Επανεκκίνηση στη δίκη για τα Τέμπη με νέα δεδομένα στην αίθουσα και αυστηρά μέτρα ασφαλείας (Βίντεο) – Financial Report

financialreport.gr


Σήμερα Τετάρτη 1/4 αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι στη Λάρισα η δίκη για τα Τέμπη, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επέκτασης της δικαστικής αίθουσας.

Από τις 23 Μαρτίου όταν και διεκόπη η δίκη, γίνονταν συνεχείς συσκέψεις και πυρετώδεις εργασίες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν την πρώτη ημέρα έναρξης της διαδικασίας.

Τεχνικά συνεργεία μπήκαν στην αίθουσα στη Λάρισα και αφαίρεσαν τις γυψοσανίδες που χώριζαν την κύρια αίθουσα με την αίθουσα παραμονής και τον προθάλαμο, προκειμένου να επεκταθεί κατά 80 τετραγωνικά και να προστεθούν κι άλλες θέσεις.

Σε ό,τι αφορά στο χωροταξικό, στην κυρίως αίθουσα θα βρίσκονται οι δικηγόροι και όσοι από τους κατηγορούμενους, 36 στον αριθμό, θέλουν να δώσουν το «παρών» στη διαδικασία.

Όσον αφορά στους δημοσιογράφους, θα υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις για την παρακολούθηση της δίκης, ενώ στον κάτω όροφο όπου βρίσκονται οι ειδικές οθόνες, θα κάθονται και οι συγγενείς θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, με προτεραιότητα σε όσους έχουν δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, γεγονός που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους συγγενείς των θυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συνολικά 91 οικογένειες που έχουν δηλώσει συμμετοχή, προβλέπεται περιορισμένος αριθμός θέσεων στην αίθουσα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, Παύλος Ασλανίδης, επιχείρησε να εισέλθει μαζί με τη σύζυγό του, ωστόσο ενημερώθηκε ότι η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια, τουλάχιστον για την κεντρική αίθουσα και για την έναρξη της διαδικασίας.

Την ίδια στιγμή, συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν την αγωνία και την απαίτησή τους για δικαιοσύνη. Η Άλμα Λάτα, μητέρα θύματος, σε δηλώσεις της, τόνισε ότι ζητούμενο είναι μια δίκαιη δίκη και η δυνατότητα των οικογενειών να βρίσκονται μέσα στην αίθουσα, ώστε να παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία και να ακούσουν τις απαντήσεις που αναζητούν εδώ και τρία χρόνια.

«Θέλουμε να είμαστε μέσα, να δούμε τι έχει γίνει και να ακούσουμε την αλήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας παράλληλα να υπάρχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος από κάθε οικογένεια εντός της αίθουσας.

Λίγο πριν την έναρξη της δίκης για την τραγωδία των Τεμπών, ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης τόνισε τη σημασία της σωστής χωροταξικής διαρρύθμισης στην αίθουσα και της πλήρους συμμετοχής των οικογενειών των θυμάτων.

Ο κ. Μαρακάκης ανέφερε ότι υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα: η τοποθέτηση των δικηγόρων στην αίθουσα και η πρόσβαση των συγγενών κατά την ακροαματική διαδικασία.

Όπως επισήμανε, οι δικηγόροι ζητούν να έχουν το φυσικό τους χώρο στην αίθουσα για να μπορούν να εκπληρώσουν αποτελεσματικά το έργο τους. «Εάν η διαρρύθμιση έχει βελτιωθεί, αυτό θα διευκολύνει την πρόοδο της δίκης», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Μαρακάκης υπογράμμισε ότι η παρουσία όλων των γονέων είναι καθοριστική, όχι μόνο για την ουσιαστική παρακολούθηση της διαδικασίας, αλλά και για τον συμβολικό χαρακτήρα της συμμετοχής τους στη δίκη, που αντιπροσωπεύει την αναζήτηση δικαιοσύνης.

Η δικηγόρος οικείων των θυμάτων, Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου μίλησε μπαίνοντας στον χώρο, εστιάζοντας στα σοβαρά προβλήματα υποδομής που, όπως υποστηρίζει, υπονομεύουν την αρχή της δημοσιότητας της δίκης.

Η κ. Χατζηκωνσταντίνου χρησιμοποίησε τον όρο «αίθουσα μεζονέτα» για να περιγράψει τη διαμόρφωση του χώρου, υπογραμμίζοντας ότι το κτίριο δεν πληροί τις προϋποθέσεις μιας δικαστικής αίθουσας κύριας χρήσης.

«Είδαμε μία αίθουσα που είναι πρωτοφανής για τα παγκόσμια δικαστηριακά δεδομένα, δηλαδή μία αίθουσα μεζονέτα. Στην ουσία μας χαρακτήρισαν ως αίθουσα όλο το κτίριο, το οποίο είναι η είσοδος ενός αιθρίου και ένας πρώτος όροφος. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας χώρος όπου οι διάδικοι θα παρακολουθούν τη δίκη από βίντεο χωρίς να μπορούν να συμμετέχουν, ενώ δίπλα θα υπάρχουν σκάλες και είσοδοι για τουαλέτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια τόνισε ότι η δημοσιότητα της συνεδρίασης πλήττεται, καθώς ο χώρος δεν επιτρέπει την παρουσία απλού κόσμου και όλων των εκπροσώπων των ΜΜΕ, περιορίζοντας τη δίκη σε έναν κλειστό κύκλο, μακριά από τα μάτια της κοινωνίας.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων