Οι μεγάλες κόντρες του Αριστοτέλη Ωνάση: Όταν η ισχύς συγκρούεται με την ισχύ

Οι σκιές του Ωνάση: Για όσα φέρεται να μετάνιωσε ο έλληνας κροίσος


Ο Αριστοτέλης Ωνάσης υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές, αμφιλεγόμενες και αινιγματικές μορφές του 20ού αιώνα. Πέρα από την αδιαμφισβήτητη επιτυχία του στον επιχειρηματικό κόσμο, το όνομά του ταυτίστηκε με εξουσία, πλούτο, αλλά και με έντονες συγκρούσεις.

Οι κόντρες του δεν ήταν απλές διαφωνίες ή εμπορικές αντιπαραθέσεις. Ήταν σφοδρές μάχες με πολιτικό, προσωπικό και οικονομικό υπόβαθρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις διαμόρφωσαν όχι μόνο τη δική του πορεία, αλλά επηρέασαν και εθνικές ή διεθνείς εξελίξεις.

Παρακάτω παρουσιάζονται πέντε από τις πιο γνωστές και καθοριστικές συγκρούσεις του Ωνάση, με πολιτικούς, επιχειρηματίες και προσωπικότητες που, όπως κι εκείνος, δεν δέχονταν εύκολα να μείνουν στο περιθώριο.

1. Η Κόντρα με τον Σταύρο Νιάρχο

Η πιο γνωστή και εμβληματική του κόντρα ήταν με τον έτερο Έλληνα μεγιστάνα, Σταύρο Νιάρχο. Οι δυο τους ξεκίνησαν ως φίλοι και συμμαθητές στον επιχειρηματικό στίβο της ναυτιλίας, αλλά σύντομα η σχέση τους μετατράπηκε σε έναν άγριο ανταγωνισμό.

Αίτια της σύγκρουσης:

  • Οξύς εμπορικός ανταγωνισμός στη ναυτιλία, ειδικά στα δεξαμενόπλοια και τα υπερδεξαμενόπλοια.
  • Αντιπαλότητα στην κοινωνική και κοσμική ζωή – και οι δύο κινούνταν στα ίδια «σαλόνια» της διεθνούς ελίτ.
  • Η προσωπική διάσταση κορυφώθηκε όταν ο Νιάρχος παντρεύτηκε την αδελφή της πρώτης συζύγου του Ωνάση, Τίνας Λιβανού, και αργότερα, μετά τον θάνατο της Τίνας, ο Νιάρχος παντρεύτηκε τη χήρα του γιου του Ωνάση, Ευγενία Λιβανού.

Αποτέλεσμα: Η κόντρα κράτησε δεκαετίες, αν και δεν εξελίχθηκε ποτέ σε ανοιχτό πόλεμο τύπου media war. Ήταν περισσότερο ένας διαρκής ανταγωνισμός ισχύος, κύρους και πλούτου.

2. Η σύγκρουση με την αμερικανική κυβέρνηση και τον Νίξον

Μία από τις πιο σοβαρές κόντρες του Ωνάση ήταν με τις αμερικανικές αρχές, όταν επιχείρησε να ιδρύσει αεροπορική εταιρεία με βάση τον Παναμά (Olympic Airways International), παρακάμπτοντας τις αμερικανικές νομοθεσίες για το μονοπώλιο της αμερικανικής αγοράς.

Αίτια της σύγκρουσης:

  • Απόπειρα δημιουργίας διεθνούς δικτύου αερομεταφορών που ενοχλούσε τις αμερικανικές εταιρείες.
  • Ο Ωνάσης είχε «στριμώξει» και την Boeing, καθώς προτιμούσε την ευρωπαϊκή Caravelle, ασκώντας οικονομική πίεση σε έναν κλάδο άρρηκτα δεμένο με την αμερικανική πολιτική.

Εξέλιξη: Το 1974, ο τότε Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον (ο οποίος είχε επαφές και με τον Νιάρχο) κατηγορήθηκε πως επηρέασε αρνητικά συμφωνίες του Ωνάση για λογαριασμό της αμερικανικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας. Οι ΗΠΑ έθεσαν εμπόδια στην επιχειρηματική του επέκταση, ειδικά στο πεδίο της ενέργειας και των επικοινωνιών.

3. Η Ρήξη με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Ο Ωνάσης είχε αναλάβει την Ολυμπιακή Αεροπορία το 1957, επί κυβερνήσεως Καραμανλή, με στόχο να τη μετατρέψει σε σύμβολο του ελληνικού κράτους στο εξωτερικό. Παρά τη θετική αρχή, η σχέση των δύο ανδρών επιδεινώθηκε.

Αίτια της σύγκρουσης: Διαφορετική αντίληψη για το πώς πρέπει να λειτουργεί μια κρατικο-ιδιωτική εταιρεία. Ο Ωνάσης θεωρούσε ότι η κυβέρνηση εμπλεκόταν υπερβολικά, ασκώντας πίεση και δημιουργώντας εμπόδια στην επιχειρηματική του ελευθερία.

Αποκορύφωμα: Το 1975, μετά τον θάνατο του γιου του Αλέξανδρου και τις φήμες για εμπλοκή κρατικών παραγόντων, ο Ωνάσης παραιτήθηκε από τη διοίκηση της Ολυμπιακής και την πούλησε πίσω στο κράτος.

4. Η αντιπαράθεση με τη Χριστίνα Ωνάση

Πέρα από τις δημόσιες συγκρούσεις, η σχέση του με τη μοναχοκόρη του Χριστίνα είχε αρκετές εντάσεις. Παρά τον βαθύ δεσμό, οι δύο συγκρούστηκαν σφοδρά για θέματα διαχείρισης περιουσίας και προσωπικών επιλογών.

Αίτια της σύγκρουσης:

  • Η Χριστίνα δεν ενέκρινε τις επιλογές του πατέρα της, κυρίως την ερωτική του σχέση με τη Τζάκι Κένεντι.
  • Εκείνος θεωρούσε ότι εκείνη δεν είχε ακόμα τη σοβαρότητα για να αναλάβει τον επιχειρηματικό κολοσσό.

Αποτέλεσμα: Ο Ωνάσης είχε αλλάξει τη διαθήκη του πολλές φορές, και μόνο στο τέλος της ζωής του φάνηκε να αποδέχεται τη Χριστίνα ως μοναδική του κληρονόμο. Η σύγκρουσή τους, όμως, άφησε πίσω της ρωγμές.

5. Η σχέση με την Τζάκι Κένεντι

Η σχέση του με τη χήρα του Τζον Φ. Κένεντι ήταν περισσότερο αντικείμενο κοσμικής ίντριγκας, αλλά είχε βαθύ πολιτικό και οικονομικό υπόβαθρο.

Αμφισβητήσεις και συγκρούσεις:

  • Οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν τη σχέση με καχυποψία, θεωρώντας ότι ο Ωνάσης την “εκμεταλλεύτηκε” για πρόσβαση σε κύκλους εξουσίας.
  • Οι ίδιοι οι Κένεντι ήταν αντίθετοι στον γάμο, και η σχέση με την Τζάκι δημιούργησε δημόσια αρνητική εικόνα στον Τύπο.

Οικονομικές συνέπειες:

  • Ο Ωνάσης φέρεται να πλήρωσε σημαντικά ποσά για να αποσπάσει τη συναίνεσή της για διαζύγιο στο τέλος της σχέσης τους, ενώ η μεταξύ τους προγαμιαία συμφωνία είχε τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο.

Ο Ωνάσης δεν συγκρούστηκε με τους αδύναμους – οι κόντρες του ήταν με τους πιο ισχυρούς. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, ακόμα και τα αγαπημένα του πρόσωπα, στάθηκαν απέναντί του. Ο ίδιος δεν δίσταζε να αμφισβητήσει κατεστημένα και να αναμετρηθεί με την εξουσία, σε οποιαδήποτε μορφή της. Αν οι μεγάλες κόντρες είναι η σκιά των μεγάλων προσωπικοτήτων, τότε ο Ωνάσης είχε σίγουρα πολλή σκιά. Και ακόμη περισσότερο φως.

Διαβάστε στο financenews.gr

Σε ποια ηλικία απέκτησε το πρώτο του εκατομμύριο ο Ωνάσης

Τι ξεχωριστό έκανε ο Ωνάσης με τα παπούτσια του; Τα χαρακτηριστικά του ντυσίματός του

Ο θλιβερός λόγος που ο Αριστοτέλης Ωνάσης ονόμασε τον γιο του Αλέξανδρο

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων