ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η ΑΑΔΕ για κατασχέσεις

Share:

Να μη ασκεί ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε βάρος οφειλετών για χρέη κάτω των 500 ευρώ, είναι η τακτική της εφορίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κύριος Γιώργος Πιτσιλής, σε εκδήλωση παρουσίασης της Έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη όπου καταγγέλλεται σωρεία κρουσμάτων παράνομων κατασχέσεων ακόμα και σε προνοιακά επιδόματα!

Ο κύριος Πιτσιλής απάντησε ότι «από τον Απρίλιο του 2016 εφαρμόζουμε διαδικασία μηνιαίας βαθμολόγησης των υποθέσεων που πρέπει να επιδιώξουμε μέτρα. Ξεκινάμε απ’ τα μεγάλα και καταλήγουμε στα μικρότερα. Ποσά κάτω των 500 ευρώ δεν επιδιώκουμε να τα εισπράξουμε μέσω ηλεκτρονικών κατασχέσεων, το κάνουμε περισσότερο με τηλεφωνικές ειδοποιήσεις» όπως τόνισε.

Ο κύριος Πιτσιλής παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2017 έγιναν περίπου 1.643.500 κατασχέσεις σε βάρος περίπου 312.000 οφειλετών, δηλαδή περίπου 5,3 κατασχετήρια σε κάθε οφειλέτη.

Ο αριθμός αυτός όμως θα μειωθεί, μετά από έγγραφο της Α.Α.Δ.Ε. του Δεκεμβρίου 2017,, με την οποία παρασχέθηκαν οδηγίες στις ΔΟΥ να αξιοποιούν το Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (Σ.Μ.Τ.Λ. & Λ.Π.) πριν από την επιβολή κατάσχεσης στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων, για να μην πέφτουν σε άδειους λογαριασμούς, στους οποίους έχει γίνει ήδη κατάσχεση.

Υποστήριξε δε ότι οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων, με βάση τις επιχειρησιακές στοχεύσεις της ΑΑΔΕ, δεν προέρχονται από μικρές οφειλές. Το 60,3% των εισπράξεων του εννεαμήνου του 2018 προέρχεται από οφειλέτες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή έναντι παλαιού ληξιπροθέσμου υπολοίπου μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ και ποσοστό 55,2% των εισπράξεων έναντι νέου ληξιπροθέσμου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή έναντι νέου ληξιπροθέσμου υπολοίπου μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ. Παρουσίασε ενδεικτικά τα ακόλουθα στοιχεία:

kkklll.JPG© Παρέχεται από: PROTO THEMA S.A. kkklll.JPGkkkmmm.JPG© Παρέχεται από: PROTO THEMA S.A. kkkmmm.JPG

Ομολόγησε πάντως πως διαπιστώνεται « Έλλειψη ενημέρωσης συνυπεύθυνων και κληρονόμων», αλλά επικαλέστηκε «τεχνικά προβλήματα που συνδέονται με την παλαιότητα δομικών πληροφοριακών συστημάτων της Α.Α.Δ.Ε» τα οποία δήλωσε πως η ΑΑΔΕ είναι έτοιμη να διορθώσει οποιοδήποτε λάθος έχει συμβεί προκειμένου κανείς φορολογούμενος να μην αποστερηθεί το θεμελιώδες δικαίωμά του για έννομη προστασία.

Τρίτον, σχετικά με τις «Κατασχέσεις προνοιακών επιδομάτων, επιδομάτων μητρότητας κλπ» ανέφερε ότι από πέρυσι (με την έκδοση της ΠΟΛ 1146/2017) παρέχονται συγκεκριμένες οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. με σκοπό την ολοσχερή αποδέσμευση του κατατεθέντος ποσού προερχόμενου από την καταβολή προνοιακού ή άλλου «κοινωνικού επιδόματος» ή βοηθήματος, «υπό προϋποθέσεις και ως εκ τούτου εξάντλησε τις δυνατότητες που έχει η Φορολογική Διοίκηση». «Όπερ έστιν μεθερμηνευόμενον» ότι ως έχει ο νόμος και αν τον αλλάξει η Βουλή ώστε να καλύπτει καλύτερα ποια επιδόματα προστατεύονται και ποια όχι τελικά από κατασχέσεις, τα προβλήματα σε βάρος πτωχών οφειλετών δεν θα πάψουν.

protothema

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Αυτές είναι οι βασικές προκλήσεις των τραπεζών για το 2019

Next Article

Τουρισμός: Τουρ οπερέϊτορ και online κρατήσεις αλλάζουν τις ισορροπίες

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Επίθεση με μολότοφ από αγνώστους δέχθηκε πριν λίγο τουριστικό γραφείο…