ΗΠΑ: Ο Τραμπ ενισχύει την παρουσία της ICE στη Μινεάπολη εν μέσω ταραχών
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της βίας στους δρόμους της χώρας, αποδίδοντας ωστόσο την ευθύνη για τα πρόσφατα επεισόδια στη Μινεάπολη σε «εχθρική και σκόπιμη αντίσταση» των Δημοκρατικών αρχών της πολιτείας.
Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, χαρακτήρισε «τραγωδία» τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE). Σημειώνεται ότι συνεργάτης του Προέδρου τον χαρακτήρισε δημόσια «εγχώριο τρομοκράτη», χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία.
«Κανείς στον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Τραμπ, δεν θέλει να βλέπει ανθρώπους να τραυματίζονται ή να σκοτώνονται στους δρόμους της Αμερικής», δήλωσε η Λίβιτ, προσθέτοντας ότι «πενθούμε για τις οικογένειες των θυμάτων».
Μετακύλιση ευθυνών στους Δημοκρατικούς
Η συμφιλιωτική αυτή τοποθέτηση αποδείχθηκε βραχύβια, καθώς η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέδωσε την έκρηξη των ταραχών στις επιλογές της Δημοκρατικής ηγεσίας της Μινεσότα, μετά την απόφαση του Προέδρου να ενισχύσει την παρουσία της ICE στη Μινεάπολη.
«Αυτή η τραγωδία είναι το αποτέλεσμα μιας σκόπιμης και εχθρικής αντίστασης από τους Δημοκρατικούς ηγέτες της πολιτείας», δήλωσε, κατονομάζοντας τον κυβερνήτη Τιμ Γουόλζ και τον δήμαρχο της πόλης, Τζέικομπ Φρέι. Παράλληλα, κατηγόρησε αιρετούς Δημοκρατικούς ότι «διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για ομοσπονδιακούς πράκτορες που διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους».
Παρέμβαση Χόμαν και επικοινωνία με τον κυβερνήτη
Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την αποστολή στη Μινεσότα του Τομ Χόμαν, του λεγόμενου «τσάρου των συνόρων», ο οποίος θα αναλάβει τον συντονισμό των επιχειρήσεων της ICE επί τόπου.
«Ο Τομ Χόμαν είναι σκληρός αλλά δίκαιος και θα αναφέρεται απευθείας σε εμένα», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social, διευκρινίζοντας ότι αποστολή του είναι η σύλληψη «των πιο επικίνδυνων εγκληματιών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα».
Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος γνωστοποίησε ότι είχε «πολύ καλή τηλεφωνική επικοινωνία» με τον κυβερνήτη της Μινεσότα, Τιμ Γουόλζ — πρώην υποψήφιο αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών το 2024 και συχνό στόχο επικρίσεων από τον ίδιο.
«Φαινόμασταν να βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι ο Γουόλζ ζήτησε συνεργασία για την αποκατάσταση της τάξης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, συμφωνήθηκε ο Χόμαν να επικοινωνήσει απευθείας με τον κυβερνήτη για τον επιχειρησιακό συντονισμό.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




