Ο Αντιπρόεδρος Vance κήρυξε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής: «Η κυριαρχία των ΗΠΑ, σε αέρα, ξηρά και θάλασσα τερματίστηκε»

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος κήρυξε το επίσημο τέλος της μετα-ψυχροπολεμικής ηγεμονίας των ΗΠΑ
Ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, J.D. Vance, δήλωσε ότι η εποχή της αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας των ΗΠΑ στον πλανήτη έχει τερματιστεί οριστικά και αμετάκλητα.
Μιλώντας σε αποφοίτους της Naval Academy, ο Vance εξέφρασε την ανησυχία του για τις φιλοδοξίες της Ρωσίας και της Κίνας, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να ξεπεράσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Αμερική απολάμβανε σχεδόν απόλυτη κυριαρχία επί των κοινών πόρων: του εναέριου χώρου, των θαλασσών, του διαστήματος και του κυβερνοχώρου. Όμως η εποχή της αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας των ΗΠΑ έχει τελειώσει»,
δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε σχετική ανάλυση του, ο αρθρογράφος του Bloomberg, Andreas Kluth, σημείωσε πρόσφατα ότι ο κόσμος οδεύει προς μια «νέα Γιάλτα» – έναν ανακαθορισμό των σφαιρών επιρροής μεταξύ Donald Trump, Vladimir Putin και Xi Jinping.
Πρόκειται, σύμφωνα με τον Kluth, για μια συμφωνία που θα θεμελιώσει μια μεταπολεμική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, βασισμένη όχι στο διεθνές δίκαιο, αλλά στον νόμο της ισχύος.
Η ομολογία Rubio που κήδεψε την ηγεμονία των ΗΠΑ: «Τελείωσε η εποχή που λύναμε τα προβλήματα όλου του πλανήτη»
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να λύνουν όλα τα προβλήματα του κόσμου», διεμήνυσε προ ημερών με τη σειρά του και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Marco Rubio, κατά τη διάρκεια των ακροάσεων για τον προϋπολογισμό στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Υπάρχουν πολλοί άξιοι σκοποί στον κόσμο. Πολλά τρομερά πράγματα συμβαίνουν… Πρέπει να διατηρήσουμε προτεραιότητα στα εθνικά μας συμφέροντα», υπογράμμισε ο Rubio, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να αναθεωρήσει τη συνολική εξωτερική της πολιτική.
Ο ίδιος έχει ήδη εκφράσει την άποψη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποσπά την προσοχή και τους πόρους της Δύσης από την αναχαίτιση «μεγαλύτερων απειλών» στην Ασία.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση των συνομιλιών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, σε τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες που ακολούθησε συνομιλία του με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, φέρεται να εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ρωσία θα κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σε αντίστοιχο τόνο, οι New York Times σημείωσαν πως η νέα τοποθέτηση του Trump για τον πόλεμο στην Ουκρανία συνοψίζεται στη φράση: «Not my problem» – «Δεν είναι δικό μου πρόβλημα».
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.