ΕΛΣTAT: Aκριβότερο το κρέας λόγω των μέτρων για την ευλογιά των αιγοπροβάτων – FinanceNews.gr

Την ανησυχία τους για την επανεμφάνιση της ευλογιάς στα πρόβατα εκφράζουν εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κλάδου, που βλέπουν το ζωικό κεφάλαιο της χώρας να συρρικνώνεται. Μάλιστα, αν και προαναγγέλλουν αυξήσεις στις τιμές παραγωγού, σε αρκετές περιοχές της χώρας οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν έλλειψη συντονισμένων μέτρων πρόληψης και καθυστερήσεις στους ελέγχους των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Φοβούνται ότι η νόσος, αν δεν περιοριστεί έγκαιρα, θα πλήξει ανεπανόρθωτα την εγχώρια παραγωγή και θα αυξήσει την εξάρτηση της αγοράς από εισαγόμενα προϊόντα.
Μάλιστα, αν και προαναγγέλλουν αυξήσεις στις τιμές παραγωγού, κυρίως για το γάλα, δηλώνουν ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσουν στη λιανική, δεδομένου ότι οι τιμές είναι ήδη πολύ υψηλές και η κατανάλωση έχει υποχωρήσει αισθητά.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος, αναφέρει ότι η κτηνοτροφία οδεύει σε μια κατάσταση αφανισμού, καθώς από τις ζωονόσους έχουν χαθεί από πέρυσι περίπου 180.000 παραγωγικά ζώα (μάνες) και με βάση το δυσμενές σενάριο θα ξεπεράσουν τις 200.000.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές παραγωγού στο πρόβειο κρέας αναμένεται να αυξηθούν από τα 4-4,5 ευρώ το κιλό στα 5-5,5 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, είναι πιθανό να υπάρξουν αντίστοιχες ανατιμήσεις και στο ράφι. Σήμερα, για πρόβεια παϊδάκια οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν 9-10 ευρώ το κιλό, ενώ για το μπούτι η τιμή διαμορφώνεται στα 8,5-9,5 ευρώ το κιλό.
Σε ό,τι αφορά στα αμνοερίφια, και εκεί παρατηρείται μείωση του ζωικού κεφαλαίου, καθώς οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπου χάθηκαν περίπου 90.000 αιγοπρόβατα, η εμφάνιση της πανώλης σε κτηνοτροφικές μονάδες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδα το 2024, αλλά και η εγκατάλειψη του επαγγέλματος από τους κτηνοτρόφους έχει οδηγήσει ήδη σε σημαντική αύξηση των τιμών.
«Τα αρνιά φεύγουν από εμάς στα 8,5 ευρώ το κιλό. Είναι πολύ υψηλές οι τιμές», επισημαίνει ο κ. Μόσχος, ενώ ερωτηθείς για τις τιμές λιανικής, οι οποίες σήμερα κινούνται στα επίπεδα των 12-14 ευρώ το κιλό, εκφράζει τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον υπάρχουν τα περιθώρια για νέες ανατιμήσεις, δεδομένου ότι η κατανάλωση είναι πολύ πεσμένη λόγω των ήδη υψηλών τιμών και οι πολίτες επιλέγουν άλλα φθηνότερα κρέατα.
Από την άλλη, παρά το γεγονός ότι στο μοσχαρίσιο κρέας δεν καταγράφονται κρούσματα ζωονόσων, η τιμή του τους τελευταίους μήνες ανεβαίνει συνεχώς. «Η αυτάρκεια της Ελλάδας σε βόειο κρέας είναι μόλις 20%, ενώ το υπόλοιπο 80% καλύπτεται από τις εισαγωγές. Διεθνώς η παραγωγή έχει μειωθεί λόγω της συμφωνίας για την Πράσινη Μετάβαση, ενώ στην Ελλάδα όλο και περισσότεροι αγελαδοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα, καθώς φέρνουν ζώα από άλλες χώρες για πάχυνση και τα βαφτίζουν ελληνικά και δεν υπάρχει στήριξη στους Ελληνες παραγωγούς και οι επιδοτήσεις έχουν μειωθεί 40%», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΚ. Ηδη, το τελευταίο διάστημα η τιμή παραγωγού για το βόειο κρέας έχει ανέβει κατά 1,5 ευρώ στα 7-8 ευρώ το κιλό, ενώ στα κρεοπωλεία και στα σούπερ μάρκετ η τιμή του φτάνει ακόμα και τα 15 ευρώ το κιλό.
Οι ανατιμήσεις στο κρέας επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ για τον μήνα Ιούλιο, που δείχνουν ότι οι τιμές στο φρέσκο κρέας έχουν αυξηθεί κατά 9,6% σε ετήσια βάση.
Προβληματισμός όμως επικρατεί και για τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, δεδομένου ότι η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος έχει περιοριστεί κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Ο κ. Μόσχος υπογραμμίζει ότι οι παραγωγοί θα ζητήσουν αυξήσεις στις τιμές τους κατά περίπου 0,30 ευρώ το κιλό. «Πέρυσι πουλούσαμε το αιγοπρόβειο γάλα 1,60 ευρώ το κιλό και φέτος το δίνουμε 1,35-1,40 ευρώ, λόγω των πιέσεων που μας άσκησαν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις. Μας έλεγαν ότι υπάρχουν αποθέματα φέτας λόγω των υψηλών τιμών, ενώ επειδή πολλοί παίρνουν προκαταβολές για να τα βγάλουν πέρα, συμφώνησαν σε χαμηλότερες τιμές. Φέτος, όμως, λόγω της μείωσης της παραγωγής, θα ζητήσουμε οι τιμές παραγωγού να κλειδώσουν στα 1,65 ευρώ το κιλό», εξηγεί ο ίδιος.
Κλειστά τα χαρτιά τους κρατούν προς το παρόν οι βιομηχανίες σχετικά με την τιμολογιακή τους πολιτική το επόμενο διάστημα, αν και δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες ανατιμήσεις, καθώς ο πληθωρισμός πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά. Ηδη, πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων ανέβηκαν τον Ιούλιο κατά 2,57% και των τυροκομικών 2,21%.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.