Κυβερνητικές πηγές: «Πράσινα λεφτόδεντρα» και «ακάλυπτες υποσχέσεις» οι εξαγγελίες ΠΑΣΟΚ – FinanceNews.gr

Η «Μαύρη Βίβλος» της Κυβέρνησης - Αποτύχατε: Το ΠΑΣΟΚ αποδομεί το αφήγημα της ΝΔ για οικονομία και ανάπτυξη - FinanceNews.gr



Νέα κόντρα κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ. Τα «πράσινα λεφτόδεντρα», ο 13ος μισθός και οι φοροελαφρύνσεις 1,76 δισ. ευρώ στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης

 

Η φετινή ΔΕΘ δεν θα μπορούσε να περάσει χωρίς τη γνώριμη πολιτική αψιμαχία που κάθε χρόνο κλιμακώνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Το επίκεντρο αυτήν τη φορά ήταν η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, που από το βήμα της Θεσσαλονίκης παρουσίασε ένα πλέγμα προτάσεων με αιχμή την κοινωνική πολιτική και την οικονομία. Οι κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, έσπευσαν να απαντήσουν με αιχμηρούς χαρακτηρισμούς περί «πράσινων λεφτόδεντρων» και «ακάλυπτων υποσχέσεων».

Η αντιπαράθεση για το κόστος των εξαγγελιών

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι οι προτάσεις του οδηγούν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Η επαναφορά του 13ου μισθού στο Δημόσιο, που κοστολογείται στα 1,35 δισ. ευρώ, παρουσιάστηκε ως παράδειγμα μέτρου που θα επανέφερε τη χώρα σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος. Το ίδιο επιχείρημα προβλήθηκε και για τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, με κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ. Επιστρατεύθηκε μάλιστα η εμπειρία της Ισπανίας, όπου η μείωση του ΦΠΑ αποσύρθηκε, καθώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση το όφελος δεν έφτασε ουσιαστικά στον καταναλωτή.

Αντίθετα, το κυβερνητικό αφήγημα στηρίζεται στο πακέτο μέτρων ύψους 1,76 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για φοροελαφρύνσεις και μειώσεις κρατήσεων που, όπως τονίζεται, ενισχύουν άμεσα το εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, με έμφαση στις οικογένειες και τα ακριτικά νησιά.

Το ζήτημα της αξιοπιστίας

Πέρα από την αντιπαράθεση για τους αριθμούς, το αφήγημα της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην έννοια της δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Με αιχμηρή γλώσσα, οι κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι ο κ. Ανδρουλάκης επαναφέρει τη χώρα στο κλίμα των «πράσινων συνταγών» του παρελθόντος, παραπέμποντας εμμέσως σε εποχές που η κοινωνία πλήρωσε ακριβά.

Η αντιπαράθεση δεν περιορίστηκε στην οικονομία. Οι κυβερνητικές πηγές αμφισβήτησαν ακόμη και την κριτική του ΠΑΣΟΚ για την ψηφιοποίηση του κράτους, σχολιάζοντας σκωπτικά πως «προφανώς ο κ. Ανδρουλάκης δεν χρησιμοποιεί το Gov.gr». Ενδεικτικό του κλίματος πόλωσης ήταν και το κλείσιμο: η κυβέρνηση επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, καλώντας εμμέσως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει τότε ένα πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα.

Στο βάθος, το πολιτικό στοίχημα

Όπως συμβαίνει συχνά στη ΔΕΘ, οι εξαγγελίες λειτουργούν περισσότερο ως πολιτικό στίγμα παρά ως πλήρες σχέδιο. Η κυβέρνηση επιδιώκει να δείξει ότι κρατά το τιμόνι με ασφάλεια, ποντάροντας στην εικόνα σοβαρότητας και στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, επιχειρεί να ανακτήσει τον χώρο του προοδευτικού φορέα με κοινωνικό πρόσημο, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπο με την πρόκληση της κοστολόγησης.

Η αντιπαράθεση για τα «λεφτόδεντρα» είναι ίσως περισσότερο συμβολική παρά τεχνοκρατική. Εκφράζει τη διαρκή σύγκρουση ανάμεσα στην ανάγκη για κοινωνική στήριξη και την απαίτηση για δημοσιονομική πειθαρχία. Και σε μια χώρα που έχει βιώσει την επιτήρηση και τα μνημόνια, οι λέξεις αποκτούν βάρος μεγαλύτερο από το πολιτικό παιχνίδι.

Διαβάστε επίσης: Χατζηδάκης: Η ανάπτυξη δεν έρχεται από «λεφτόδεντρα» αλλά με στοχευμένες πολιτικές

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων