«Καμπανάκι» στο εμπόριο Ελλάδας-Βρετανίας: Πτώση 23,9% στις εξαγωγές το 4μηνο 2025 – FinanceNews.gr

«Καμπανάκι» στο εμπόριο Ελλάδας-Βρετανίας: Πτώση 23,9% στις εξαγωγές το 4μηνο 2025 - FinanceNews.gr



Πτώση 23,9% στις ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο το α’ 4μηνο 2025. Ποια προϊόντα επηρεάστηκαν

 

 

Σαφείς ενδείξεις επιβράδυνσης παρουσιάζει το διμερές εμπόριο Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου κατά το πρώτο τετράμηνο του 2025, με τις ελληνικές εξαγωγές να σημειώνουν σημαντική μείωση τόσο σε αξία όσο και σε όγκο. Τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση της βρετανικής Υπηρεσίας Εσόδων και Τελωνείων (HMRC), τα οποία παρουσίασε η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, καταγράφουν συνολικό εμπορικό όγκο 793,7 εκατ. λιρών, από 893,3 εκατ. λίρες το ίδιο διάστημα του 2024, δηλαδή μείωση της τάξεως του 11,2%.

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε 472 εκατ. λίρες, καταγράφοντας βουτιά -23,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (620 εκατ. λίρες). Αντίστοιχη εικόνα και στον όγκο, με μείωση -22,76%, στοιχείο που επιβεβαιώνει μια γενική υποχώρηση της παρουσίας των ελληνικών προϊόντων στην αγορά του ΗΒ.

Η πτώση αποδίδεται κυρίως σε:

  • Τη συνεχιζόμενη μετα-Brexit εμπορική δυσχέρεια.

  • Τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης στο ΗΒ λόγω πληθωρισμού και αυξημένου κόστους διαβίωσης.

  • Τις παγκόσμιες διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, που συνεχίζουν να επηρεάζουν ευάλωτες κατηγορίες προϊόντων.

Σε αντίθεση με τις ελληνικές εξαγωγές, το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε την αξία των δικών του εξαγωγών προς την Ελλάδα κατά +17,96%, παρόλο που η ποσότητα μειώθηκε κατά -9,61%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σχετική βελτίωση του διμερούς εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο είναι διαχρονικά ελλειμματικό για την Ελλάδα.

Οι πρωταγωνιστές του εμπορίου: Ποια ελληνικά προϊόντα πήγαν καλύτερα

Παρά τη συνολική μείωση, υπήρξαν συγκεκριμένες κατηγορίες ελληνικών προϊόντων που κατέγραψαν αξιοσημείωτες αυξήσεις τόσο σε αξία όσο και σε όγκο:

Προϊόν
Αύξηση σε Αξία

Πλαστικά και τεχνουργήματα
+36,59%

Αλουμίνιο και προϊόντα
+27,72%

Γαλακτοκομικά (φέτα, γιαούρτι), αυγά, μέλι
+22,65%

Χαλκός και προϊόντα
+19,73%

Όργανα και συσκευές
+14,77%

Τα προϊόντα αυτά φαίνεται να διατηρούν τη θέση τους στη βρετανική αγορά, ανταγωνιζόμενα διεθνώς με όπλο την ποιότητα και τη διαφοροποίηση.

Οι χαμένοι του 2025

Ωστόσο, ορισμένες κατηγορίες σημείωσαν κατακόρυφη πτώση, επηρεάζοντας καθοριστικά τη συνολική εικόνα:

  • Ορυκτά καύσιμα & ορυκτέλαια: -88,17%

  • Ηλεκτρικά μηχανήματα & εξοπλισμός: -45,90%

  • Φαρμακευτικά προϊόντα: -43,83%

Οι συγκεκριμένες πτώσεις οφείλονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η αυξημένη ενεργειακή αυτάρκεια του ΗΒ, η μείωση της τεχνικής ζήτησης και η έντονη διεθνής ανταγωνιστικότητα σε φαρμακευτικά και ηλεκτρομηχανολογικά προϊόντα.

Η σημαντική πτώση των ελληνικών εξαγωγών προκαλεί ανησυχία στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μία από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές. Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις εμπορικών επιμελητηρίων, η υποχώρηση σχετίζεται όχι μόνο με την εσωτερική κατάσταση στη Βρετανία αλλά και με την έλλειψη προσαρμογής πολλών ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων στο νέο μετα-Brexit πλαίσιο.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ vs Ε.Ε.: Πού πάνε οι ελληνικές εξαγωγές και ποιοι αγοράζουν ελληνικά προϊόντα;

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων