ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Ο χρησμός Πάουελ για τον πληθωρισμό έδωσε πνοή στη Wall Street

Share:

Ο επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας  στο Economic Club of Washington, ανέφερε ότι τα τελευταία ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας έδειξαν ότι η Fed χρειάζεται να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, αν και η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχει ξεκινήσει.

Ο Dow Jones κέρδισε 0,78% και έκλεισε  στις 34.156 μονάδες.

Ο S&P 500 κέρδισε 1,29% και έκλεισε στις 4,164 μονάδες

Ο Nasdaq κέρδισε 1,90% και έκλεισε στις 12.113 μονάδες.

Ο ΠΑΟΥΕΛ

Παρότι είναι ακόμη πολύ ενωρίς για να κάνουμε λόγο για νίκη στη μάχη κατά του πληθωρισμού, είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να πούμε ότι άρχισε η διαδικασία αποκλιμάκωσης, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη συνέντευξή Τύπου που έδωσε μετά το ανακοινωθέν.

«Το βλέπουμε αυτό στον κλάδο αγαθών, στην αγορά στέγης, δεν το έχουμε δει ακόμη στον κλάδο υπηρεσιών. Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να μας βοηθήσει η αγορά εργασίας καθώς ακόμη βλέπουμε στη συγκεκριμένη αγορά πιο επίμονο πληθωρισμό», ανέφερε. Τόνισε ότι θα χρειαστούν κάποιες ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις για να φθάσουμε στο περιοριστικό επίπεδο, όμως δεν απέχουμε ακόμη πολύ από αυτό το επίπεδο. Στο ερώτημα εάν έγινε συζήτηση για παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις, ο Πάουελ απάντησε ότι έχει αφιερωθεί πολύς χρόνος στις συζητήσεις για το δρόμο που θα ακολουθήσει η νομισματική πολιτική, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ γνωρίζει πολύ καλά τις προκλήσεις που δημιουργεί ο υψηλός πληθωρισμός.

«Οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν εδραιωμένες στην οικονομία και για να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός έχει εισέλθει σε καθοδικό δρόμο χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες ενδείξεις», είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τους τελευταίους τρεις μήνες υποστηρίζουν τη μείωση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Ο Πάουελ αναφέρθηκε στην ισχυρή αγορά εργασίας λέγοντας ότι η ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά, παρότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας έχει επιβραδυνθεί όπως και ο ρυθμός αύξησης των ονομαστικών μισθών, όμως η αγορά εργασίας δεν έχει βρει ακόμη ισορροπία παραμένοντας σφιχτή. Όσο για τη δραστηριότητα στην αγορά στέγης, συνεχίζει να επιβραδύνεται, ενώ και οι καταναλωτικές δαπάνες φαίνεται να αποδυναμώνονται. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η νομισματική πολιτική μας θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για αρκετό ακόμη διάστημα και έχουμε να κάνουμε ακόμη πολύ δουλειά, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός ο πλήρης αντίκτυπος της μέχρι τώρα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής μας.

Ο Πάουελ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχιστεί φέτος αλλά με πιο εξασθενημένο ρυθμό και ότι μπορεί να επιτευχθεί πλέον το σενάριο της ομαλής προσγείωσης της οικονομίας, ενώ αναγνώρισε ότι έχουν βελτιωθεί ελαφρώς και οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες.

—Το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο τον Δεκέμβριο μετά τη μεγάλη συρρίκνωση του Νοεμβρίου, καθώς οι εισαγωγές ανέκαμψαν και οι εξαγωγές κατέγραψαν νέα πτώση. Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε 10,5% στα 67,4 δισ. δολάρια, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου την Τρίτη. Για το σύνολο του 2022, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα 948,1 δισ. δολάρια από 845 δισ. το 2021.

—Το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,66% ενώ το 2ετές υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,44%.

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

 Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία φέρνει την παραγωγή της μπύρας Carlsberg στη Θεσσαλονίκη

Next Article

Κέρδη στη Wall Street με επίκεντρο τον Πάουελ

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq (+1,9%) να κερδίζει…