Μαρινάκης: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να εμπλακούμε στον πόλεμο» – Το μήνυμα για Ορμούζ και επιχείρηση «Ασπίδες»

Επιστολική ψήφος μόνο για τους Έλληνες του εξωτερικού: Η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για τις εκλογές 2027



Η ελληνική θέση παραμένει σταθερή και επικεντρώνεται στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης και στην επιστροφή στη διπλωματία

 

Κατηγορηματικός ως προς τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα δεν έχει καμία πρόθεση να εμπλακεί στον πόλεμο. Όπως τόνισε, η ελληνική θέση παραμένει σταθερή και επικεντρώνεται στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην επιστροφή στη διπλωματία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» στα Στενά του Ορμούζ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα για την Ελλάδα. Υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη αποστολή αφορά την Ερυθρά Θάλασσα και έχει ως στόχο την προστασία της ναυσιπλοΐας από επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.

Όπως σημείωσε, η Αθήνα συνεχίζει να καλεί το Ιράν να απέχει από ενέργειες που παρεμποδίζουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Τι είπε για τη σύμβαση με την Chevron

Ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε επίσης στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τη σύμβαση με την Chevron και συγκεκριμένα για το άρθρο 30, το οποίο ορισμένα κόμματα υποστηρίζουν ότι εγείρει ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Όπως ανέφερε, δεν υπάρχει κανένα θέμα παραχώρησης ή συζήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αντίθετα, υποστήριξε ότι η κύρωση της συμφωνίας συνιστά σαφή απάντηση στο παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δημιουργεί ένα τεχνητό ζήτημα χωρίς πραγματική βάση, σημειώνοντας ότι η στάση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της χώρας.

Η θέση της κυβέρνησης για την υπόθεση των υποκλοπών

Αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών και στις δηλώσεις του Ταλ Ντίλιαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Δικαιοσύνη έχει ήδη αποφανθεί για το ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο.

Όπως σημείωσε, ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει ότι δεν υπάρχει ευθύνη κρατικού λειτουργού, ενώ τέσσερις ιδιώτες έχουν παραπεμφθεί και καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό. Για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη, πρόσθεσε, τον λόγο έχει αποκλειστικά η Δικαιοσύνη.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές αντιδράσεις που ακολούθησαν, τόνισε ότι δεν μπορεί να απαξιώνεται η κρίση του Αρείου Πάγου μέσω ερμηνειών που βασίζονται σε αποφάσεις χαμηλότερων δικαστικών βαθμίδων.

Οικονομία και μέτρα στήριξης

Στο πεδίο της οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση διαθέτει εργαλεία για την αντιμετώπιση πιθανών ανατιμήσεων που σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, χωρίς όμως να θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή απαιτούνται πρόσθετες παρεμβάσεις.

Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στηρίζει την κοινωνία σε περιόδους κρίσεων, πάντοτε όμως στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή ενεργοποίηση μέτρων σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης της τιμής της βενζίνης, σημείωσε ότι υπάρχουν σχέδια εφόσον χρειαστεί, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει συγκεκριμένα όρια τιμών.

Διορθώσεις για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα των πολιτών που δεν έλαβαν τη μείωση 50% στον ΕΝΦΙΑ, ο Παύλος Μαρινάκης εξήγησε ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχε δηλωθεί σωστά η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα στοιχεία των ακινήτων.

Όπως διευκρίνισε, υπάρχει δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης έως τις 31 Ιουλίου, ώστε να διορθωθούν τα στοιχεία και να αποδοθεί η προβλεπόμενη έκπτωση στους δικαιούχους.

Διαβάστε επίσης; Ανησυχία στην Ευρώπη για το στενό του Ορμούζ – Διαδοχικές συσκέψεις στις Βρυξέλλες

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων