Εισηγμένες: O «χάρτης» των αποτελεσμάτων του 2024

Εισηγμένες: O «χάρτης» των αποτελεσμάτων του 2024


Κλίμα ικανοποίησης επικρατεί στην επενδυτική κοινότητα, καθώς οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες κατάφεραν το 2024 να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις, παρά το γεγονός ότι συγκρίνονται με τα εξαιρετικά αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης.

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα 136 εισηγμένων εταιρειών:

  • Σε αθροιστικό επίπεδο (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 4,7%, το EBITDA κατά 3,7% και τα καθαρά κέρδη κατά 10,4% (11,5 δισ., έναντι 10,5 δισ. ευρώ το 2023). Έτσι με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του ΧΑ (118,75 δισ. ευρώ σύμφωνα με το κλείσιμο τιμών της 30ης/4/2025) προκύπτει ένας μέσος δείκτης P/E 10,3.
  • Οι επτά εισηγμένες εμπορικές τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Κύπρου, Attica και Optima) εμφάνισαν αθροιστική αύξηση κερδών από τα 4,269 στα 4,649 δισ. ευρώ. Με βάση την χρηματιστηριακή αξία της 30ης/4/2025 (33,648 δισ.) διαπραγματεύονται με μέσο δείκτη P/E 7,23.
  • Σε ότι αφορά τις 129 μη τραπεζικές μετοχές, η αθροιστική τους κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 6,9 δισ. ευρώ, έναντι 6,2 δισ. του 2023 (+11,3%), οδηγώντας σε ένα μέσο δείκτη P/E 12,3.
  • Από τις 129 μη τραπεζικές εισηγμένες, οι 101 εμφάνισαν κέρδη και οι 28 υποχρεώθηκαν σε ζημίες.
  • Επίσης, οι 83 βελτίωσαν την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους (αύξηση κερδών, ή υποχώρηση ζημιών) και οι 46 την επιδείνωσαν (μείωση κερδών, ή αύξηση ζημιών).
  • Σε πολλές περιπτώσεις εταιρειών, τα αποτελέσματά τους επηρεάστηκαν -είτε το 2024, είτε το 2023- από έκτακτα κονδύλια (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr) οπότε οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε ότι αφορά τα συμπεράσματα που θα αποκομίσουν. Ενδεικτικά, στις εταιρείες που επηρεάστηκαν το 2024 από έκτακτα θετικά αποτελέσματα περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (από την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) η Ideal Holdings, η Lavipharm, η Λανακάμ, ενώ αρνητικά επηρεάστηκαν -μεταξύ άλλων- η Attica Bank, η Hellenic Energy, η Motor Oil, η Αεροπορία Αιγαίου, η Performance Technology, η Unibios, η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων και η Real Consulting. Τέλος δεν επαναλήφθηκαν πέρυσι τα έκτακτα θετικά αποτελέσματα σε εισηγμένες όπως πχ η Attica Group, η MIG, η Έλαστρον, η Μύλοι Λούλη, η Space Hellas και η Ακρίτας.

Ο τραπεζικός κλάδος ξεχώρισε για τις επιδόσεις του, εκμεταλλευόμενος την ανοδική πορεία της οικονομίας, αλλά και το γεγονός ότι το μέσο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Άλλοι κλάδοι που τα πήγαν πολύ καλά ήταν οι κατασκευές (π.χ. ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Aktor), η πληροφορική (π.χ. Profile, Quest, Ideal, Performance Technologies, Ίλυδα), ο τουρισμός (π.χ. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Autohellas, Λάμψα), οι ΑΕΕΑΠ και οι εταιρείες του real estate (νέες ανατιμήσεις στις εύλογες αξίες των ακινήτων τους).

Στην ίδια ομάδα περιλαμβάνονται οι γνωστοί «στυλοβάτες» του ΧΑ, όπως η Coca-Cola HBC, η Metlen, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, η Viohalco, η Cenergy, η Jumbo, η Sarantis, η Fourlis, τα Πλαστικά Κρήτης, η γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ, κ.λπ.

Οι εταιρείες που από τη μεσαία και τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση αποτέλεσαν τις θετικότερες εκπλήξεις ήταν οι Μύλοι Λούλη, η Ελινόιλ και η Mevaco.

Αντίθετα, οι κλάδοι που είχαν μια δύσκολη χρονιά ήταν αυτοί των πετρελαιοειδών (έκτακτη φορολόγηση και άλλες δυσμενείς συγκυρίες), της εμπορίας σιδήρου-χάλυβα και της κλωστοϋφαντουργίας.

Πέραν αυτών:

  • 35 εισηγμένες εταιρείες έκλεισαν το 2024 με θετικό καθαρό ταμείο, δηλαδή τα διαθέσιμά τους συν τα χρηματοοικονομικά τους περιουσιακά στοιχεία ξεπερνούσαν το σύνολο των δανειακών τους υποχρεώσεων. Οι εταιρείες αυτές ήταν οι Alpha Trust Συμμετοχών, Alter Ego Media, Alpha Real Estate Services, Frigoglass, AS Company, Centric, Jumbo, Intracom, Interlife, Mevaco, Moda Bagno, Performance Technologies, Profile, Quest Holdings, Real Consulting, Softweb, ΑΔΜΗΕ, Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Ευρωσύμβουλοι, ΕΧΑΕ, Ίλυδα, Καρέλιας, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Οριλίνα ΑΕΕΑΠ, Πλαστικά Κρήτης, Τεχνική Ολυμπιακή, DotSoft, Optronics και Vidavo.
  • Πέντε εταιρείες υποχρεώθηκαν σε αρνητικά ίδια κεφάλαια (Βιοτέρ, Επίλεκτος, Υalco, Δούρος και Μπήτρος Συμμετοχών), με τις εταιρείες ωστόσο είτε να έχουν συμφωνήσει προγράμματα αναδιάρθρωσης του χρέους τους (πχ Μπήτρος), είτε να διαπραγματεύονται σχετικά με τους πιστωτές τους.
  • Πέντε εταιρείες μετέτρεψαν τις ζημίες του 2023 σε κέρδη (turn around stories) και συγκεκριμένα η Aktor Group, η Europa Holdings, η AVE, o Δρομέας και η Εριουργία Τρία Άλφα (κέρδη από αποτίμηση ακινήτου), ενώ αντίθετα άλλες επτά είδαν τα κέρδη του 2023 να μετατρέπονται πέρυσι σε αρνητικό αποτέλεσμα (Attica Bank, Interwood-Ξυλεμπορία, Μουζάκης, Intertech, Vidavo, Optronics και Κέκρωψ).

Οι φετινές προοπτικές

Παρά το κλίμα έντονης αβεβαιότητας που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, οι προβλέψεις των αναλυτών μιλούν για μια ακόμη χρονιά σαφώς ικανοποιητικών εταιρικών αποδόσεων. Οι τράπεζες αναμένεται να δουν τις κερδοφορίες τους να περιορίζονται λόγω της υποχώρησης των επιτοκίων, ενώ αντίθετα καλύτερα αναμένεται να πάνε τα διυλιστήρια, οι κλάδοι των κατασκευών και της πληροφορικής, καθώς και οι εταιρείες που επηρεάζονται από τον τουρισμό.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων