Πακέτο μέτρων έως 3 δισ. ευρώ στη ΔΕΘ, ποιοι επωφελούνται

Πακέτο παροχών το οποίο θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 δισ. ευρώ ξεκινά να καταρτίζει η κυβέρνηση με ορίζοντα ανακοινώσεων την ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου.
Οι προτεραιότητες έχουν τεθεί στο τραπέζι, το εύρος όμως και η οριστικοποίηση των παρεμβάσεων θα κλειδώσουν τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου αφού νωρίτερα έχουν ξεκαθαρίσει τα ασφαλή δημοσιονομικά περιθώρια τα οποία θα κριθούν στο τρίπτυχο εκτέλεση προϋπολογισμού, εξαιρέσεις αμυντικών δαπανών και διεθνές περιβάλλον.
Ο τελευταίος παράγοντας είναι ικανός να προκαλέσει σημαντικές ανατροπές, καθώς όπως επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον ακόμα και εάν υπάρξει δραστική αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου το πλήγμα σε όρους αβεβαιότητας και απώλειας εμπιστοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι ισχυρό.
Στο μέτωπο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα πρώτα δείγματα από τις επιδόσεις τριμήνου είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά με το πρωτογενές πλεόνασμα να προσεγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος αφορούσε πλεόνασμα 616 εκατ. ευρώ και τα φορολογικά έσοδα να καταγράφουν υπέρβαση 1,8 δισ. ευρώ.
Σε πρώτο πλάνο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς βρίσκονται οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπου εκπονούνται εναλλακτικά σενάρια. Ξεκάθαρο είναι, όπως έχει διαμηνύσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι οι παρεμβάσεις θα εστιάζουν στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης, αλλά από αυτό το σημείο μέχρι την οριστικοποίηση των παρεμβάσεων υπάρχει πολύς δρόμος.
Ένα σενάριο προβλέπει την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, με τα οφέλη να διαχέονται σε όλα τα κλιμάκια και όλα τα εισοδήματα. Σε ένα εναλλακτικό σενάριο, ο εισαγωγικός συντελεστής 9% παραμένει αμετάβλητος και στη συνέχεια οι παρεμβάσεις επικεντρώνονται κυρίως στο κλιμάκιο εισοδήματος από 10.000 έως και 20.000 ευρώ όπου σήμερα ισχύει συντελεστής 22%.
Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν πως «το άλμα στο 22% είναι απότομο» και συμφωνούν με τις διαπιστώσεις πως για να υπάρξει ουσιαστική ανακούφιση το ψαλίδι σε αυτόν τον συντελεστή θα πρέπει να είναι δραστικό.
Εάν για παράδειγμα το 22% γινόταν 15%, το ετήσιο όφελος φόρου θα ήταν 700 ευρώ και για μισθωτούς και συνταξιούχους θα ισοδυναμούσε με αύξηση των μηνιαίων αποδοχών κατά 50 ευρώ (για 14 μισθούς) έως 58 ευρώ (για 12 μισθούς και συντάξεις).
Υψηλός θεωρείται και ο συντελεστής 36% για το κλιμάκιο εισοδήματος 30.001-40.000 ευρώ, ενώ για τον συντελεστή 44% ο οποίος επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ η εκτίμηση είναι πως λειτουργεί ως αντικίνητρο για την εργασία Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα μας, ωθώντας τα «δικά μας παιδιά» να αναζητούν καλύτερη τύχη στην εργασία τους στο εξωτερικό.
Όλα τα σενάρια για τις αλλαγές στην κλίμακα, είναι προφανώς επί του παρόντος ανοιχτά και η τύχη τους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τα τελικά δημοσιονομικά περιθώρια.
Τα ενοίκια
Δεύτερη προτεραιότητα φαίνεται να αποτελούν οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδημάτων από ενοίκια, με τις όποιες παρεμβάσεις να συνδέονται τελικά με το πλέγμα των μέτρων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.
Η επιστροφή ενός ενοικίου σε 948.000 νοικοκυριά τον ερχόμενο Νοέμβριο η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, θεωρείται το πιο εντυπωσιακό μέτρο αλλά δεν είναι το μοναδικό. Εξετάζεται νέα αύξηση της επιδότησης για το πρόγραμμα Ανακαινίζω -Νοικιάζω (σήμερα 60% για δαπάνες έως 13.500 ευρώ) προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά στέγης, ενώ καθοριστική κρίνεται και η συνδρομή του τραπεζικού τομέα με ευνοϊκά προγράμματα επισκευαστικών δανείων.
Τα σενάρια κατάργησης του ΕΝΦΙΑ από την άλλη πλευρά δεν φαίνεται να έχουν καμία βάση, καθώς η κατάργησή του εκτιμάται πως δεν παράγει αναπτυξιακό αποτύπωμα, δεδομένου ότι πρόκειται για φόρο περιουσίας. Επιμέρους παρεμβάσεις δεν αποκλείονται ενώ δεδομένο θεωρείται πως έως τις εκλογές δεν θα υπάρξει νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Στα κλειδωμένα μέτρα του πακέτου της ΔΕΘ περιλαμβάνεται παράλληλα η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον 0,5 μονάδες , όπως έχει δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ η άμβλυνση των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών συναρτάται ευθέως με την αποδοτικότητα των μέτρων περιορισμού της φοροδιαφυγής.
Πρακτικά, όσο κλείνουν τα «παράθυρα» φοροδιαφυγής τόσο θα περιορίζεται και η ανάγκη ύπαρξης τεκμηρίων.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.