Εορτολόγιο: Γιορτή Σέρβου νεομάρτυρα σήμερα – Ποιοι γιορτάζουν 16 Μαΐου

Εορτολόγιο: «Δροσερή» γιορτή σήμερα - Ποιοι γιορτάζουν 22 Μαρτίου



Παρασκευή 16 Μαΐου και η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τον Άγιο Βουκασίνο τον Σέρβο και τον Όσιο Θεόδωρο τον Ηγιασμένο.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμώνται επίσης οι:

  • Ο Άγιος Νικόλαος ο Α’ ο κρυφός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
  • Οι Άγιοι Ισαάκιος, Συμεών και Βαχθισόης

Ο νεομάρτυρας Βουκασίνος

Ο Άγιος Βουκασίνος ο Σέρβος είναι μία από τις πιο συγκλονιστικές μορφές των νεομαρτύρων του 20ού αιώνα και η μαρτυρία του φωτίζει το σκοτάδι ενός από τα πιο φρικτά κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας.

Ο Βουκασίνος γεννιέται στα τέλη του 19ου αιώνα στο χωριό Κλεισούρα της Ερζεγοβίνης, τότε υπό Αυστροουγγρική κατοχή. Είναι απλός, ευσεβής ορθόδοξος χριστιανός, πατέρας και εργάτης, άνθρωπος της γης. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η ναζιστική Γερμανία και οι σύμμαχοί της διαμελίζουν τη Γιουγκοσλαβία, το χωριό του περιέρχεται υπό την εξουσία του φασιστικού καθεστώτος των Ουστάσι, οι οποίοι εξαπολύουν σφαγή κατά των Σέρβων Ορθοδόξων, των Εβραίων και των Ρομά.

Ο Βουκασίνος, ηλικιωμένος πια, συλλαμβάνεται μαζί με άλλους συγχωριανούς του και μεταφέρεται στο διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γιάσενοβατς. Εκεί, οι Ουστάσι προχωρούν σε βάρβαρα βασανιστήρια, εξευτελισμούς και μαζικές σφαγές. Ένας από τους φρουρούς τού υπόσχεται ότι θα του χαρίσει τη ζωή αν καταραστεί την πίστη του. Ο Βουκασίνος δεν λέει τίποτα. Ο δήμιος επιμένει, φωνάζει και ο γέροντας απαντά ήρεμα: «Κάνε τη δουλειά σου, παιδί μου». Οι φρουροί εξαγριώνονται και τον κατακρεουργούν ζωντανό. Η μαρτυρία του διασώζεται από Σέρβους επιζώντες και ιερείς.

Ο Σερβικός Πατριαρχικός Θρόνος τον αναγνωρίζει ως άγιο και νεομάρτυρα το 1998. Η μνήμη του εορτάζεται στις 16 Μαΐου, μαζί με πλήθος ανωνύμων μαρτύρων του Γιάσενοβατς.

Η μορφή του Αγίου Βουκασίνου αποτελεί σύμβολο αταλάντευτης πίστης, ταπείνωσης και ειρηνικής δύναμης απέναντι στο απόλυτο κακό. Δεν βρίζει, δεν ανταποδίδει, δεν αρνείται. Στέκεται όρθιος, ήρεμος, σαν φλόγα που καίει αθόρυβα μέσα στον όλεθρο. Μια φλόγα που δεν έσβησε.

Ποιοι άλλοι άγιοι τιμώνται

Ο Όσιος Θεόδωρος ο Ηγιασμένος υπήρξε μία από τις πλέον φωτεινές μορφές του ασκητισμού στην Παλαιστίνη του 6ου αιώνα. Μαθητής του μεγάλου οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, ο Θεόδωρος ξεχωρίζει για την αυστηρή του άσκηση, την ταπεινοφροσύνη και τη βιοτή του γεμάτη αδιάλειπτη προσευχή. Υπηρέτησε με αγάπη και αυταπάρνηση τους αδελφούς της Λαύρας του, ενώ το παράδειγμά του ενέπνευσε γενιές μοναχών. Το προσωνύμιο «Ηγιασμένος» τού αποδόθηκε όχι μόνο για τη σχέση του με τον όσιο Σάββα, αλλά και για τη δική του προσωπική πορεία προς την αγιότητα.

Ο Άγιος Νικόλαος Α’ ο Κρυφός, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, είναι μια μυστηριώδης αλλά ιδιαίτερα τιμημένη μορφή. Έζησε σε εποχές πολιτικών και εκκλησιαστικών αναταράξεων και φέρεται να υπηρέτησε την Εκκλησία «ἐν κρυπτῷ», χωρίς επίσημη αναγνώριση από την κοσμική εξουσία. Η μνήμη του διασώζει την εικόνα ενός ταπεινού ποιμένα, ο οποίος προτίμησε να υπηρετήσει την πίστη και τον λαό μακριά από δόξες και εξουσία.

Οι Άγιοι Ισαάκιος, Συμεών και Βαχθισόης είναι μάρτυρες από την Περσία, πιθανότατα τον 4ο αιώνα, κατά τη διάρκεια των διωγμών που εξαπέλυσε ο βασιλιάς Σαβώρης Β’. Ο Ισαάκιος και ο Συμεών ήταν επίσκοποι, ενώ ο Βαχθισόης διάκονος. Όλοι τους υπέμειναν φρικτά βασανιστήρια, χωρίς να αρνηθούν την πίστη τους, και τελικά αποκεφαλίστηκαν, λαμβάνοντας τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου.

Η μαρτυρία του συγκλονίζει για τη δύναμη της σιωπηλής ομολογίας, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα πίστης μέσα στον τρόμο του 20ού αιώνα.

Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων