Νέο χτύπημα στη Wall Street μετά το ράλι

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά το ιστορικό ράλι της προηγούμενης συνεδρίασης καθώς βαθαίνουν οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας καθώς κλιμακώνεται η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ- Κίνας.
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωνε ότι οι δασμοί που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην Κίνα ανέρχονται συνολικά στο 145%, με τον Ντόναλντ Τρανο ωστόσο να δηλώνει ότι θα ήθελε μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα.
Ο Dow Jones κατρακύλησε 2,5% ή 1.014 μονάδες στις 39.593, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 3,46% στις 5.268 μονάδες και o Nasdaq «βούλιαξε» 4,31% στις 16.387 μονάδες.
Στο βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (+2,9%) και Verizon (-1,8%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-8,2%) και Chevron (-7,6%).
Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στους τεχνολογικούς κολοσσούς Apple και Nvidia καθώς «βούλιαξαν» 4,2% και 5,9% αντίστοιχα.
Οι υψηλότεροι από τους αναμενόμενους δασμοί που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ είναι «πολύ πιθανό» να αυξήσουν τόσο την ανεργία όσο και τον πληθωρισμό, δήλωσε η αξιωματούχος της Fed, Λόρι Λόγκαν.
«Για να επιτύχουμε με βιώσιμο τρόπο και τους δύο στόχους της εντολής μας θα είναι πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε τις όποιες αυξήσεις τιμών προκαλέσουν οι δασμοί να μετατραπούν σε έναν πιο επίμονο πληθωρισμό» ανέφερε η Λόγκαν σε σχόλια που έκανε στο Peterson Institute.
Παρά την ανακούφιση από το «πάγωμα» των δασμών για 90 ημέρες, αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η Wall Street εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με αυξημένη αβεβαιότητα. «Η άνοδος των δασμών στην Κίνα αλλά και η καθυστέρηση των άλλων αφήνει τον πραγματικό δασμό στο 23%, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι καθυστερήσεις βοηθούν αλλά δεν μειώνουν την αβεβαιότητα», δήλωσε ο Μάικλ Γκάπεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley.
Στο μεταξύ, χαμηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός σε ετήσια και μηνιαία βάση τον Μάρτιο, υποχωρώντας περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διολίσθησε 0,1% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί 0,1%. Είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης καταγράφει πτώση σε μηνιαία βάση από το 2020.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 2,8% σε ετήσια βάση και στο 0,1% σε μηνιαία βάση. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 3% και 0,3% αντίστοιχα.
Επιπλέον, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κινήθηκε υψηλότερα την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 223.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Απριλίου από 219.000 μια εβδομάδα νωρίτερα.
Παράλληλα, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,40% ενώ το 2ετές σημείωσε πτώση κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 3,85%.
Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε 2,8% στα 63,65 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI κινήθηκε χαμηλότερα 3,1% στα 60,39 δολάρια. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 3,5% στα 3.189 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 2% έναντι του ευρώ στο 1,1164 δολ
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.