Νεύρα ο Ερντογάν για την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, εστίασε στη γενοκτονία στη Γάζα – Financial Report

financialreport.gr


Με εμφανή εκνευρισμό για την πρόσφατη τριμερή την οποία πολλοί ερμήνευσαν ως φόντο και αφορμή για το ξέσπασμά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε τους τόνους και επέλεξε προκλητική ρητορική, βάζοντας στο στόχαστρο το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, στη ομιλία του στη διευρυμένη σύνοδο των προέδρων των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΑΚΡ την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου.

Σε επιθετικό ύφος, έστειλε μήνυμα ότι η Τουρκία δεν «δέχεται μαθήματα» και δεν αναγνωρίζει κινήσεις που γίνονται όπως είπε με συμφωνίες, υπογραφές ή «σκηνοθετημένα» επικοινωνιακά τεχνάσματα: «Είτε πρόκειται για την Ανατολική Μεσόγειο, είτε για το Αιγαίο, είτε οπουδήποτε αλλού, εμείς δεν παραβιάζουμε δικαιώματα (άλλων), αλλά ούτε και επιτρέπουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας. Δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση και την παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Συμφωνίες μπορούν να γίνουν, υπογραφές μπορούν να μπουν, διάφορα μηνύματα μπορούν να σταλούν με δοτές ερωτήσεις. Τίποτα από αυτά δεν μας δεσμεύει, δεν αλλάζει την πολιτική μας».

Κλιμακώνοντας τις αιχμές του, εξαπέλυσε ακόμη πιο σκληρή φρασεολογία, λέγοντας πως «τα λόγια εκείνων που τα χέρια τους είναι βαμμένα με το αίμα 70.000 Παλαιστίνιων αδελφών μας δεν έχουν για εμάς περισσότερη αξία από τον κούφιο ήχο ντενεκέ».

Συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, επιχειρώντας να δείξει ότι δεν επηρεάζεται από κινήσεις τρίτων. «Δεν παγιδευτήκαμε και δεν θα παγιδευτούμε. Δεν υποκύψαμε στις προκλήσεις και δεν θα υποκύψουμε».

Νωρίτερα επιτέθηκε στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι η Τουρκία «προσεύχεται για τη Γάζα», αλλά όπως είπε δεν μένει μόνο στα λόγια. Θα αυξήσει τη βοήθειά της στους Παλαιστινίους και «δεν θα αφήσει μόνη της τη Γάζα». «Ως Τουρκία, δεν θα υποκύψουμε, δεν θα σιωπήσουμε, δεν θα ξεχάσουμε», ανέφερε με έμφαση.

Σε άλλο σημείο, επένδυσε και σε ιστορική επίκληση, επιχειρώντας να ενισχύσει το μήνυμα ισχύος: «Είμαστε μια διαφορετική χώρα, ένα πολύ διαφορετικό έθνος. Από το 1071 βρισκόμαστε σε αυτή τη γεωγραφία. Πληρώσαμε τίμημα, αγωνιστήκαμε, δώσαμε τη ζωή μας, πήραμε ζωές. Έτσι καταφέραμε να επιβιώσουμε σε αυτά τα εδάφη για χίλια χρόνια».

Τέλος, εξέφρασε «βαθιά θλίψη» για τη συντριβή αεροσκάφους χθες το βράδυ κοντά στην Άγκυρα, στο οποίο επέβαινε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της κυβέρνησης της Τρίπολης της Λιβύης, αντιστράτηγος Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ αλ Χαντάντ, και η συνοδεία του.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων