Παράλληλο παζάρι Τραμπ στην Ασία για δασμούς και άμυνα

Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία φαίνεται πως «θα εμπλακούν» στις διαπραγματεύσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς, παρά τις προσπάθειες και των δύο χωρών να διαχωρίσουν τις συνομιλίες για την ασφάλεια από το εμπόριο, μεταδίδει το Reuters.
Σε αναρτήσεις στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε ότι ο επιμερισμός του αμυντικού κόστους θα αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων «one-stop shopping» με τη Σεούλ, ενώ σημείωσε ότι έθεσε το ζήτημα και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ιαπώνων αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα.
Η Ιαπωνία φιλοξενεί περίπου 50.000 Αμερικανούς στρατιώτες και η Νότια Κορέα 28.500. Και τα δύο κράτη βασίζονται στην αμερικανική πυρηνική ομπρέλα για την προστασία τους από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, ενώ θεωρούνται κρίσιμα για την ισχύ και επιρροή του αμερικανικού στρατού στην περιοχή.
Ο Τραμπ έχει και παλαιότερα απειλήσει ότι θα αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις εάν οι χώρες δεν πληρώσουν – κατά την πρώτη του θητεία ζήτησε κάποια δισεκατομμύρια δολάρια.
Την Τετάρτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κιμ Χονγκ-κιουν δήλωσε στο κοινοβούλιο της Σεούλ ότι η χώρα προετοιμάζεται για διάφορα σενάρια, παρότι η Ουάσιγκτον δεν έχει προτείνει επισήμως επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ειδικών Μέτρων (SMA) βάσει της οποίας η Νότια Κορέα υποστηρίζει τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί.
Ο υπουργός Οικονομικών Τσόι Σανγκ-μοκ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν εξετάζεται επιμερισμός του κόστους.
Το Τόκιο θεωρεί το ζήτημα των αμυντικών δαπανών ως ξεχωριστό από τους δασμούς, δήλωσε στο Reuters Ιάπωνας κυβερνητικός αξιωματούχος. «Είναι καταρχήν διακριτά ζητήματα», είπε ο αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι το αμυντικό κόστος δεν θα πρέπει να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων για τους δασμούς.
Το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέπεμψαν στον Λευκό Οίκο για ερωτήσεις, ο οποίος δεν απάντησε στο Reuters.
Τραμπικές συναλλαγές με τους συμμάχους
Η επανέναρξη των συνομιλιών για την άμυνα συνιστά «σκόπιμη τακτική πίεσης» από τον Τραμπ, δήλωσε ο Ντάνι Ράσελ του Ινστιτούτου Asia Society Policy.
«Ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι βλέπει τις σχέσεις με τους συμμάχους του ως συναλλακτικές και είναι αποφασισμένος να αποσπάσει οικονομική ανταμοιβή ανάλογη με την αξία της αμυντικής ομπρέλας των ΗΠΑ», είπε.
Λίγο πριν από τις περσινές εκλογές στις ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έσπευσαν να υπογράψουν μια νέα, πενταετή SMA, βάσει της οποίας η Σεούλ θα αυξήσει τη συνεισφορά της στη διατήρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα κατά 8,3%, στα 1,47 δισ. δολάρια τον πρώτο χρόνο, με μεταγενέστερες αυξήσεις που θα συνδεθούν με τον δείκτη τιμών καταναλωτή.
Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος ασφαλείας που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε ότι η ομάδα Μπάιντεν πίεσε για έγκαιρη διαπραγμάτευση, πυροδοτώντας συζήτηση εντός της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης, η οποία έκρινε ότι σε περίπτωση άρνησης θα υπήρχε ο κίνδυνος να αποξενωθεί η Ουάσιγκτον.
Η Νότια Κορέα έχει προσωρινή κυβέρνηση μετά την απομάκρυνση του προέδρου. Στις 3 Ιουνίου θα διεξαχθούν νέες προεδρικές εκλογές.
Η Ιαπωνία έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό παγκοσμίως, μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και τη μοναδική ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου της Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με συμφωνία του 2022 και λήγει τον Μάρτιο του 2027, το μέσο ετήσιο κόστος που επιβαρύνει η χώρα για τη συντήρηση των αμερικανικών στρατευμάτων ανέρχεται σε περίπου 211 δισ. γιεν (1,48 δισ. δολάρια), σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας.
Και στο βάθος πυρηνικά
Τα αμερικανικά στρατεύματα στη Νότια Κορέα, μαζί με πολεμικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα, βρίσκονται στη χώρα ως κληρονομιά του Πολέμου της Κορέας, το 1950-1953.
«Η Σεούλ επαναδιαπραγματεύτηκε το SMA έναν χρόνο νωρίτερα για να κλειδώσει πιο ευεργετικούς όρους πριν από την επανεκλογή του Τραμπ», δήλωσε ο Μπρους Κλίνγκνερ, πρώην αναλυτής της CIA και τώρα στο Heritage Center των ΗΠΑ.
«Το να ανοίξει ξανά η αμυντική συμφωνία και να συνδεθεί με ευρύτερα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα θα επιδεινώσει τις ανησυχίες της Νότιας Κορέας για τις οικονομικές παραχωρήσεις που μπορεί να χρειαστεί να κάνει, καθώς και για τη βιωσιμότητα της αμυντικής δέσμευσης των ΗΠΑ».
Οι αμφιβολίες για την προθυμία των ΗΠΑ να προστατεύσουν τη Νότια Κορέα από την πυρηνικά οπλισμένη Βόρεια Κορέα πυροδότησε νέες εκκλήσεις προς τη Σεούλ να αναπτύξει τα δικά της πυρηνικά όπλα.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.