Περού: Αναστέλλεται για 30 ημέρες η εξόρυξη χρυσού στην επαρχία Πατάς μετά τη δολοφονία 13 μεταλλωρύχων

Την αναστολή για 30 ημέρες της εξόρυξης χρυσού στην επαρχία Πατάς (βορειοανατολικά) ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε, μετά την απαγωγή και τη δολοφονία 13 μεταλλωρύχων στην περιοχή.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Πατάς, όπου θα εφαρμοστεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 τα ξημερώματα.
Χθες Κυριακή, η μεταλλευτική εταιρεία Poderosa ανακοίνωσε πως εντοπίστηκαν νεκροί 13 εργάτες που είχαν απαχθεί τον προηγούμενο μήνα. Τα θύματα ήταν εργαζόμενοι εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες στην Poderosa, επιχείρηση η οποία έχει βρεθεί τους τελευταίους μήνες στο στόχαστρο συμμοριών που συνδέονται με την παράνομη εξόρυξη χρυσού.
«Ο στρατός θα αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής όπου δραστηριοποιείται η Poderosa», ανακοίνωσε η πρόεδρος Μπολουάρτε. «Ζητήσαμε διευκρινίσεις», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters εκπρόσωπος της Poderosa, εξηγώντας πως η αναστολή της εξορυκτικής δραστηριότητας θα πρέπει να αφορά μόνο τους παράνομους μεταλλωρύχους.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Η επαρχία Πατάς έχει κηρυχθεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω προηγούμενων επιθέσεων σε μεταλλεία που διαχειρίζεται η Poderosa, με απολογισμό σχεδόν 40 νεκρούς.
Το Περού είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο, αλλά τα κοιτάσματα βρίσκονται κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας. Χρυσός και άργυρος εξορύσσονται στο βόρειο τμήμα του Περού.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.