Πώς να χρησιμοποιείτε έξυπνα το air condition χωρίς να «καίτε» το πορτοφόλι σας

Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού είναι ήδη εδώ και η ανάγκη για δροσιά γίνεται καθημερινή πρόκληση. Με τον υδράργυρο να αγγίζει ή και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς, η χρήση του air condition είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Ωστόσο, η υπερβολική ή κακή χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος.
Ακολουθούν πέντε οικονομικά tips για να κρατήσετε το σπίτι σας δροσερό χωρίς να επιβαρυνθείτε οικονομικά:
1. Ρυθμίστε τη σωστή θερμοκρασία (όχι κάτω από 26°C). Η ψευδαίσθηση ότι όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα δροσίζεται ο χώρος, είναι λανθασμένη. Η ιδανική θερμοκρασία για εξοικονόμηση ενέργειας είναι μεταξύ 26-28°C. Κάθε βαθμός χαμηλότερα αυξάνει την κατανάλωση κατά 7%-10%.
2. Χρήση ανεμιστήρα παράλληλα. Ο συνδυασμός air condition και ανεμιστήρα μπορεί να αποδειχθεί «χρυσός». Ο ανεμιστήρας βοηθά στην ομοιόμορφη κυκλοφορία του ψυχρού αέρα, επιτρέποντας στο κλιματιστικό να λειτουργεί σε χαμηλότερη ισχύ ή για λιγότερο χρόνο.
3. Κλείνετε πόρτες και παράθυρα. Όταν το air condition λειτουργεί, ο χώρος πρέπει να είναι καλά μονωμένος. Οι ανοιχτές πόρτες και τα παράθυρα επιτρέπουν στον ζεστό αέρα να εισχωρήσει, αναγκάζοντας τη συσκευή να δουλεύει ασταμάτητα. Εξίσου σημαντική είναι η χρήση κουρτινών ή ρολών για να μειώνεται η ηλιακή ακτινοβολία.
4. Τακτική συντήρηση και καθαρισμός φίλτρων. Ένα βρώμικο φίλτρο μειώνει την αποδοτικότητα του κλιματιστικού και αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας. Ο καθαρισμός των φίλτρων κάθε 2-3 εβδομάδες είναι απλός και μπορεί να εξοικονομήσει έως και 15% ενέργεια.
5. Προγραμματισμός και χρονοδιακόπτης. Χρησιμοποιήστε τον χρονοδιακόπτη ή τη λειτουργία sleep του air condition. Έτσι, αποφεύγετε τη συνεχή λειτουργία τη νύχτα, εξασφαλίζοντας δροσιά με μειωμένη κατανάλωση.
Ο καύσωνας δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από εξίσου «καυτούς» λογαριασμούς ρεύματος. Με μικρές αλλαγές στη χρήση του air condition, μπορούμε να εξασφαλίσουμε άνεση στο σπίτι χωρίς ενεργειακή σπατάλη. Το μυστικό κρύβεται στην έξυπνη κατανάλωση – και όχι στην υπερβολή.
Διαβάστε στο financenews.gr
Θες δροσερό ύπνο τις ζεστές νύχτες; Κάνε το «αιγυπτιακό κόλπο»
Τρόποι για να δροσίσετε το σπίτι χωρίς air condition και μεγάλο κόστος
Πήγαιναν στις παραλίες οι Αρχαίοι Έλληνες; Έκαναν διακοπές;
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.