Πάνω από 1,3 εκατ. κατοικίδια στην πλατφόρμα ΕΜΖΣ: Ψηφιακή απογραφή ζώων και υιοθεσιών – FinanceNews.gr

Η Ελλάδα καταγράφει ψηφιακά τον ζωικό της πληθυσμό: 1.378.645 ζώα, εκ των οποίων 323.303 αδέσποτα – Πλήρης ιχνηλασιμότητα από ΕΜΖΣ
Μια ψηφιακή υποδομή για τη διαχείριση του πληθυσμού ζώων συντροφιάς και αδέσποτων λειτουργεί πλέον κεντρικά μέσω της πλατφόρμας ΕΜΖΣ (Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς). Πρόκειται για σύστημα που υλοποιείται υπό τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και καλύπτει όλο το φάσμα της πληροφορίας: από τη δήλωση ιδιοκτησίας έως τη διαχείριση αδέσποτων, τις στειρώσεις, τις υιοθεσίες και την κτηνιατρική παρακολούθηση.
Ήδη έχουν καταγραφεί 1.378.645 ζώα, από τα οποία 1.055.342 είναι δεσποζόμενα και 323.303 αδέσποτα. Το σύστημα ενσωματώνει 728.322 εγγεγραμμένους ιδιοκτήτες ή αναδόχους, ενώ μόνο τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί 242.828 νέα ζώα.
Ψηφιακή ιχνηλασιμότητα, έλεγχοι και υιοθεσίες
Η ΕΜΖΣ υποστηρίζει την πλήρη ιχνηλασιμότητα των ζώων, με δεδομένα που αντλούνται από εγγεγραμμένους κτηνιάτρους, φιλοζωικά σωματεία και καταφύγια. Μέχρι σήμερα, 2.652 κτηνίατροι και 235 οργανώσεις έχουν εγγραφεί στο σύστημα, ενώ ο αριθμός των στειρωμένων ζώων ξεπερνά τις 292.000, εκ των οποίων 241.282 πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας.
Σημαντικό εργαλείο αποτελεί και η Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων, η οποία λειτουργεί εντός του ΕΜΖΣ, με στόχο τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων και την αύξηση των υιοθεσιών.
Η πλατφόρμα οργανώνεται μέσω 7 υπομητρώων, μεταξύ των οποίων:
-
Υπομητρώο Ζώων Συντροφιάς
-
Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων
-
Υπομητρώο Εκτροφέων
-
Υπομητρώο Αιμοδοσίας Ζώων
-
Υπομητρώο Καταφυγίων
Επιπλέον, ενσωματώνει λειτουργίες όπως αποθετήριο διαβατηρίων ζώων, ψηφιακή καταγραφή κτηνιατρικών πράξεων και μηχανισμό ελέγχου εφαρμογής του ν. 4830/2021 για τα ζώα συντροφιάς.
Στόχος: Από την απογραφή στη διαφάνεια και τον έλεγχο
Η λειτουργία της πλατφόρμας δεν περιορίζεται στην απογραφή. Περιλαμβάνει:
-
Ψηφιακή παρακολούθηση δήμων και χρηματοδοτήσεων προς σωματεία
-
Καταγραφή παραβάσεων και έλεγχος υλοποίησης δημοτικών προγραμμάτων
-
Υποστήριξη μετακίνησης ζώων με έγκυρα ψηφιακά έγγραφα
-
Ανοικτά δεδομένα προς πολίτες και επιχειρήσεις
Ο τελικός στόχος είναι διπλός: η μείωση των αδέσποτων μέσω στρατηγικών υιοθεσίας και στειρώσεων και η διασφάλιση πλήρους διαφάνειας και λογοδοσίας για όλες τις πράξεις που αφορούν ζώα, είτε από ιδιώτες είτε από τη δημόσια διοίκηση.
Διαβάστε επίσης: Εθνικό Μητρώο Ζώων: Στο Gov.gr Wallet τα στοιχεία των ζώων συντροφιάς
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.