Μπαρντελά: Θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος αν δεν δικαιωθεί η Λεπέν

Ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση της Γαλλίας, δήλωσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του 2027 εάν απαγορευτεί τελεσίδικα στη Μαρίν Λεπέν να είναι υποψήφια.
«Δεν υπάρχει καμία ασάφεια σχετικά με το ότι η Μαρίν Λεπέν είναι υποψήφια για μας. Αν την παρεμποδίσουν, θα μπορούσα να σας πω ότι θα είμαι υποψήφιος. Είμαι ξεκάθαρος», είπε ο Μπαρντελά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.
Είναι η πιο σαφής τοποθέτηση του 29χρονου ενόψει πιθανής προεδρικής υποψηφιότητάς του, καθώς ως τώρα απέφευγε να απαντήσει ξεκάθαρα.
Η Λεπέν, για χρόνια ηγέτις της γαλλικής ακροδεξιάς, δέχτηκε τεράστιο πολιτικό πλήγμα τον Μάρτιο όταν ποινικό δικαστήριο του Παρισιού την καταδίκασε για κατάχρηση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η τρις υποψήφια για την προεδρία κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση και της επιβλήθηκε άμεση πενταετής απαγόρευση του εκλέγεσθαι, εκ πρώτης όψεως ανατρέποντας το σχέδιό της να αντικαταστήσει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν όταν λήξει η θητεία του, σε δύο χρόνια.
Η Λεπέν κατέθεσε αμέσως έφεση. Οι πολιτικές της φιλοδοξίες αναπτερώθηκαν από το εφετείο του Παρισιού, που ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να αποφανθεί σε δεύτερο βαθμό έως το καλοκαίρι του επόμενου έτους — πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Εάν το εφετείο αποφανθεί υπέρ της Λεπέν, η ίδια θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρική κούρσα του 2027.
«Η Μαρίν είναι αθώα», είπε ο Μπαρντελά στην Le Parisien, προσθέτοντας ότι το κόμμα θα χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα για να διακηρύξει την αθωότητά της.
Ο εκλεκτός της Λεπέν συνέβαλε ώστε να έρθει η Εθνική Συσπείρωση πιο κοντά στην εξουσία από ποτέ, αφού πέρυσι επικράτησε της κεντρώας συμμαχίας του Μακρόν και αναδείχθηκε στο μεγαλύτερο κόμμα του γαλλικού κοινοβουλίου. Οι συντονισμένοι ελιγμοί μεταξύ των κομμάτων την εμπόδισαν ωστόσο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.
Πρόσφατη δημοσκόπηση τον ανέδειξε στην πρώτη θέση των προτιμήσεων για την προεδρική αναμέτρηση του 2027.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.