Πετρέλαιο θέρμανσης: Σε ποια επίπεδα θα κινηθεί η τιμή φέτος – Σε ποιες περιοχές θα ισχύσει μειωμένος ΦΠΑ – FinanceNews.gr

Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις εκτιμήσεις της αγοράς, η τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,12-1,13 ευρώ/λίτρο σε Αττική και Θεσσαλονίκη, δηλαδή ελαφρώς χαμηλότερα από την περσινή εκκίνηση (1,16-1,18 ευρώ/λίτρο).
Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με τη διεθνή πορεία του αργού. Τον Οκτώβριο του 2024 το μπρεντ διαπραγματευόταν γύρω στα 74 δολάρια/βαρέλι, ενώ φέτος βρίσκεται στα 65 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του μπρεντ, σε συνδυασμό με την ισοτιμία ευρώ–δολαρίου, αποτελεί βασικό παράγοντα στη διαμόρφωση της τελικής τιμής.
Στο εσωτερικό, τα διυλιστήρια καθορίζουν το αρχικό κόστος διάθεσης. Εφόσον οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι προσφέρουν εκπτώσεις προς τις εταιρείες εμπορίας, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, τότε η τιμή μπορεί να μειωθεί περαιτέρω.
Η τελική τιμή στον καταναλωτή περιλαμβάνει, πέραν της αξίας του προϊόντος, φόρους και δασμούς, το περιθώριο κέρδους εταιριών, πρατηριούχων και μεταφορέων, καθώς και τον ΦΠΑ.
Φορολογικές ελαφρύνσεις σε νησιά
Σημαντική αλλαγή θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2026: σε 19 ακριτικά νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό έως 20.000 κατοίκους θα εφαρμοστεί μειωμένος ΦΠΑ κατά 30% (17% αντί για 24%). Αυτό συνεπάγεται μείωση κόστους περίπου 7 λεπτά/λίτρο.
Ο μειωμένος ΦΠΑ ισχύει ήδη σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και θα επεκταθεί σε Λειψούς, Τήνο, Αγαθονήσι, Χάλκη, Μεγίστη, Κάλυμνο, Νίσυρο, Πάτμο, Σύμη, Κάρπαθο, Κάσο, Αστυπάλαια, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Ικαρία, Φούρνους Κορσεών, Οινούσσες, Ψαρά και Σαμοθράκη.
Επίδομα θέρμανσης
Το επίδομα θέρμανσης θα συνεχιστεί και φέτος, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ διαφοροποιείται ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής. Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει έως τα τέλη Νοεμβρίου. Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από τον Δεκέμβριο και θα ολοκληρωθούν ως τον Ιούλιο, ανάλογα με το καύσιμο και την κατανάλωση.
Το επίδομα καλύπτει όχι μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και καυσόξυλα. Πέρυσι διατέθηκαν συνολικά 200 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,2 εκατ. δικαιούχους.
Ζήτηση και αποθέματα
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, περίπου 80% των καταναλωτών δεν έχει αποθεματοποιήσει καύσιμα από πέρυσι, παρά τις χαμηλές τιμές. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον οι θερμοκρασίες υποχωρήσουν, θα υπάρξει ανάγκη για νέες παραγγελίες. Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι περισσότερες θα είναι μικρές, καθώς τα νοικοκυριά εμφανίζουν συγκρατημένη κατανάλωση.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.