Οι πολεμοκάπηλοι στήνουν παγίδα – Γεννάται το κρίσιμο ερώτημα: Πώς θα φτάσει ο Putin στην Ουγγαρία για τη Σύνοδο με Trump

112_22.jpg


Οι Ρώσοι φοβούνται είτε μια επίθεση Ουκρανών κατά του ρωσικού προεδρικού αεροσκάφους είτε σύλληψη του Putin λόγω του εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Κατά την τελευταία τους τηλεφωνική συνομιλία οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Donald Trump και της Ρωσίας, Vladimir Putin συμφώνησαν να βρεθούν στη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία σε μια προσπάθεια επίλυσης του ουκρανικού ζητήματος.
Θα είναι μια ακόμα συνάντηση που αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στην παγκόσμια διπλωματία και να ανατρέψει τις ισορροπίες στο διεθνές σκηνικό, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως οι δύο πρόεδροι είναι πιθανό να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα προβλέπει ακόμα και εδαφικές παραχωρήσεις υπέρ της Ρωσίας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ανησυχίες πολλών Ρώσων βουλευτών και αναλυτών για την επίσκεψη Putin στην Ουγγαρία είναι εύλογες: Μήπως στήνουν κάποια «παγίδα» στον Ρώσο πρόεδρο;
Από τους αεροπορικούς «κινδύνους» μέχρι τις πολιτικές διακυβεύσεις, το ταξίδι του Ρώσου προέδρου εγκυμονεί κινδύνους που αφορούν όχι μόνο τις δύο υπερδυνάμεις, αλλά και την ίδια την ασφάλεια στην Ευρώπη.
Ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις πίσω από αυτή τη συνάντηση και ποιος ο ρόλος της Ουγγαρίας στη γεωπολιτική σκακιέρα;.
Και το κυριότερο πώς ακριβώς θα φτάσει ο Putin στην Ουγγαρία, δεδομένου ότι σε βάρος του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ενώ πάντα ελλοχεύει και ο κίνδυνος μιας ουκρανικής επίθεσης στο ρωσικό προεδρικό αεροσκάφος;

Κίνδυνος αναχαίτισης

Όπως λέει ο Ρώσος βουλευτής, Mikhail Delyagin, αυτή τη στιγμή η παράδοση αμερικανικών πύραυλων Tomahawk στην Ουκρανία περνά σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με το θέμα του ταξιδιού του προέδρου της Ρωσίας στην Ουγγαρία για την προσεχή συνάντηση με τον Αμερικανό ηγέτη.
«Οι Tomahawk για τις επόμενες μέρες δεν είναι το πιο ενδιαφέρον από τα μυστήρια της σύγχρονης εποχής», ανέφερε ο Delyagin, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει δρομολόγιο μέσω του οποίου ο Putin θα μπορούσε να πετάξει από τη Ρωσία στην Ουγγαρία χωρίς να περάσει από τον εναέριο χώρο χωρών όπου με μεγάλη πιθανότητα μπορεί να προσπαθήσουν να τον αναχαιτίσουν.

Δύο επιλογές

Κατά τον Ρώσο βουλευτής, υπάρχουν δύο ασυνήθιστες, σχεδόν απίθανες επιλογές για το ταξίδι του Putin στην Ουγγαρία.
Συγκεκριμένα, προτείνει στον Putin για να αποφευχθούν διάφοροι κίνδυνοι, να πετάξει με το ίδιο αεροπλάνο με τον Trump ή να πραγματοποιήσει μια υποτροχιακή πτήση, δηλαδή να φτάσει σε ύψος που ξεπερνά την ατμόσφαιρα της Γης…

Ένταλμα σύλληψης

Επιπλέον, ο Delyagin σημείωσε ότι ακόμη και αν ο Ρώσος ηγέτης φτάσει στην Ουγγαρία, υπάρχει κίνδυνος να εκτελέσουν οι αρχές της χώρας απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο έχει εκδώσει «ένταλμα σύλληψης» εναντίον του Putin για εγκλήματα πολέμου.
Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόβλημα παραμένει, κατέληξε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Η Ουγγαρία πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο εάν μεταβεί στη Βουδαπέστη για τη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία ζήτησε από την Ουγγαρία να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης του Putin.

Διαβεβαιώσεις Ουγγαρίας

«Περιμένουμε τον πρόεδρο Vladimir Putin με σεβασμό», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Sijarto σε συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη, επισημαίνοντας ότι η ουγγρική κυβέρνηση εγγυάται στον Ρώσο πρόεδρο την απρόσκοπτη είσοδο και έξοδο από την Ουγγαρία και την επιτυχή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεών του με τον Trump.
Δεν απαιτείται συντονισμός με κανέναν για αυτό, «γιατί είμαστε μια κυρίαρχη χώρα», επισήμανε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.
Σημειώνεται ότι η ουγγρική κυβέρνηση έχει δηλώσει την αποχώρησή της από τους κανονισμούς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όμως το νέο καθεστώς της δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από τον Απρίλιο του 2026.

Φοβούνται επίθεση στο προεδρικό αεροσκάφος

Πολλοί Ρώσοι πάντως εκφράζουν την ανησυχία τους για το σενάριο επίθεσης της Ουκρανίας στο αεροσκάφος του Putin.
Στον κίνδυνο αυτό αναφέρθηκε και ο Ρώσος στρατιωτικός ανταποκριτής Alexander Kots.
Κατ’ αρχάς, εξήγησε, οι κίνδυνοι και οι δυσκολίες σχετίζονται με το γεγονός ότι η Ουγγαρία δεν έχει έξοδο στη θάλασσα και η Ρωσία δεν συνορεύει με αυτή τη χώρα, γεγονός που σημαίνει ότι η διαδρομή θα περάσει κοντά από εχθρικές χώρες.
Ο Kots ανέφερε ότι κατά τη διέλευση πάνω από την Ουκρανία υπάρχει κίνδυνος άμεσης επίθεσης στο προεδρικό αεροπλάνο.
113_6.jpg
Επικίνδυνη η πτήση πάνω από Βαλτική, Γερμανία

Ταυτόχρονα, η κίνηση μέσω των Βαλτικών χωρών και της Γερμανίας είναι επικίνδυνη λόγω της παρουσίας μη αναγνωρισμένων drones στην περιοχή.
«Οι Βρετανοί με τα ” κατοικίδιά τους” θα προσπαθήσουν σίγουρα να κάνουν κάτι κακό», διευκρίνισε ο Kots.

Η ιδανική διαδρομή

Ως ιδανική επιλογή, ο Kots ανέφερε την πτήση μέσω του Καυκάσου, του Ιράν, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας.
Επίσης, θα μπορούσε να οργανωθεί κίνηση μέσω της Μεσογείου, πρόσθεσε o στρατιωτικός αναλυτής.

Σενάρια επί σεναρίων

Πρόσφατο δημοσίευμα των Moscow Times αναφερόταν στις πιθανές διαδρομές του προέδρου Putin.
Βάσει του δημοσιεύματος, ο Putin θα πρέπει να πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο της συμμάχου του Λευκορωσίας και στη συνέχεια στην Πολωνία ή στη Σλοβακία, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, μια δυνητικά επικίνδυνη διαδρομή δεδομένων των τρεχουσών πολιτικών εντάσεων και της εγγύτητας και των δύο χωρών με την Ουκρανία.
Η Ρουμανία είναι μια άλλη πιθανή επιλογή, αλλά είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επισήμανε το δημοσίευμα.
111_17.jpg
Ασαφής η διαδρομή

Η διαδρομή πτήσης του Putin παραμένει «ακόμη ασαφής», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Προς το παρόν, υπάρχει η βούληση των προέδρων να πραγματοποιήσουν μια τέτοια συνάντηση.
Αλλά πρώτα, το θέμα θα εξεταστεί από τον Υπουργό Εξωτερικών Lavrov και τον Αμερικανό ομόλογό του, Μarco Rubio» δήλωσε ο Peskov.

Πυρά Ουγγαρίας

Η Ουγγαρία κατηγόρησε την ΕΕ για την προσπάθεια εμπλοκής της συνάντησης Putin – Trump.
Στο φόντο των δηλώσεων διαφόρων χωρών σχετικά με την πιθανή συνάντηση των δύο προέδρων, τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Sijarto.
Κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για προσπάθειες αποτροπής της επικείμενης συνάντησης των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
Ο Sijarto δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν ενδιαφέρεται για το αν η Σύνοδος αυτή θα φέρει πραγματικά ειρήνη.
«Από τις σημερινές τοποθετήσεις, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ένας σημαντικός αριθμός Ευρωπαίων πολιτικών θα κάνει τα πάντα, ουσιαστικά τα πάντα, για να μην πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση», ανέφερε ο διπλωμάτης, αξιολογώντας τη πρόσφατη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ.

Πολεμική Ψύχωση

Η Ευρώπη, κατά την άποψη του Sijarto, αντέδρασε στην επικείμενη ρωσο-αμερικανική σύνοδο με φθόνο.
Πρόσθεσε ότι πολλοί από τους συναδέλφους του, υπουργούς Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών, βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση «πολεμικής ψύχωσης» και για το λόγο αυτό δεν είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν ειρηνικές πρωτοβουλίες για την Ουκρανία.

www.bankingnews.gr



Source link

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων