Οδοιπορικό στην Αργιθέα Καρδίτσας: Ανακαλύπτοντας τις Ελληνικές Άλπεις – FinanceNews.gr

Οδοιπορικό στην Αργιθέα Καρδίτσας: Ανακαλύπτοντας τις Ελληνικές Άλπεις - FinanceNews.gr


Την βεντάλια ανάδειξης ενός ξεχωριστού προορισμού με αναρίθμητα τοπόσημα και μοναδική ομορφιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, επιχειρεί ο Δήμος Αργιθέας που βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και συνορεύει με 3 νομούς. Στόχος η μετατροπή του Δήμου που οι μύστες του χώρου τον αποκαλούν «Ελληνικές Άλπεις», σε ισχυρό πόλο εναλλακτικού τουρισμού της χώρας και πρότυπο προορισμό εσωτερικού τουρισμού για τους Έλληνες.

Τουρισμός 2025: Ρεκόρ αφίξεων από ΗΠΑ Στροφή σε μακρινές αγορές  «έξυπνα» ξενοδοχεία

Πρόσφατα, με πρωτοβουλία του Δήμου Αργιθέας πραγματοποιήθηκε σειρά επισκέψεων εκπροσώπων ΜΜΕ στις 3 ενότητες του Δήμου, Ανατολική Αργιθέα, περιοχή Αχελώου και Δυτική Αργιθέα.

Το οδοιπορικό ξεκίνησε από το Πετρίλο και τον παραδοσιακό ξενώνα «Λιβάδια». Το Πετρίλο, ιστορική έδρα του Δήμου Αργιθέας, αποτελεί χωριό, που ανήκει στον ορεινό όγκο της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα θέρετρα της περιοχής με πλούσια βλάστηση, γραφικά σπίτια και μοναδικές εκκλησίες. Χτισμένο στις πλαγιές των Βόρειων Αγράφων, σε υψόμετρο 1160 m αποτελεί το μεγαλύτερο χωριό στην Ανατολική Αργιθέα, με μακρόχρονη ιστορία.

Παράδοση και φύση

Φέρει την ονομασία Πετρίλο αλλά οι κάτοικοι επειδή αποτελείται από πολλούς συνοικισμούς το αποκαλούν Πετρίλια (το τοπωνύμιο Πετρίλο είναι ελληνικό). Η γεωγραφική του θέση αποτελεί κομβικό σημείο, μιας και οι βουνοπλαγιές του συνιστούν σύνορο. Οι ψηλότερες βουνοκορφές γύρω από το χωριό είναι η Καράβα (2184 m) με απέραντη θέα προς τους νομούς Τρικάλων και Άρτας και το Βουτσικάκι (2154 m), από όπου κανείς μπορεί να θαυμάσει την απίστευτη θέα, από τη Λίμνη Πλαστήρα μέχρι και τον Όλυμπο και τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων.

Στα Ανατολικά του χωριού λίγο πιο κάτω από την κορυφή Βουτσικάκι, στη θέση Εννιά Βρύσες, πηγάζει ο Πετριλιώτης ποταμός, ο οποίος, διασχίζοντας το χωριό καταλήγει δυτικότερα στον Αχελώο. Το Πετρίλο απαρτίζεται από τους συνοικισμούς Λιβάδια, Καμπουρέικα,(Πολύδροσο), Αργυρέικα, Μάγειρο, Βλαχογιαννέικα, Τεκέικα Κουκλαρέικα-Παγουρέικα, Λαθηρέικα, Κρανιά (Χάρη), Χαλκιόπουλο, Βασιλάδες και Ρώσση, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι αμφιθεατρικά στα βουνά, σχηματίζοντας έτσι ένα «πέταλο».

Αγέρωχα βουνά

Οι παραπάνω «μαχαλάδες», όπως χαρακτηρίζονται από τους ντόπιους, χωρίζονται από τον Πετριλιώτη ποταμό, που διασχίζει το χωριό και εκβάλλει στον Αχελώο. Στα δυτικά και βόρεια του υψώνεται η Καράβα (2.184 μ), ενώ ολόγυρά του αντικρίζει κανείς χαμηλότερα βουνά: το Γεννητάκι (1770 μ), το Ζγουρολίβαδο (1977 μ), η Κοκκινόλακκα (1911 μ), το Παλιομάντρι (1832 μ), τα Τρία Σύνορα (1400 μ), οι Τσιούτες (1659 μ), ο Φλάμπουρας (1600 μ), το Χαρίσι (1773 μ), η Τσικρίκα κ.α. Ιδιαίτερα είναι τα υπάρχοντα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής και αξιοπρόσεκτες οι εκκλησίες και τα μοναστήρια του Πετρίλου.

Επί της υποδοχής, ο Δήμαρχος Αργιθέας, κ. Ανδρέας Στεργίου, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, καθαριότητας και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κ. Χαράλαμπος Πούλιος, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Θανάσης Καραγεώργος, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Αυτεπιστασίας και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Μερεντίτης, ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Νίκος Σακκάς και ο κ. Κώστας Γραμμένος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Δήμου Αργιθέας, με αρμοδιότητα τον Πολιτισμό και την Παιδεία, Εκπαιδευτικός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου.

Η συνάντηση έγινε στον ξενώνα Λιβάδια, ο οποίος περιλαμβάνει ψησταριά, καφέ και ουζερί. Η ομάδα των δημοσιογράφων είχε την ευκαιρία να πάρει μία πρώτη γεύση από την τοπική γαστρονομία της περιοχής.

Κρυστάλλινη λίμνη

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας στην Ανατολική Αργιθέα, περιλάμβανε επίσκεψη στην Λίμνη Στεφανιάδας, τη νεότερη φυσική λίμνη της Ελλάδας και ακολούθησε επίσκεψη στην ανδρική Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλιάς, στην πανέμορφη οροσειρά των Αγράφων της Πίνδου, κοντά στο χωριό Κουμπουριανά. Ανάμεσα στις πλαγιές με τα έλατα, η λίμνη μοιάζει με γαλάζια πέτρα ριγμένη στο πράσινο των Αγράφων, ενώ η θέα από ψηλά είναι μαγευτική.

Το μοναστήρι βρίσκεται κρεμασμένο στον βράχο σε ύψος 900 μ. Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν 2 ναοί, ο μικρότερος είναι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ο μεγαλύτερος της Ζωοδόχου Πηγής (1736). Η μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια των αγώνων του 1821.

Ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Λεοντίτο, Πλάτανος Λεοντίτου: Χωριό των Θεσσαλικών Αγράφων, στην Ανατολική Αργιθέα. Είναι χτισμένο σε μια κατάφυτη πλαγιά του βουνού Τσουρνάτο σε υψόμετρο 1000 μέτρα περίπου και σε απόσταση 40 χλμ. από το Μουζάκι. Διαθέτει ξεχωριστή ομορφιά και είναι κατάφυτο από οπωροφόρα δέντρα.

Ιστορικός πλάτανος

Οι δύο άκρες του χωριού φέρουν την κοινή ονομασία Ράχη: τη Ράχη στ’ Αλώνι ,στην είσοδο και τη Ράχη στον Αϊ Θανάση εκεί που τελειώνουν τα σπίτια, που τα περισσότερα είναι πετρόχτιστα.

Το Λεοντίτο ταυτίστηκε με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο που βρίσκεται ακριβώς στο μέσο του χωριού και είναι σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους πολλούς επισκέπτες. Πρόκειται για ένα φυσικό μνημείο με χαρακτηριστικά, τα οποία συμποσούμενα το εντάσσουν στα μνημεία παγκόσμιας σημασίας. Το ύψος του αγγίζει τα 33 μέτρα, τα κλωνάρια του σκιάζουν την πρόσφατα ανακαινισμένη πλατεία, ενάμιση περίπου στρέμμα. Εδώ συναντιούνται χωριανοί και επισκέπτες και απολαμβάνουν τον καφέ, φαγητό και το ποτό τους «προσφορά» από το μαγειρείο του Παπά Χρήστου (ιερέας), που μετά τον Πλάτανο είναι το δεύτερο «μνημείο» στο Λεοντίτο. Ο πλάτανος αυτός ονομάζεται και πλάτανος του Καραϊσκάκη μια και από πολλές ιστορικές πηγές τεκμηριώνεται ότι στη σκιά του ξεκουραζόταν ο Γιός της Καλογριάς και λίγο παραδίπλα βρισκόταν το Κονάκι-Στρατηγείο του.

Σε αυτό το χώρο αναφέρεται ότι πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και αργότερα ο ίδιος ως στρατηγός μετέφερε την έδρα του στρατηγείου του στο Λεοντίτο.

Κομβικό σταυροδρόμι

Το πρόγραμμα του Σαββάτου, 3 Μαΐου 2025 περιλάμβανε επίσκεψη στην περιοχή του Αχελώου και στα χωριά Αργύρι, Καταφύλλι και Βραγκιανά. Tο Αργύρι είναι το τελευταίο χωριό του Δήμου Αχελώου, στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Καρδίτσας, κοντά στα σύνορα με το νομό Ευρυτανίας.

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 650 περίπου μέτρων και σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από την πόλη της Καρδίτσας, είναι αρχαίο χωριό, γνωστό με το σημερινό του όνομα και κατά τους χρόνους πριν από την Επανάσταση του 1821.

Θρησκευτικό στοιχείο

Από τα αξιοθέατα της περιοχής ξεχωρίζει η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, που το μεγαλύτερο μέρος της είναι χτισμένο σε σπηλιά, καθώς και η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χτισμένη σε ευρύχωρο πλάτωμα του όρους Μιρμιτζάλα, απέναντι από τα Βραγκιανά, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον κεντρικό οικισμό.

Το κτιριακό συγκρότημα της Μονής διατηρείται σε αρίστη κατάσταση, αφού ανακαινίστηκε μεγάλο τμήμα αυτού την περίοδο 1952-1956 με πρωτοβουλία, μόχθου και δαπάνης των Βραγκιανιτών και άλλων πιστών και με τη στήριξη που έλαβαν από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα, Κυριακή 4 Μαΐου 2025, η αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επισκέφθηκε, την Δυτική Αργιθέα και συγκεκριμένα το Ανθηρό (έδρα του Δήμου) και το Λαογραφικό Μουσείο Ανθηρού, την Ιερά Μονή Κατουσίου, το εκκλησιαστικό μουσείο και την Αργιθέα.

Στην καρδιά των Θεσσαλικών Αγράφων

Το Ανθηρό Αργιθέας, είναι ένα ορεινό χωριό της Καρδίτσας, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά των Θεσσαλικών Αγράφων, χτισμένο σε 990μ. υψόμετρο. Είναι το κεφαλοχώρι και η έδρα του Δήμου Αργιθέας, ο οποίος αποτελείται από 20 μεγάλα και μικρά χωριά, τα οποία μαζί με άλλους μικρότερους οικισμούς, βρίσκονται σκαρφαλωμένα στον ορεινό όγκο της Δυτικής Θεσσαλίας, στα Θεσσαλικά Άγραφα.

Η Ιερά Μονή Κατουσίου, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου, χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα πιθανόν πάνω σε θεμέλια προγενέστερης, σε βραχώδη πλαγιά, ανάμεσα στους οικισμούς Κατούσι και Λαγκάδι της Κοινότητας Ανθηρού. Δεσπόζει σε ένα πραγματικά μαγευτικό τοπίο με πλούσια θέα, περιτριγυρισμένη από πουρνάρια, σφεντάμια, καστανιές και έλατα. Κοντά της αναβλύζει γάργαρο νερό από τη σχισμή ενός βράχου, απ’ όπου υδροδοτείτο παλαιότερα το μοναστήρι.

Το Μοναστήρι είναι επισκέψιμο όλες τις εποχές του χρόνου, είναι διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και συνεχώς ανακαινίζεται. Έχει θαυμάσια αρχιτεκτονική και εξαιρετικές τοιχογραφίες. Απέναντι από το Μοναστήρι απλώνεται ένα

όμορφο δάσος με έλατα που φτάνει ως την κορυφή Καλατόρι, ενώ στη θέση Κυδωνιά έχει γίνει ωραία ανάπλαση του χώρου που προσφέρεται για εναλλακτικές εκδηλώσεις.

Στα πλατάνια της Αργιθέας

Πρόκειται για την πρωτεύουσα της Αρχαίας Αθαμανίας, το ομώνυμο χωριό που έδωσε το όνομά του στην ευρύτερη περιοχή της Αργιθέας. Χτισμένο δυτικά του Ν. Καρδίτσας σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 930μ στο κέντρο του χωριού έως 1100 μ στις πλαγιές όπου βρίσκονται και τα περισσότερα σπίτια. Πνιγμένο στα Πλατάνια κατά μήκος του ποταμού και έλατα στις πλαγιές, το τοπίο είναι ειδυλλιακό.

Άξιο αναφοράς και επίσκεψης επίσης είναι το πέτρινο παλιό σχολείο με εξαιρετικό διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο και το πάρκο στην είσοδο του χωριού που και τα δύο ανακαινίστηκαν από τον εξαιρετικό σύλλογο του χωριού “ο Αργίθεος “.

Εναλλακτικές δραστηριότητες

Η ορειβασία, οι παραποτάμιες πεζοπορίες και το ψάρεμα στους παραπόταμους του Αχελώου χαρίζουν μοναδικές εμπειρίες.

Το «πέρασμα» από την Αργιθέα ολοκληρώθηκε με γεύμα στο καφέ ψησταριά ‘’η Αργιθέα’’ του Κωφού Δημήτρη στο ποτάμι, όπου σερβίρει φρέσκια πέστροφα και φαγητά της ώρας.

Αναφερόμενος στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Δήμαρχος Αργιθέας Καρδίτσας, δήλωσε ότι: «Η συγκεκριμένη δημοσιογραφική αποστολή αποτέλεσε, επί της ουσίας, το πρώτο οργανωμένο press trip που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Αργιθέα. Το εγχείρημα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία καθώς οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι του τύπου, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν ένα κυριολεκτικά “ανεξερεύνητο” στο ευρύ κοινό μέρος, το οποίο δύναται να μετατραπεί σε κορυφαίο εναλλακτικό προορισμό για όσες και όσους επιθυμούν να ξεφύγουν από τα τετριμμένα. Είμαι απολύτως βέβαιος πως η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει μια δημιουργική αφετηρία τόνωσης της εξωστρέφειας της ορεινής μας περιοχής και ενίσχυσης της προβολής των ξεχωριστών της χαρακτηριστικών. Δεν θα ήταν υπερβολή, άλλωστε, να ισχυριστεί κάποιος πως η Αργιθέα είναι μια πρόκληση για μυημένους, για απαιτητικούς ταξιδιώτες, για όλους εκείνους που επιζητούν το αυθεντικό. Ανακαλύψτε την! »

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων