ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Μνημόνια τέλος. Και τώρα τι;

Share:

Η έξοδος της Ελλάδας από τα οκταετή προγράμματα είναι ένα ορόσημο για την ανάδυση της χώρας από τα βάθη της λιτότητας. Ωστόσο κυβερνήσεις και επιχειρήσεις αναγνωρίζουν πως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Αυτό επισημαίνουν οι Financial Times σε σημερινό άρθρο τους.

«Δεν είμαστε ακόμη στο τέλος του δρόμου. Εξακολουθούν να υπάρχουν βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προκλήσεις μπροστά μας» δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα κυβερνητικός αξιωματούχους.

Ο Αρίστος Δοξιάδης συνοψίζει τις προκλήσεις στα ακόλουθα: «Ερχόμαστε από ένα μέρος, όπου η τοπική ζήτηση έχει πεθάνει. Η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, στο οποίο μπορούν να γίνουν επενδύσεις» τονίζει.

Από την πλευρά τους αξιωματούχοι της Ε.Ε. υπογραμμίζουν ότι τα σενάρια για τα επόμενα 15 χρόνια είναι δύο. Το ένα θέλει μία φερέγγυα, αλλά «στάσιμη» Ελλάδα, που θα εξακολουθεί να βαρύνεται από επίμονα υψηλό χρέος και ανεργία. Το άλλο, πιο φωτεινό, κάνει λόγο για μία αναγεννημένη χώρα, που αποδεσμεύεται από την κληρονομιά των προβλημάτων.

Το τέλος των μνημονίων δεν τερματίζει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των πιστωτών, τονίζουν οι FT, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Δίνουν επίσης έμφαση στην υπερφορολόγηση, που θέτει εμπόδια στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και στα προβλήματα των τραπεζών, που δεν μπορούν ακόμη να συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

«Πετυχαίνουμε τους στόχους μας για τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά μας» παραδέχεται τραπεζίτης στη βρετανική εφημερίδα.

Οι FT δεν είναι η μόνη εφημερίδα, που αναφέρονται στο σημερινό ορόσημο και τις προκλήσεις, που έχει η Ελλάδα στο εξής. Η  WSJ επισημαίνει ό  τι οι προοπτικές για τη χώρα εξακολουθούν να είναι θολές, ενώ ο  Guardian  επιχειρώντας έναν απολογισμό κάνει λόγο για «κολοσσιαία αποτυχία».

 naftemporiki.gr 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Κυβέρνηση: Το διάγγελμα και τα σενάρια αλλαγών και εκλογών

Next Article

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να αποληρωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας» επιμένει Γιάνης Βαρουφάκης

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
"Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κερδίσατε το…