ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Νέα χαλάρωση των capital controls το φθινόπωρο

Share:

Στόχος είναι η ενίσχυση που κλίματος εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία, ένα μήνυμα που απευθύνεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό

Νέα χαλάρωση των capital controls δρομολογείται εντός του φθινοπώρου, κίνηση η οποία θα είναι η προτελευταία, πριν την οριστική άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, που τοποθετείται στις αρχές του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζει την επόμενη φάση άρσης των capital controls, η οποία, παρότι θα περιέχει και αλλαγές για τα φυσικά πρόσωπα, θα αφορά περισσότερο στην διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Στόχος είναι η ενίσχυση που κλίματος εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία, ένα μήνυμα που απευθύνεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το εγχείρημα θα υλοποιηθεί το φθινόπωρο, ενώ στο θέμα αυτό θα αναφερθεί και στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Για τη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών πιέζουν και οι θεσμοί. Στην τελευταία απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου  αναφέρεται ρητώς ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τη χαλάρωση των capital controls».

Η προηγούμενη χαλάρωση αποφασίστηκε στα τέλη του περασμένου Μαΐου και το νέο καθεστώς των τραπεζικών συναλλαγών, που ισχύει από τις 4 Ιουνίου 2018 προβλέπει:

  • Όριο αναλήψεων μετρητών από 5.000 ευρώ τον μήνα (από 2.300 ευρώ που ήταν) ανά καταθέτη, ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα στοιχεία των τραπεζών έδειχναν, ότι ούτε το όριο των 2.300 ευρώ εξαντλούσαν τα νοικοκυριά, οπότε η αύξηση του ορίου στις 5.000 ευρώ, είχε καθαρά ψυχολογικό χαρακτήρα, και πέτυχε καθώς έκτοτε οι καταθέσεις αυξήθηκαν.
  • Το όριο μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.300 ευρώ αυξήθηκε σε 3.000 ευρώ.
  • Επιτράπηκε η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη.
  • Αυξήθηκε το ποσό που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, οι επιχειρήσεις από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.

Μετά από ένα τρίμηνο εφαρμογής των νέων ορίων, τα μηνύματα που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο είναι θετικά, καθώς οι καταθέσεις των ιδιωτών αυξήθηκαν, ενώ οι επιχειρήσεις εισαγωγικές και εξαγωγικές διευκολύνθηκαν σημαντικά.

Η νέα φάση χαλάρωσης

Η νέα φάση χαλάρωσης θα αυξήσει περαιτέρω το όριο των αναλήψεων, από τις 5.000 ευρώ, που είναι σήμερα, (επίσης για ψυχολογικούς όρους), αλλά θα περιέχει πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αυξηθεί σημαντικά και ίσως διπλασιαστεί το ποσό που μπορούν να αποστείλουν στο εξωτερικό οι επιχειρήσεις από 40.000 ευρώ την ημέρα σε 80.000 ευρώ χωρίς να αποκλείεται και η αύξησή του σε 100.000 ευρώ. Επίσης θα αυξηθούν και τα όρια μεταφοράς στο εξωτερικό ποσών από τα σημερινά όρια των 3.000 και 4.000 ευρώ.

Στόχος είναι η περαιτέρω βελτίωση του κλίματος ποντάροντας σε δύο εξαγωγικούς κλάδους. Στην ναυτιλία και στον τουρισμό. Από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τον Ιούλιο του 2015, ένα σημαντικό μέρος των εσόδων που εισπράττουν από το εξωτερικό, διατηρείται σε τράπεζες του εξωτερικού, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος. Με την χαλάρωση των περιορισμών και την πλήρη άρση τους, εντός του προσεχούς εξαμήνου το αργότερο, τα κεφάλαια που διατηρούνται έξω θα επιστρέψουν.

 

sofokleousin

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Τι προσφέρουν οι τράπεζες στους καταθέτες

Next Article

Ζητείται «φρέσκο χρήμα»

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Ο ΟΛΘ ζητά ανάκληση της απόφασης της ΑΑΔΕ για το…