ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Κάτω από τις 700 μονάδες το Χρηματιστήριο με νέο sell-off σε τράπεζες και ομόλογα

Share:

Κάτω από τις 700 μονάδες, και σε επίπεδα που είχε να δει από τον Απρίλιο του 2017, βυθίστηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επιδίδονται στο τέλος σε ένα ακόμη κρεσέντο, σπάζοντας κάθε ενδoσυνεδριακή άμυνα που επιχειρήθηκε.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,99% στις 696,09 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 696,09 μονάδων και 714,48 μον. (+0,60%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 28,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,43%, στις 1.823,11 μονάδες, ενώ στο -1,44% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.195,72 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,56% στις 637,08 μονάδες.

...© Capital.gr …

Οι 700 μονάδες χάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, αφού το τραπεζικό sell-off, το οποίο ήδη μετρά πέντε ημέρες, έχει «σπάσει» οποιαδήποτε άμυνα επιχειρήθηκε να βγει. Η αγορά εισέρχεται πλέον σε δύσκολα μονοπάτια, από τα οποία θα καταφέρει να βγει μόνο εάν υπάρξει κάποια υπερ-θετική εξέλιξη που να αμφισβητήσει τις αρνητικές προοπτικές που έχουν διαγραφεί.

Η αίσθηση στην αγορά, μετά και τη σημερινή εικόνα, είναι άκρως απογοητευτική, με τα desk να αναμένουν τώρα ένα αρνητικό σενάριο που ουδείς γνωρίζει πως μπορεί να σταματήσει. Μάλιστα, την αίσθηση αυτή ενίσχυσαν και τα νέα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα οποία έδειξαν ότι το Lansdowne συνεχίζει να χτίζει short θέσεις, αυξάνοντας αυτή τη φορά τη θέση του στην Πειραιώς στο 2,51%.

Πάντως, τα επίπεδα κάτω από τις 700 μονάδες είχε να τα δει το ΧΑ από τον Απρίλιο του 2017, ενώ τα επίπεδα που διαμορφώθηκαν σήμερα στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου από τον Νοέμβριο του 2017. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε σήμερα πάνω από τα επίπεδα του 4,60%, επαναφέροντας στην επενδυτική ορατότητα το όριο του 5%, επίπεδα που έχει να δει από αρχές Ιουνίου

Ο κλάδος που πρωταγωνίστησε για ακόμη μία ημέρα στην πτώση ήταν ο τραπεζικός, ο οποίος έχει χάσει πλέον πάνω από το 16%. Όπως αναφέρει σήμερα ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, επί τρία χρόνια ο τραπεζικός κλάδος κινείται μέσα σε ένα εύρος τιμών. Η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση έγινε στις 1.000 μονάδες με τις τιμές από τότε να κυμαίνονται ανάμεσα στις 600 και τις 1.100 με δύο υπερβολές το πρώτο διάστημα στις 358 και τις 1.239 μονάδες. Η ζώνη των 630-655 μονάδων έχει ενδιαφέρουσα στήριξη χωρίς να έχουμε ακόμα αγοραστικό σήμα σε κανένα χρόνο.

Την ίδια ώρα, η εξωστρέφεια που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στους επενδυτικούς κύκλους, στους οποίους η εκλογολογία εντείνεται. Και αυτό διότι μια μακρά προεκλογική περίοδος, η οποία αν τελικά γίνουν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019 θα μετρήσει 12 μήνες (!), μόνο καλό δεν κάνει σε μια αγορά που ήδη είναι εύθραυστη.

Γι’ αυτό και με τη σειρά της η αγορά δίνει τα σχετικά μηνύματα στο κυβερνητικό επιτελείο, αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, σχολιάζοντας τόσο την πτώση της αγοράς, όσο και την ανησυχητική αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, πάνω από τα επίπεδα του 4,60%. Μάλιστα, η τάση είναι ανοδική, επαναφέροντας στην επενδυτική ορατότητα το όριο του 5%, επίπεδα που έχει να δει από τον Δεκέμβριο του 2017.

Αυτό που φροντίζουν οι αγορές να «υπενθυμίσουν» στην Ελλάδα μετά την έξοδο της από τα μνημόνια είναι ότι δεν αποτελεί επ’ουδενί επενδυτική επιλογή, την ώρα που οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε κρίση. «Η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα βασίζεται στη συνεχιζόμενη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην αποφυγή των υπαναχωρήσεων σε σχέση με προηγούμενες βελτιώσεις», ανέφερε ο Β. Coeuré, μέλος της ΕΚΤ, συνοψίζοντας ίσως το μήνυμα που θέλει να δώσει και η ίδια η αγορά στην Ελλάδα, εν μέσω της… μακράς προεκλογικής περιόδου.

Στο ταμπλό τώρα, νέο «βύθισμα» στη μετοχή της Εθνικής έφερε τον τίτλο στα 2,0340 ευρώ και στο -6,70%, με την ΕΥΔΑΠ να χάνει 5,29% και τη Eurobank 4,96%. Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, Aegean, Alpha Bank και ΕΕΕ, ενώ άνω του 2% σε ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Τιτάν, Λάμδα, Grivalia, Βιοχαλκο, Μυτιληναίο, ΔΕΗ και ΟΤΕ, με τις ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Φουρλή να ελέγχουν κάπως την πτώση τους. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης, ενώ Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με μικρά κέρδη. Τα Ελληνικά Πετρέλαια όμως έκλεισαν στο +2,09% και η ΓΕΚ Τέρνα στο +3,01%.

 

capital

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Οι παροχές στη ΔΕΘ και η κρίση στις αναδυόμενες πιέζουν τα ομόλογα

Next Article

Τι προσφέρουν οι τράπεζες στους καταθέτες

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Οι συντάξεις και οι εργασιακές σχέσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή…