Ρομπότ, bots, drones, AI και οργανικά προϊόντα οι νέες είσοδοι στο Εθνικό Μητρώο Start ups, ποιοι μπήκαν με διαδικασία fast track
Δεκατρείς νεοφυείς επιχειρήσεις από διάφορους τομείς όπως ρομποτική, οργανικά προϊόντα, blockchain, ακόμα και drones βρίσκονται πλέον εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, καθώς με απόφαση της 26ης Νοεμβρίου 2025 το Υπουργείο Ανάπτυξης αποφάνθηκε ότι πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής σε αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο, συνολικά στο ΕΜΝΕ είναι εγγεγραμμένες πλέον 892 επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων είναι το επίσημο μέσο καταγραφής των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στοχεύει στην παρακολούθηση της προόδου τους με βάση συγκεκριμένα δεδομένα, στην υποστήριξή τους ενώ λειτουργεί ως πόλος έλξης για επενδυτές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Σε αυτό μπορούν οι start up επιχειρήσεις να εγγραφούν με δύο τρόπους: Fast Track χωρίς αξιολόγηση, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και με αξιολόγηση από δύο ανεξάρτητους κριτές. Υπάρχουν, δε, τρεις κύκλοι υποβολής ανά έτος: Ο πρώτος από 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Μαρτίου, ο δεύτερος από 15 Απριλίου μέχρι 30 Ιουλίου και ο τρίτος από 1 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Δεκεμβρίου.
Οι εταιρείες που εισήλθαν στο ΕΜΝΕ με fast track διαδικασία στις 26 Νοεμβρίου είναι καταρχήν η Velos Rotors, εταιρεία drones που ιδρύθηκε το 2013 στην Κόρινθο και πλέον έχει επεκταθεί και σε αγορές όπως η Ουκρανία και η Νότια Κορέα. Σήμερα, η Velos Rotors ουσιαστικά ασχολείται με τη σχεδίαση, την κατασκευή και την πώληση αμιγώς ηλεκτρικών μη επανδρωμένων ελικοπτέρων από 25 μέχρι 50 κιλών.
Είναι, επίσης και η Viridiance Insights, η οποία είναι αποτέλεσμα δουλειάς μιας ομάδας επιστημόνων από το Πολυτεχνείο Κρήτης, εταιρεία και έχει ως στόχο να υποστηρίζει τις βιομηχανίες στην πράσινη μετάβασή τους, παρέχοντας καινοτόμες ψηφιακές λύσεις που ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την κυκλικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού τους.
Οι υπόλοιπες δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς, που ξεκινάνε από τη γεωργία και καταλήγουν στην τεχνολογία.
Η Elysian Earth με ιδρυτές, το 2024, τον Κυριάκο Λαμπρινάκη και τη Βαρβάρα Αλεξανδροπούλου έχουν ως στόχο την επεξεργασία και εξαγωγή ελαιολάδου και λοιπών αγροτικών προϊόντων, συνδυάζοντας την παραγωγή με καινοτόμους τρόπους εξέλιξης των καρπών.
Στον αγροτικό τομέα και η Αgro U, με ιδρυτές την Κυριακή και τον Κυριάκο Νικολαΐδη ξεκίνησε τη δραστηριότητά της εν μέσω πανδημίας και επί της ουσίας είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συνδέει επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου και αγρότες µε προσωπικό, με τους επικεφαλής της να τονίζουν ότι ιδρύθηκε για να κάνει ευκολότερη και ταχύτερη τη σύνδεση µεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας στον αγροδιατροφικό κλάδο.
Επίσης, δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα έχει και η Elaia Agrotika Single Member, με πρόεδρο τον Δημήτριο Αυγέρο και αντιπρόεδρο την Άρτεμις Αυγέρου.
Ακολούθως, με έτος ίδρυσης το 2023 και ξεκινώντας από την Κω, η New Generation Hotelier (NGH) είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που φέρνει την τεχνολογία ρομπότ και λύσεις τεχνητής νοημοσύνης στον τουριστικό τομέα, αναπτύσσοντας καινοτόμα ρομπότ που καλύπτουν όλες τις ανάγκες του τουριστικού κλάδου: από τη ρεσεψιόν και το service μέχρι το housekeeping και διατίθενται είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση.

O εκ των ιδρυτών της NGH, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.
Mε τα ρομπότ, αλλά στον κλάδο της ναυτιλίας, ασχολείται και η Alicia Bots, η οποία πλέον έχει και κέντρο παραγωγής στο Κορωπί, εκτός από τα κεντρικά της στη Σιγκαπούρη, όπου εκεί κατασκευάζεται η επόμενη γενιά ρομποτικών συστημάτων καθαρισμού υφάλων. Η εταιρεία έχει, ήδη, 82 ρομπότ σε λειτουργία, εκ των οποίων το 40% σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Tην ίδια στιγμή, η Wellberry, η οποία ιδρύθηκε το 2023 στην Αθήνα έχει ως στόχο να διευκολύνει τη διαδικασία πρόληψης του ασθενή για τις διάφορες ασθένειες, παρέχοντάς του εξειδικευμένες υπηρεσίες σχετικά με μια ολιστική προσέγγιση απέναντι στην υγεία του, κρατώντας και το δικό του ιατρικό ιστορικό, το οποίο θα εμπλουτίζεται κάθε φορά που επισκέπτεται κάποιον ιατρό.
Mε την υγεία, αλλά την ψυχική αυτή τη φορά ασχολείται η Luca Health, η οποία ιδρύθηκε το 2023 και ήδη έχει συνάψει συνεργασίες με αθλητικές ομάδες σε όλη την Ευρώπη, ενώ έχει βραβευθεί και σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η start-up, την οποία εμπνεύστηκαν ο Βρετανός Nick Greenhalgh και ο Έλληνας Βασίλειος Νικολάου αναπτύσσει μια εφαρμογή αναγνώρισης συμπτωμάτων ασθενειών ψυχικής ηγείας εξειδικευμένη και στοχευμένη σε αθλητές.


Οι ιδρυτές της Luca Health.
Η Waldiez, η οποία ιδρύθηκε το 2024 στην Αθήνα από τον Παναγιώτη Κασνέση είναι ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα που καθιστά την ενορχήστρωση πολλαπλών πρακτόρων για μεγάλα γλωσσικά Μοντέλα (LLM) προσβάσιμη σε όλους. Σχεδιασμένο για προγραμματιστές όλων των επιπέδων δεξιοτήτων, το σύστημα Waldiez επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν και να συντονίζουν εύκολα πράκτορες AI μέσω μιας απλής, διαισθητικής επαφής.


Ο Παναγιώτης Κασνέσης.
Η Mezepay, η οποία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο στην Αργυρούπολη, ασχολείται με τη διευκόλυνση των πληρωμών στον τομέα της εστίασης, καθώς μέσα από έναν QR κώδικα μια παρέα μπορεί να ‘’μοιράσει’’ τον λογαριασμό και να πληρώσει άμεσα το εστιατόριο που τρώει.
Παράλληλα, η start up Car-Twister έχει εφεύρει μια πατενταρισμένη λύση για να περιστραφεί ένα αυτοκίνητο γύρω από τον κάθετο άξονά του. Είναι μια αρθρωτή επεκτάσιμη πλατφόρμα, με χαμηλό προφίλ και διαστάσεις που περιορίζονται στο δαχτύλιο που ορίζεται από τους τέσσερις τροχούς, η οποία τοποθετείται σε επίπεδη επιφάνεια και σταθεροποιείται με το βάρος του.
Tέλος, η Xenios Blockchain Group S.A. (XBG), η οποία ιδρύθηκε το 2019 από τον Γιώργο Σάφαρη και τον Τάσο Ουρεϊλίδη είναι μια εταιρεία με έδρα το Ψυχικό, αφοσιωμένη στην αξιοποίηση της δύναμης της τεχνολογίας blockchain για την προώθηση της καινοτομίας και της ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες, η Xenios είχε πρωταγωνιστήσει στον επιτυχή συντονισμό και την παροχή συμβουλών για το πρώτο Ελληνικό εταιρικό ομόλογο που έχει ψηφιοποιηθεί με τεχνολογία blockchain σε συνεργασία με Γερμανική εταιρεία.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




