Πραξικόπημα στο Πακιστάν – Ο στρατός υπό την ασφυκτική πίεση της πολεμικής αεροπορίας – Πρωτοφανής και επικίνδυνη κατάσταση

Μια συχνά επαναλαμβανόμενη φράση για το Πακιστάν είναι ότι «ενώ όλα τα κράτη έχουν στρατό, στο Πακιστάν ο στρατός έχει κράτος».
Αυτή η δήλωση καταδεικνύει τη βαθιά επιρροή και τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζει ο Πακιστανικός Στρατός στη χώρα εδώ και σχεδόν 80 χρόνια.
Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, ο στρατός έχει κυβερνήσει το Πακιστάν απευθείας, ενώ για τα υπόλοιπα χρόνια έχει ασκήσει την εξουσία του έμμεσα.
Οι τέσσερις στρατηγοί που υπηρέτησαν ως πρόεδροι του Πακιστάν — ο Ayub Khan, ο Yahya Khan, ο Zia-ul-Haq και ο Pervez Musharraf, — αποτελούν σαφή απόδειξη της βαθιάς στρατιωτικής επιρροής.
Είτε πρόκειται για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις είτε για τις εξωτερικές πολιτικές αποφάσεις, η πολιτική του Πακιστάν, και ιδιαίτερα η πολιτική του απέναντι στην Ινδία, θεωρείται πάντα προνόμιο του Πακιστανικού Στρατού.
Αυτό ισχύει παρά το γεγονός ότι ο στρατός ποτέ δεν είναι μόνος του στην ηγεσία της χώρας, αλλά σπάνια αποχωρεί από τον έλεγχο της εξουσίας.
Η στρατιωτική ηγεσία του Πακιστάν έχει κυριαρχήσει σε στρατηγικά και πολιτικά επίπεδα, αποδεικνύοντας τη σημασία του στην άμυνα της χώρας.
Ο στρατός είναι υπεύθυνος όχι μόνο για την ασφάλεια, αλλά και για τη διαχείριση οργανισμών όπως η Inter-Services Intelligence (ISI), η οποία αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο, καθώς και τη Διεύθυνση Στρατηγικών Σχεδίων (SPD), η οποία έχει τον έλεγχο του πυρηνικού οπλοστασίου του Πακιστάν.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.