Η πραγματική εικόνα της Philosofish που ήθελε την Avramar

Η Philosofish, ήταν ένας από τους τρεις επενδυτές που το περασμένο Φθινόπωρο είχε καταθέσει πρόταση για την απόκτηση της Avramar. Ωστόσο, η κούρσα προς το deal δεν κρίθηκε υπέρ της, ούτε υπέρ των Ισπανών ανταγωνιστών, αλλά των Εμιρατιανών της Aqua Bridge σε μια διαγωνιστική διαδικασία που παραμένει ακόμη ανοικτή.
Παρότι στον κλάδο λίγοι πίστεψαν εξ αρχής ότι η Philosofish είχε σοβαρές πιθανότητες να «χτυπήσει» τον ηγέτη της αγοράς, η υποψηφιότητά της θεωρήθηκε από πολλούς ιδιαίτερα στοχευμένη.
Πίσω από την πρόταση, όπως λέγεται στην αγορά, κρυβόταν ένα διπλό ζητούμενο. Αφενός, η συλλογή πολύτιμων πληροφοριών για τη λειτουργία και τις επιδόσεις του βασικού ανταγωνιστή μέσω της διαδικασίας due diligence και αφετέρου, η τοποθέτηση της εταιρείας ως ισχυρού υποψηφίου σε ενδεχόμενη κατάτμηση και πώληση της Avramar «εις τα εξ ων συνετέθη». Προς το παρόν, ένα τέτοιο σενάριο για το οποίο θα ενδιαφερόντουσαν και άλλοι εντός και εκτός των εγχώριων υδάτων, δεν βρίσκεται στο τραπέζι.
Ποια είναι όμως η Philosofish που διεκδίκησε το μεγαλύτερο ψάρι των ελληνικών θαλασσών; Πέρυσι οι πωλήσεις της εταιρείας, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Diorafish, αυξήθηκαν κατά 14% στα 111 εκατ. ευρώ, χάρη στην ενίσχυση των πωλήσεων βιολογικών ιχθύων και την είσοδο σε νέες αγορές, με αιχμή το Ισραήλ. Η συνδυασμένη άνοδος τιμών και όγκων ενίσχυσε σημαντικά τα συνολικά έσοδα.
Ωστόσο, η εικόνα στο λειτουργικό επίπεδο παρέμεινε αρνητική. Το EBITDA διαμορφώθηκε σε –4,5 εκατ. ευρώ, επηρεασμένο από υψηλό κόστος παραγωγής, αυξημένα έξοδα διάθεσης και απομείωση άυλων περιουσιακών στοιχείων ύψους 6,4 εκατ. ευρώ.
Για μια ακόμη χρήση η εταιρεία εμφάνισε ζημιές αν και περιορισμένες έναντι του 2023. Οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα 14,6 εκατ. ευρώ, από ζημιές 23,9 εκατ. το 2023. Τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν σε 847 χιλ. ευρώ, από 1,95 εκατ. ευρώ, η σχέση καθαρής θέσης προς υποχρεώσεις διαμορφώθηκε σε 0,37 από 0,41 το 2023.
Η απορρόφηση της 100% θυγατρικής Aurora Salmon A.E. απλοποίησε τη δομή του ομίλου ενώ στην κατεύθυνση ενίσχυσης των υποδομών, η Philosofish απέκτησε κτηριακές και αγροτικές εγκαταστάσεις σε Λάρυμνα και Άγιο Σεραφείμ, ενώ επενδύει σε νέα κεντρική αποθήκη ιχθυοτροφών και μονάδα διαχείρισης διχτυών.
Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε σε αναδιάρθρωση των δύο ομολογιακών δανείων, με επιμήκυνση αποπληρωμής έως το 2030 και αναστολή κεφαλαίου για τέσσερα έτη, ενώ έλαβε νέο δάνειο 10 εκατ. ευρώ από τη μητρική Diorafish.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση της εταιρείας, γνωρίζοντας ότι δεν θα επιτύγχανε την τήρηση συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών δεικτών (covenants), προχώρησε, τον Νοέμβριο του 2024, σε αίτημα παροχής συναίνεσης (waiver) προς τους ομολογιούχους, ζητώντας την προσωρινή εξαίρεση από την υποχρέωση συμμόρφωσης για τις χρήσεις 2024 και 2025.
Παράλληλα, υπεβλήθη και αίτημα αναδιάρθρωσης των δύο κοινών ομολογιακών δανείων, με πρόταση για παράταση της διάρκειας αποπληρωμής έως τον Δεκέμβριο του 2030. Οι ομολογιούχοι απάντησαν θετικά υπό όρους στις 11 Απριλίου 2025 και τα σχετικά χρηματοδοτικά έγγραφα υπεγράφησαν στις 26 Ιουνίου 2025, επισημοποιώντας την τροποποίηση των όρων για τα δύο δάνεια.
Αντίστοιχη συναίνεση έλαβε η εταιρεία και από την Τράπεζα Πειραιώς για το τραπεζικό δάνειο ύψους 3 εκατ. ευρώ, με τη σχετική έγκριση να παρέχεται στις 27 Ιανουαρίου 2025, καλύπτοντας τη μη τήρηση συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών όρων της σύμβασης.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.