Ελλάδα-Γαλλία: Υπογράφηκε η συμφωνία των 982 εκατ. για τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» – FinanceNews.gr

Ελλάδα-Γαλλία: Υπογράφηκε η συμφωνία των 982 εκατ. για τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» - FinanceNews.gr



Υπογράφηκε η σύμβαση για την 4η φρεγάτα FDI «Θεμιστοκλής». Πάνω από 25% η ελληνική συμμετοχή. Τον Δεκέμβριο παραδίδεται η «Κίμων»

 

Με επίσημη υπογραφή ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής η διαπραγμάτευση για την απόκτηση της τέταρτης φρεγάτας FDI από τη Γαλλία, της «Θεμιστοκλής». Η νέα σύμβαση, ύψους 982 εκατ. ευρώ, αποτελεί τροποποίηση της αρχικής συμφωνίας για τις τρεις πρώτες φρεγάτες και κλείνει τη μοναδική εκκρεμότητα που υπήρχε στις συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και στο Παρίσι.

Η υπογραφή έγινε από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόγραμμα των FDI προχωρά πλέον χωρίς καθυστερήσεις και με πλήρη συμφωνία των δύο πλευρών.

Η ελληνική συμμετοχή και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αναμένεται να υπερβεί το 25% στο συνολικό πρόγραμμα, ποσοστό που αποτελεί νέα σταθερή προϋπόθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε όλα τα υπό εξέλιξη εξοπλιστικά έργα. Η επιλογή αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της τεχνογνωσίας, της παραγωγικής βάσης και της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Η προμήθεια της 4ης FDI είχε εγκριθεί το καλοκαίρι από το ΚΥΣΕΑ και την Ολομέλεια της Βουλής, ως μέρος του σχεδίου για την αναβάθμιση του στόλου επιφανείας και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, η πρώτη φρεγάτα της σειράς, η «Κίμων», αναμένεται να παραδοθεί τον Δεκέμβριο, σηματοδοτώντας την είσοδο του ΠΝ σε μια νέα εποχή επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων