι στο πλαίσιο ευρύτερων σχεδίων αναμόρφωσης.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Kering θα μπορούσε να «κάνει ξανά σπουδαία την Gucci», λέει η Barclays

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Kering θα μπορούσε να «κάνει ξανά σπουδαία την Gucci», λέει η Barclays. Η LVMH, από την άλλη πλευρά, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αυξήσεις των τιμών θα πρέπει να συνοδεύονται από «βελτίωση του προϊόντος» ή μέτρια επανεξισορρόπηση γύρω από τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, ο γαλλικός όμιλος ειδών πολυτελείας συνέχισε αναφέροντας τις αυξήσεις τιμών μεταξύ των «διάφορων μοχλών» που έχει στη διάθεσή του για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο των δασμών.

Αυτό συμβαίνει καθώς το κόστος των ειδών πολυτελείας έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 3% μέχρι στιγμής φέτος – ο βραδύτερος ρυθμός από το 2019 – σύμφωνα με το εργαστήριο στοιχείων της UBS, καθώς οι μάρκες έχουν επιδιώξει να συμβιβάσουν τη διατήρηση των καταναλωτών με το υψηλότερο κόστος εισροών μετά την αύξηση των τιμών κατά την εποχή της Covid.

Απόκλιση προϊόντος

Τέλος, το μείγμα κατηγοριών παραμένει ένας θεμελιώδης παράγοντας στην διαιρεμένη εικόνα της πολυτέλειας, με την ελκυστικότητα της μάρκας να παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με τον ίδιο τον τύπο του προϊόντος.

Τα κοσμήματα παραμένουν ένα νικηφόρο παιχνίδι για την Richemont, ιδιοκτήτρια της Cartier, ακόμη και όταν τα ρολόγια υψηλής ποιότητας – τόσο τα δικά της όσο και άλλων κατασκευαστών πολυτελών ρολογιών – παραμένουν ένα αδύναμο σημείο.

Ωστόσο, η LVMH, ιδιοκτήτρια της Tiffany, συνεχίζει να μάχεται ενάντια στην απαλότητα των οίκων κοσμημάτων, μόδας και δερμάτινων ειδών, παρά το γεγονός ότι οι δερμάτινες τσάντες της ενισχύονται ολοένα και περισσότερο για την υπερπολυτελή μάρκα Hermes.

Η Carole Madjo, επικεφαλής έρευνας για τα ευρωπαϊκά είδη πολυτελείας της Barclays, δήλωσε στο CNBC ότι αναμένει ότι η κυριαρχία των δερμάτινων ειδών θα συνεχιστεί όταν η Hermes δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της την Τετάρτη.

«Η Hermes είναι πάντα πολύ καλή, κυρίως χάρη στα δερμάτινα είδη», δήλωσε στο «Squawk Box Europe» την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές θα περιμένουν με ανυπομονησία περισσότερες πληροφορίες την Τρίτη από την Kering, ιδιοκτήτρια της Gucci, σχετικά με την αναμόρφωση των προϊόντων της υπό τον καλλιτεχνικό διευθυντή Demna Gvasalia και τον επερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλο Luca de Meo.

«Το να φέρνουμε κάτι καινούργιο, κάτι φρέσκο που δεν έχει ξαναδεί κανείς, είναι νομίζω αυτό που θα μπορούσε να κάνει τον οίκο Gucci ξανά σπουδαίο», είπε ο Madjo.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων