«Κλείδωσε» η πρώτη συνεδρίαση του «Συμβουλίου Ειρήνης» του Τραμπ για τη Γάζα
Το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ κάνει πρεμιέρα στις 19 Φεβρουαρίου, με στόχο την ανοικοδόμηση της Γάζας και τη χρηματοδότηση της
Στις 19 Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον η πρώτη συνεδρίαση του «Συμβουλίου Ειρήνης» που ίδρυσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios. Όπως αναφέρεται, ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό της συνάντησης, η οποία θα επικεντρωθεί στη Γάζα και στην επόμενη ημέρα μετά τον πόλεμο.
Πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης, την οποία επικαλείται το Axios, ανέφερε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης, η οποία θα λειτουργήσει ταυτόχρονα και ως διεθνής διάσκεψη για τη συγκέντρωση χρηματοδότησης με στόχο την ανοικοδόμηση της Γάζα. Στη διαδικασία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμμετέχουν διπλωμάτες από τέσσερις χώρες που έχουν ήδη ενταχθεί στον διεθνή οργανισμό.
Το Συμβούλιο Ειρήνης, στο οποίο προεδρεύει ο Αμερικανός πρόεδρος, αριθμεί επί του παρόντος 27 μέλη και φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν μόνιμο μηχανισμό πολιτικού συντονισμού και διπλωματικής πίεσης για την επίλυση συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Η συγκρότησή του εντάσσεται στη στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ να επαναφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο επίκεντρο των διεθνών πρωτοβουλιών για την ειρήνη, με έμφαση τόσο στη γεωπολιτική σταθερότητα όσο και στην οικονομική ανασυγκρότηση περιοχών που έχουν πληγεί από πολεμικές συγκρούσεις.
Η πρώτη αυτή συνεδρίαση αναμένεται να λειτουργήσει ως τεστ για το εύρος της διεθνούς ανταπόκρισης και τη διάθεση κρατών και οργανισμών να στηρίξουν έμπρακτα την ανοικοδόμηση της Γάζας. Παράλληλα, θα αποτελέσει ένδειξη για το αν το νέο σχήμα μπορεί να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση εξελίξεων σε μια από τις πιο εύθραυστες περιοχές του πλανήτη.
Διαβάστε επίσης:
Αμερικανική αποστολή στο Ισραήλ με «φόντο» το σχέδιο Τραμπ για τη «Νέα Γάζα» (το πλήρες σχέδιο)
O Τραμπ ιδρύει το Συμβούλιο Ειρήνης: 18 χώρες υπογράφουν, οι ευρωπαίοι σύμμαχοι απουσιάζουν
Συμβούλιο Ειρήνης: Συμμετοχή μόνο για τη Γάζα, προτείνει η Ελλάδα
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




