Θετική έναρξη εβδομάδας στις ευρωαγορές

«Παραδίδουν» τα κέρδη τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκινούν τη νέα εβδομάδα συναλλαγών με θετικό πρόσημο, ακολουθώντας την ανοδική πορεία των διεθνών αγορών, καθώς αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων της Fed τον Δεκέμβριο.

Οι αγορές της Ασίας-Ειρηνικού και τα αμερικανικά μετοχικά futures σημείωσαν άνοδο στις συναλλαγές της Κυριακής, καθώς η αγορά προσπάθησε να αξιοποιήσει την ισχυρή ανάκαμψη που ξεκίνησε την Παρασκευή, αφότου ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,9%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι επίσης, η Μαδρίτη 0,9% ενώ το Μιλάνο υποχωρεί 0,2%.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Δεκεμβρίου και οι αγορές εκτιμούν επί του παρόντος ότι υπάρχει 69,3% πιθανότητα μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.

Οι παγκόσμιες αγορές έχουν περάσει ταραχώδεις εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές αμφισβήτησαν τις εξαιρετικά υψηλές αποτιμήσεις των εταιρειών τεχνολογίας που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες έχουν τροφοδοτήσει μεγάλο μέρος των κερδών της αγοράς το 2025.

Οι επενδυτές στην περιοχή παρακολουθούν επίσης τις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας για την κατάρτιση ενός σχεδίου ειρήνης, μετά την αρχική πρόταση 28 σημείων που θεωρήθηκε ως σε μεγάλο βαθμό φιλορωσική και απαιτούσε σημαντικές παραχωρήσεις από το Κίεβο.

Βουτιά για τις αμυντικές μετοχές

Αρνητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές του τομέα της Αμυνας, συνεχίζοντας την πτωτική τους πορεία, καθώς η Ουκρανία και οι ΗΠΑ σημείωσαν πρόοδο στις ειρηνευτικές προτάσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο δείκτης Stoxx Europe Aerospace and Defense σημείωσε πτώση 0,7% κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών, επεκτείνοντας τις απώλειές του μετά την πτώση άνω του 3,4% την Παρασκευή.

Οι γερμανικές Rheinmetall, Hensoldt και Renk σημείωσαν πτώση περίπου 4%, υποχωρώντας τις τελευταίες θέσεις του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600. Η σουηδική Saab, εν τω μεταξύ, σημείωσε απώλειες 3%.



Source link

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων