Ιράν και ΗΠΑ συναίνεσαν να καταρτιστεί πλαίσιο για την πυρηνική συμφωνία

Να αναθέσουν σε εμπειρογνώμονες προκειμένου να αρχίσουν να καταρτίζουν ένα πλαίσιο για μια δυνητική πυρηνική συμφωνία, συναίνεσαν το Ιράν και οι ΗΠΑ σήμερα Σάββατο (19/4) μετά από τον δεύτερο γύρο συνομιλιών που έλαβε χώρα στη Ρώμη.
Στη δεύτερη έμμεση συνάντησή τους μέσα σε μια εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί διαπραγματεύτηκε για σχεδόν τέσσερις ώρες στη Ρώμη με τον απεσταλμένο του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ, μέσω ενός αξιωματούχου από το Ομάν που μετέφερε μηνύματα μεταξύ τους.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εγκατέλειψε την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του το 2018, έχει απειλήσει να επιτεθεί στο Ιράν εάν δεν επέλθει γρήγορα μια νέα συμφωνία που θα το εμποδίζει να αναπτύξει πυρηνικό όπλο.
Η Τεχεράνη, η οποία λέει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν είναι εξοπλιστικό, δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει για την επιβολή περιορισμών στο ατομικό του έργο με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση μετά τις συνομιλίες, ο Αρακτσί τις χαρακτήρισε χρήσιμες και πως διεξήχθησαν σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα.
«Καταφέραμε να σημειώσουμε κάποια πρόοδο σε ορισμένες αρχές και στόχους και τελικά καταλήξαμε σε καλύτερη κατανόηση. Συμφωνήθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και θα περάσουν στην επόμενη φάση, κατά την οποία οι συναντήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη στο Ομάν. Οι εμπειρογνώμονες θα έχουν την ευκαιρία να αρχίσουν να σχεδιάζουν ένα πλαίσιο για μια συμφωνία».
Οι κορυφαίοι διαπραγματευτές θα συναντηθούν εκ νέου στο Ομάν το ερχόμενο Σάββατο για να «επανεξετάσουν το έργο των εμπειρογνωμόνων και να αξιολογήσουν πόσο στενά ευθυγραμμίζεται με τις αρχές μιας πιθανής συμφωνίας», προσέθεσε.
Επαναλαμβάνοντας τα επιφυλακτικά σχόλια της περασμένης εβδομάδας από τον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είμαστε αισιόδοξοι. Ενεργούμε πολύ προσεκτικά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε απαισιόδοξοι».
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την αμερικανική πλευρά μετά τις συνομιλίες. Χθες Παρασκευή, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Πολύ απλά είμαι υπέρ του να σταματήσει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Δεν μπορούν να έχουν πυρηνικό όπλο. Θέλω το Ιράν να είναι μεγάλο να ευημερεί και καταπληκτικό».
Ο σύμμαχος της Ουάσιγκτον, το Ισραήλ, το οποίο αντιτάχθηκε στη συμφωνία του 2015 με το Ιράν, την οποία ο Τραμπ εγκατέλειψε το 2018, δεν έχει αποκλείσει μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο και δύο άλλους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.
Από το 2019, το Ιράν έχει παραβιάσει και ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της συμφωνίας του 2015 για τον εμπλουτισμό ουρανίου, παράγοντας αποθέματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που η Δύση λέει ότι είναι απαραίτητα για ένα ενεργειακό πρόγραμμα.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.