Κλειστά παραμένουν τα Στενά του Ορμούζ – Αγωνία για το πώς θα ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα

Κλειστά παραμένουν τα Στενά του Ορμούζ - Αγωνία για το πώς θα ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα


Αποκλεισμένα παραμένουν για τη ναυσιπλοΐα τα Στενά του Ορμούζ, δύο ημέρες αφού ο Τραμπ και το Ιράν ανακοίνωσαν πως θα ανοίξουν, με τον Αμερικανό πρόεδρο να κατηγορεί σήμερα την Τεχεράνη για “πλήρη παραβίαση” της εκεχειρίας μεταξύ των δύο χωρών, διότι άνοιξε πυρ εναντίον πλοίων κοντά στα Στενά, και επανέλαβε την απειλή να καταστρέψει γέφυρες και ενεργειακές μονάδες στο Ιράν, εκτός κι αν η ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας συμφωνήσει με τους όρους του.

Ο Τραμπ είπε επίσης πως απεσταλμένοι του θα μεταβούν στο Πακιστάν αύριο το βράδυ, έχοντας προετοιμαστεί για περαιτέρω συνομιλίες.

“Προσφέρουμε μια πολύ δίκαιη και λογική συμφωνία και ελπίζω πως θα τη δεχθούν, διότι, εάν δεν τη δεχθούν, οι ΗΠΑ θα καταστρέψουν κάθε ενεργειακή μονάδα και κάθε γέφυρα στο Ιράν”, έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να προσθέσει: αρκετά με την ευγένεια. (“NO MORE MR. NICE ⁠GUY!”).

Στο μεταξύ η αγωνία κορυφώνεται για το πώς θα ανοίξουν τη Δευτέρα οι αγορές. Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου και οι χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν άνοδο την Παρασκευή όταν το Ιράν ανακοίνωσε καταρχήν πως θα ανοίξει ξανά τα Στενά, τα οποία είχαν κλείσει για όλα τα πλοία πέραν των ιρανικών, από τότε που ο Τραμπ και το Ισραήλ ξεκίνησαν τον πόλεμο την 28η Φεβρουαρίου.

Τα καράβια που εκμεταλλεύτηκαν το σύντομο, όπως αποδείχτηκε, παράθυρο ευκαιρίας για να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ ήταν μετρημένα, ενώ πριν από τον πόλεμο, 104 σκάφη περνούσαν την ημέρα προς ή από τον Περσικό Κόλπο.

Η χειρότερη μέρα που έχει καταγραφεί, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε το Bloomberg, ήταν στις 25 Μαρτίου, όταν σημειώθηκαν μόλις πέντε διελεύσεις είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.  

Την Παρασκευή και το Σάββατο, 17 και 18 Απριλίου, υπήρξαν εννέα και 15 διελεύσεις αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τις φανερές διελεύσεις, αυτές δηλαδή καραβιών που πέρασαν με ανοικτούς πομπούς, καθώς υπάρχουν και διελεύσεις με σιγή ασυρμάτου οι οποίες δεν μπαίνουν στις στατιστικές.  Ωστόσο, το συμπέρασμα δεν αλλάζει.

Το πρόβλημα με τα Στενά παραμένει άλυτο και με αυτό το δεδομένο θα κινηθούν από τη Δευτέρα οι αγορές. 

Σημειωτέον πως αφού ο Τραμπ δήλωσε πως θα συνεχίσει τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών, η Τεχεράνη ανακοίνωσε χθες πως κρατάει κλειστό τον πορθμό. Τουλάχιστον δύο πλοία ανέφεραν πως δέχθηκαν πυρά ενώ προσέγγισαν τα Στενά χθες.

“Το Ιράν αποφάσισε να ανοίξει πυρ χθες στα Στενά του Ορμούζ. Μια πλήρης παραβίαση της συμφωνίας μας εκεχειρίας”, ανέφερε ο Τραμπ στη σημερινή ανάρτησή του.

“Αυτό δεν ήταν ωραίο, ήταν;”, συμπλήρωσε.

ΥΠΕΞ Ιράν: “Παραβίαση” της εκεχειρίας ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι ο ναυτικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ αποτελεί παραβίαση της εκεχειρίας, καθώς και “παράνομη και εγκληματική” πράξη.  

“Ο λεγόμενος “αποκλεισμός” των λιμανιών ή των ακτών του Ιράν από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελεί μόνο παραβίαση της εκεχειρίας, αλλά είναι επίσης παράνομος και εγκληματικός”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπακαεΐ σε ανάρτησή του στο X, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε επίσης το Ιράν για παραβιάσεις της εκεχειρίας λόγω πυροβολισμών εναντίον πλοίων.  

“Επιπλέον, η σκόπιμη επιβολή συλλογικής τιμωρίας στον ιρανικό πληθυσμό συνιστά έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”, πρόσθεσε ο Μπακαεΐ.

Ιράν: Δύο υπήκοοι ξένων χωρών συνελήφθησαν για εισαγωγή εξοπλισμών Starlink

Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν δύο υπηκόους ξένων χωρών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας για εισαγωγή εξοπλισμών Starlink, μια απαγορευμένη τεχνολογία στο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Οι δύο ύποπτοι, που συνελήφθησαν στην Τζόλφα, στην επαρχία του ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, εμπλέκονται στην “εισαγωγή εξοπλισμού δορυφορικού ίντερνετ (Starlink), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Είναι μέλη “ενός δικτύου που κατηγορείται για συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών με ομάδες που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ”, διευκρινίζεται.

Δύο Ιρανοί συνελήφθησαν επίσης σε αυτήν την υπόθεση: ο ένας θεωρείται ύποπτος ότι “επιχείρησε να μεταφέρει πληροφορίες σε εχθρικά δορυφορικά δίκτυα” και ο άλλος κατηγορείται για δραστηριότητες πληροφοριών.

Το Ιράν είναι σε μεγάλο μέρος του αποκομμένο από το παγκόσμιο διαδίκτυο μετά την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ την 28η Φεβρουαρίου.

Για να παρακάμψουν τους περιορισμούς, ορισμένοι Ιρανοί έχουν προσφύγει σε τερματικούς Starlink, της αμερικανικής εταιρείας SpaceX, που επιτρέπουν να έχει κανείς σύνδεση με το ίντερνετ μέσω δορυφόρου, ακόμα κι αν αυτή η τεχνολογία απαγορεύεται στο Ιράν και τιμωρείται με ποινές φυλάκισης.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων